Aronya (Aronia) Nedir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Faydaları Nelerdir?

Aronya (Aronia) Nedir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Faydaları Nelerdir?

13.11.2021

Merhaba bitki severler, bugün sizlere "Aronya" bitkisini tanıtacağız. Faydaları nelerdir, bakımı nasıl yapılmalıdır gibi başlıklara da değineceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Aronya (Aronia) Nedir?

Aronya rosaceae familyasına mensup, şekil itibariyle orman meyvelerine benzeyen ve yaygın şekilde orman-bataklık kenarlarında yetişen bir bitkidir Çalı formunda, ilkbahar mevsiminde yepyeşil yapraklarıyla bizi karşılar. İçinde bulunduğu birçok vitamin ve antioksidan sayesinde yurtdışında "super fruit"  olarak adlandırılmıştır. Anayurdu Amerika'nın kuzeyidir. Ülkemizde 2012 yılında üretim ve Aronia'yı yayma çalışmalarına başlanmıştır.


                                                                                 Görsel: Pixabay

Aronya Fidanı Bakımı ve Yetiştirilmesi

Yukarda da belirttiğimiz gibi, ilkbahar meyvesi olan Aronya, şubat sonu/mart başı yeşil yapraklarını vermeye başlar. Hemen arkasından beyaz çiçeklerini açar ve ardından çiçeklerini döktükten sonra top şeklinde blueberrye benzeyen meyvelerini vermeye başlar. Hasat, genellikle eylül ayının ilk haftası başlar. Tekrar sonbaharda yapraklarını döker ve bu döngü tekrar eder.

Meyve verme süreci: 2. yılın sonundan itibaren meyve verir. 

Toprak seçimi: Aronya'nın toprak arayışı yoktur. Kök kısmı çok iyi çalıştığından her türlü toprakta gelişim gösterebillir. Drenajı iyi ve humuslu toprak önerilen toprak çeşididir.

Sıcaklık direnci: Aronya, çetin kış şartlarına bile göğüs gerebilen bir bitkidir. -20 derecelere kadar dayanıklılığını sürdürür. Fazlasında kök kısmı zarar görerek, kurumaya neden olabilir.

Bulunması gereken ortam (tavsiye edilen): Güneş alan ya da yarı aydınlık yerlerde daha iyi sonuç alınabilir.

Sulama: Ekilen saksı ya da arazi koşullarına göre ekildiği yerin 20-30 cm derinliğine kadar nemli olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Kış aylarında, kuraklık olmadığı sürece sulama yapılması tavsiye edilmez. (Hasattan sonra)


                                                                                   Görsel: Pixabay

 

Aronya Meyvesinin Faydaları

 

  1. Kanser hücrelerinin yayılmasını önler.
     
  2. Meyvesinde bulunan antioksidan sayesinde bağışıklık sistemi güçlendirir.
     
  3. Şeker düşürücü özelliğe sahiptir.
     
  4. Parkinson hastalığında tedavi sürecinde kullanılmaktadır.
     
  5. Sinir sistemimizin onarımında katkıda bulunur.
     
  6. Radyasyon zehirlenmelerine ve hastalıklarına karşı kullanılır.

 

Yaşam Alanlarınızı Aronya Fidanı ile Güzelleştirin

Sizde bu güzel Aronya Fidanı'na sahip olup, yaşam alanlarınızı güzelleştirmek istemez misiniz? O halde FideButik'in siz bitki severlere sağladığı ayrıcalıklardan hemen faydalanın. Tüm kredi kartlarına VADE FARKSIZ 3 AY TAKSIT, 12 AY TAKSIT imkanı sizleri bekliyor. Siz isteyin, biz yaşam alanlarınızı güzelleştirelim.

Ayrıca Aronya Fidanı'na sahip olmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.