Baharatlar! Hem de Saksıda!

Baharatlar! Hem de Saksıda!

26.08.2021

Merhaba Bitki Severler, bu blog yazımızda saksıda yetişebilen baharatlardan bahsedeceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle!

Musmutlu günler. Bildiğiniz gibi türk toplumu olarak baharatlar, mutfağımız için vazgeçilmezdir. Hemen hemen her yemek için kullandığımız baharat çeşitleri vardır. Bunların birkaçını saksıda kendiniz yetiştirerek hem doğal, hem de taptaze bir şekilde kullanmanız mümkün. O zaman ne duruyoruz, gelin sıralamaya başlayalım.


1. İster yemeklere kullan, ister aperatiflere, ister içeceklere: Nane!


                                                                                    Görsel: Pexels

Nane, genelde hepimizin kuru şeklinde kullandığı bir baharat türü. Yemeklere, aperatiflere, içeceklere sıklıkla kullandığımız bu baharatın taze halini saksıda yetiştirmek oldukça kolaydır. Çok köklü bir bitki olduğu için tükettikçe çoğalan bir yapısı vardır. Ayrıca mümkün olduğunca taze tutmak için sürekli üst üste biriken yapraklarını da kopartmanız gerekir. Böylelikle yeni yapraklar çıkacak ve tazeliğini koruyacaktır. İster bu güzel bitkiyi soğuk limonatanızla birlikte tüketebilir, ister toplayarak kurutabilirsiniz. Seçim sizin! 


2. Kokusu ve görünüşüyle mest eden, her bahçenin bir köşesinin olmazsa olmazı: Fesleğen!


                                                                                    Görsel: Pexels

Fesleğen, kokusuyla bizleri mest eden, görüşünüyle balkon,teras,bahçe gibi yerlere güzellik katan bir bitkidir. Genel olarak saksılarda üretimi yapılır ve satılır. Gölge-yarı aydınlık yerleri seven bir bitkidir fesleğen. Büyük-iri yapraklı ve gür bir fesleğen istiyorsanız, gölge yerlerde konumlandırmanız oldukça önemlidir lakin direkt güneş gördüğünde bozulabilir. Fesleğen bolca su ister fakat aşırı olmamalıdır. Toprak kurudukça sularsanız, size büyük yapraklarıyla teşekkür edecektir. Fesleğenin bir diğer özelliği ise, sinekleri uzak tutmasıdır. Eğer bahçeli eviniz varsa ya da sinek problemi çekiyorsanız, bulunduğunuz yere saksıda fesleğen ekerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

3. Aromasıyla yemeklere şahane bir lezzet katan ufak ama etkili bir detay: Defne!

                                                                                    Görsel: Pexels

Defne, taze olarak acımsı bir tada sahiptir. O yüzden yaprakları kurutularak tüketilmelidir. Yaprakları kurutulduğunda acımsılığını kaybedecek ve kendi aromasını ortaya koyacaktır. Saksıda yetiştirilebilir fakat saksının geniş ve toprağının bol olması gerekir. Yazları bol isteyen defne, kışın toprak kurudukça sulandığı takdirde gelişimini hızla sürdürecektir. Direkt güneşten hoşlanmaz, yarı aydınlık yerler favorisidir. 
Genellikle defne yaprağı; balık, tavuk ve et yemeklerinde kullanılır. Bu tip yemeklerde defne yaprağını denemediyseniz, mutlaka denemenizi öneriyoruz.


4. Listenin son adayı ve olmazsa olmazımız: Kekik!

                                                                                    Görsel: Pexels

Kekik, bildiğiniz gibi nerdeyse her yemeğe konulan fakat tavuk ve et yemeklerinde lezzeti doruk noktalarına çıkaran bir baharattır. Doğal ortamı dağlar, sıcak tepeler ve kayalıklardır. Bu güzelliği saksıda yetiştirmek oldukça kolaydır. Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Yıllık otsu bir bitkidir ve nerdeyse her mevsim yeşil kalabilir. İster kurutup kullanabilir, ister çayını yapıp içebilir, isterse özünü arıtarak mide hastalıklarınız için kullanabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)
 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.