Bitkileriniz için ufak ama etkili bakım tavsiyeleri!

Bitkileriniz için ufak ama etkili bakım tavsiyeleri!

17.08.2021

Merhaba Bitki Severler, bu blog yazımızda ufak ama etkili bakım tavsiyelerini sizlere sunacağız.

Musmutlu günler. Bildiğiniz gibi bitkiler ve çiçekler gün geçtikçe olmazsa olmazımız olmaya devam ediyor. Hayatımıza renk katan bu güzellerin bakımını doğru yapmadığımız zaman, aramızdan ayrılıyorlar. Bu durumu engellemek için size bazı ufak ve etkili tavsiyeler vereceğiz. Özellikle bitki ve çiçek yetiştirmeye yeni başlayanların dikkatlice okumasını tavsiye ediyoruz!

1. Bitkilerinizi direk güneş ışığı almayan, yarı aydınlık-gölge yerlerde konumlandırılmalı.


                                                                                  Görsel: Pexels

Bitkilerinizin gelişiminde en büyük rollerden birini üstlenen güneş ışığı, bazen bitkilerinizin kabusu da olabiliyor. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan bitkilerde solma,yanıklıklar,çürüme gibi zararlar görülebilir. Bunu engellemek adına yapacağımız en akıllıca hareket yarı aydınlık-gölge gibi yerlere bitkilerinizi konumlandırmanız olacaktır. Bitkiler yarı aydınlık-gölge yerlerde gelişimlerini rahatça sürdürebilir. Hatta bazı süs bitkileri ışığı az alan-gölge yerleri sevmektedir.

2. Bitkilerinizin toprakları her zaman nemli kalmalı.


                                                                                  Görsel: Pexels

Genellikle bitkilerin bakımlarında en çok yaşanan sıkıntılardan birtanesiyse sulamadır. Bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar ya da uzun zamandır bitki yetiştirip, yeni edindiği bitkisini tanımayanlar çok ya da az sulamadan dolayı bitkilerine veda ediyor. Bu durumun engellenebilmesi mümkün ve çok kolay. Bitkilerinizin topraklarını düzenli olarak nemli bırakmalısınız. Normal sulama yapar gibi değil, toprak nemli kalacak şekilde az miktarda suyu toprak çevresinde gezdirmelisiniz. Bu sayede bitkileriniz zarar görmemiş olacaktır.

3. Bitkilerinizi konumlandırdığınız yerler ne sıcak ne de soğuk olmalı.


                                                                                    Görsel: Pexels

Yine yapılan hatalardan birtanesiyse bitkilerin ev-iş yerlerinize yanlış konumlandırılmasıdır. Birçok bitkisever ev ve iş yerlerinin estetik gözükmesi açısından bitkilerini yanlış yere konumlandırabiliyor ve bunun sonucunda bitkiler soğuk/sıcak hava akımına maruz kalıp solma, çürüme gibi hastalıklara maruz kalabiliyor. Bunu engellemek adına oda sıcaklığında, sıcak/soğuk esinti olmayan yerlere bitkilerinizi konumlandırmalısınız. Böylelikle bitkileriniz gelişimlerine hızla devam edebilir.

4. Saksı-Toprak değişimi yapılmalı ve bitkilerinizin yerleri mümkün oldukça sabit kalmalı.


                                                                                  Görsel:Pexels

Bitkilerinizin ihtiyacı olan besini toprağından aldığını hepimiz biliyoruz. Fakat zamanla bu topraktaki besinler azalmaya ve tükenmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda bitkilerinizin gelişimi duracak ve hastalanmaya daha müsait hale geleceklerdir. Bunu engellemek adına senede 1 defa toprak değişimini tavsiye ediyoruz. Bunun yanında toprak değişimi yaparken, bitkinin önceki-sonraki haline göre bir büyüme varsa büyük bir saksıya almanız, bitkinin kök gelişimi içinde önemli bir rol oynayacaktır. Bunlar dışında, bitkilerinizi konumlandırdığınız yerde sabit tutmak çok önemli. Sürekli yerleri değiştirilmemelidir. Bitkilerinde birer canlı olduklarını unutmayalım. Yer değişimlerini hissederler ve hoşlarına gitmediği takdide bunu solma, çiçek açmama gibi tepkilerle gösterirler. Bizden söylemesi!

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.