Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

5.06.2021

Merhaba çiçek severler, bugün sizlere "Açelya Çiçeği" bakımı hakkında ufak bilgiler vereceğiz, iyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

açelya çiçeği - fidebutik

Açelya Çiçeği Nedir?

Açelya Çiçeği, fundagiller ailesine mensup, ormangülü türünden bazı çeşitlere verilen isimdir. Anayurdu Amerika ve Asya olan bu çiçek, tepelik ve yüksek yerlerde, dere yataklarında yetişir. Bahar ve yaz aylarında pembe, sarı, kırmızı ve tonlarında gür bi şekilde çiçek açar. Genellikle gölge yerlerde yetişirler fakat çiçeklenme döneminde güneşe ihtiyaç duyarlar. Çalı tipinde yayılırlar. Yetiştirilmesi diğer bitkilere nazaran zordur.

Açelya Çiçeği Bakımı

Yukarda da bahsettiğimiz gibi, yetiştirilme döneminde gölgelik yerlerde bulunmalılardır. Açelya yetiştikten sonra çiçek açması için güneş ışığına ihtiyaç duyacaktır. Bakımı diğer bitkilere göre biraz daha zordur. Hem iç hem dış mekanlarda yetiştirilebilir. Her çiçeğin ilgi sevdiğini bildiğimiz gibi, Açelya'da ilgiyi çok seviyor. Fakat biraz nazlı bir tür olduğunu belirtelim. İsterseniz gelin, bakım listemize göz atalım.

Sulama: Açelya Çiçeği, suya bayılır. Bulunduğunuz bölge ve şehire bağlı olarak, yazın haftada 3'e çıkabilir sulama aralığı. Kışın ise 1 yeterli olacaktır. Fakat her zaman belirttiğimiz gibi, toprağı kontrol ederek, ölçülü bir şekilde sulama yapılmalıdır. 

Bulunması gereken ortam: Açelya Çiçeği, bulunduğu ortama göre büyüme gösterir. Eğer iç mekanlarda Açelya Çiçeği yetiştirmek isterseniz, gölge bir yere konumlandırmanız gerekecek. Açelya Çiçeği yetiştikten sonra ise çiçek açması için güneşli ve havadar ortama ihtiyaç duyacaktır. Direkt olarak bahçe, teras gibi yerlerde tam çiçeklenmeyi yakalayacaktır. Havadar ortamları sever ve bu gelişimi açısından önemli bir faktör olacaktır.

fidebutik - açelya çiçeği

Toprak Seçimi: Açelya Çiçeği, mineralli ve humuslu toprakları çok sever ve en iyi gelişimini bu şartlarda gösterir. Bitki artıkları, humuslu topraklarla çiçeğinizi destekleyebilir , yayılmasını ve daha güzel çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Saksı Seçimi: Bildiğiniz gibi fazla sulamayı önlemek amacıyla, altta su tahliye kanalları olan, delikli saksılar öneriyoruz. Bunun nedenine tekrar değinecek olursak, fazla su verdiğinizde bitkinin kökü çürüyebilir. Bunu engellemek amacıyla delikli saksıya çiçeğinizi konumlandırırsanız, fazla suyu dışarıya atacak ve bitkinizi korumuş olacaksınız.

Çoğaltma: Açelya Çiçeğitohumdan ve yeni çıkan filizlerinden çoğaltılabilir. Tohumdan çoğaltmak isterseniz, ortalama filizlenme aralığı 8-10 hafta olacaktır. Bu sürede beklemek istemezseniz, direkt olarak çiçek halini tedarik edebilirsiniz. Buna ek olarak, yeni çıkan filizleri ayrı bir saksıya ekebilir ve yukardaki işlemleri uygulayarak yeni Açelya Çiçeği'nize merhaba diyebilirsiniz.

 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Açelya Çiçeği'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak  EN UYGUN FİYATLA siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz...