Çiğdem (Crocus) Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çiğdem (Crocus) Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

7.02.2021

Merhaba Bitki Severler, çiçek soğanları bakım ve dikim serimizin 3.sü olan ''Çiğdem Soğanı Dikimi ve Bakımı'' ile devam ediyoruz, iyi okumalar.


                                                                                Görsel: Pixabay

Çiğdem Çiçeği Nedir?

Süsemgiller ailesine ait 5-6 yapraklı, çok renkli, Alpler'e ve Akdeniz'e has bir çiçek türüdür. Uzun ömürlü, otsu, sık ve gür bir bitkidir. Gövdesi yeşil, baş tarafı kase biçimindedir. İlkbaharda çiçeklenir. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. En önemli özelliklerinden birtanesi, geceleri ve kötü havalarda çiçekleri kapanır. Güzelliğinden dolayı peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılır. 

Çiğdem (Crocus) Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın aslında özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Soğanları sonbahar sonu, kış başlangıcı ekilmelidir. 

Dikimi: Ekileceği yere göre Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın dikim şartları değişir. İlk önce nereye ekeceğinize karar verip, ona göre hazırlık yapmalısınız.

Eğer saksıda ekmeye karar verdiyseniz şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

1. Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir.

2. Mutlaka Çiğdem (Crocus) Soğanı'nı ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

3. Toprak seçimini; cocopeat ve perlit karışımı ya da humuslu, kumlu (su tutmayan) topraktan yana yapmanız Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın çimlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Toprak steril olmalıdır, herhangi yabani ot, larva vs. içermemelidir.

4. Saksının %80'nini belirttiğimiz toprak çeşidiyle doldurup, Çiğdem (Crocus) Soğanlarını 3-4 cm arayla sivri uçları yukarıya gelecek şekilde saksıya konumlandırılmalıdır. Çiğdem (Crocus) Soğanlarını yerleştirdikten sonra üstünü dikkatlice kapatmalısınız. En çok yapılan hatalardan biri, Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın saksıdaki konumunu ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Bulunduğunuz iklim eğer ılıman bir iklimse Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın saksının yukarı kısmına ekebilirsiniz. Eğer karasal iklimdeyseniz ve çok sert donlara maruz kalıyorsanız, saksının biraz daha derinine ekmeniz, Çiğdem (Crocus) Soğanı'nın gelişimi açısından önemli rol oynayacak ve dondan etkilenmeyecektir. Buraya dikkat edelim.

5. Son olarak, ektiğimiz Çiğdem (Crocus) Soğanı​​​​​​​larının  çimlenmesi için soğuk bir yerde bırakılması gerekiyor. Balkon, teras, bahçe gibi yerler uygun olabilir. Direkt olarak içerde oda sıcaklığında çimlenemez. Mutlaka soğuk alması gerekiyor.

Eğer bahçede ekmeye karar verdiyseniz: Yukarda belirttiğimiz toprak çeşitlerinden, bahçenizde uygun bir alan seçip yine Çiğdem (Crocus) Soğanı​​​​​​​'nın gövdesini bulunduğunuz iklime bağlı olarak ekiminizi yapabilirsiniz.

Gelin, şimdi size soğanlarınız çiçek açtıktan sonra rutin bakımı nasıl olmalıdır onu anlatalım.


                                                                                  Görsel: Pixabay

Çiğdem Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

​Evet, başarılı bir şekilde çimlendirdiniz Çiğdem Çiçeği Soğanlarınızı ve çiçek açtılar. Ya şimdi? Rutin bakımı nasıl olacak? Dert etmeyin, onu da sizin için listeledik!

Bulunması gereken ortam: Çiğdem Çiçeğiyarı aydınlık ve gölge yerleri sever. Saksı ve bahçe ekimlerinde bu detaya dikkat etmelisiniz. -10 Derecelere kadar dayanıklılığı vardır.

Toprak ve Saksı Seçimi: Çiğdem Çiçeğitoprak ayırt eder. Mineralli ve vitaminli topraklara bayılır. Tavsiyemiz killi toprak veya gübre karışımlı kumlu topraktan yana olacaktır. Bu sayede gelişimini 4 mevsim boyunca pürüzsüz bir şekilde gösterecektir. Çiğdem Çiçeği'nin saksısının altı muhakkak delikli olmalıdır. Derin bir saksıya ekmenizi tavsiye ediyoruz. 1 parmak boyunca kökten pay bırakılıp, saksıya öyle ekilmelidir.

Sulama: En dikkat edilmesi gereken husus, Çiğdem Çiçeği'nde sulamada aşırıya kaçınılmamalıdır. Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre, elle toprağa temas ederek çiçeğin su ihtiyacını ölçmelisiniz. Haftada en az 1 kere su verilmesini öneriyoruz fakat aşırıya kaçınılması durumunda Çiğdem Çiçeği'nin soğanları çürüyecek ve maalesef solmasına neden olacaktır. Dikkat!

** Çiğdem Çiçeği, yaza doğru uyku moduna girer ve yapraklarını döker. Sakın çürüdü ya da bozuldu diye düşünmeyin, kışın sonlarına doğru tekrar kendini toplarlayacaktır!


                                                                                 Görsel: Pixabay

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Çiğdem (Crocus) Soğanı'na sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak  EN UYGUN FİYATLA siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..