Evde ''Kumkuat (Kamkat)'' Bakımı

Evde ''Kumkuat (Kamkat)'' Bakımı

10.01.2021

Evinizin herhangi bir köşesini, kış bahçesine dönüştürmek istemez misiniz? O halde bugün, sizler için hazırladığımız ''Evde Kamkat Bakımı'' konusuna birlikte göz atalım!


                                                                               Görsel: Pixabay

Kumkuat (Kumkat) Nedir?

Kumkuat (Kumkat), Anavatanı Çin olan bir narenciye çeşididir. Cevizden biraz büyük, oval, turuncu ve mayhoş-tatlı bir meyve yapısı vardır. Yaprakları parlak ve koyu yeşildir ve diğer narenciye türleriyle hemen hemen aynıdır. Gövde yapısı bodur ve çalı tiplidir ve 4 metreyi geçmez. Bu yüzden, rahat bir şekilde Kumkuat (Kumkat) bitkisini istediğiniz yere konumlandırabilirsiniz. Kumkuat (Kumkat) bitkisi için en uygun bölge, Akdeniz bölgesidir. Meyvelenme süreci sonbahar ile başlar ve ilkbahar (şubat, mart) aylarına kadar devam eder. Hem bulunduğu yerin havasını değiştirecek, hemde sonbahar ve kış aylarına meyvesi sayesinde hazır girmiş olacaksınız. 

Kumkuat (Kumkat) Meyvesinin Yararları

Kumkuat (Kumkat), daha öncede bahsettiğimiz gibi bir narenciye çeşididir ve C, A, B1, B3, B5, B6 ve B9 vitaminlerini meyvesinde bulundurur. Ayrıca demir, magnezyum, çinko gibi mineralleri de bünyesinde bulundurur.

Gelelim Evde Kumkuat (Kumkat) Bakımına. Evde Kumkuat Nasıl Yetiştirilir?

Kumkuat (Kumkat) bitkisi, gerek fazla uzamayan bitki yapısıyla, gerek meyvesiyle ev, ofis, işyeri vb gibi yerlerinizde kolaylıkla yetiştirip, meyvesini tüketebileceğiniz bir bitkidir.  Güneş ışığını ve suyunu ihmal etmediğiniz sürece başka ekstra bir ilgiye ihtiyacı yoktur, yani bakımı zahmetsizdir. Eğer sizde evde kumkuat yetiştirmeye karar verdiyseniz, hemen aşağıdaki detaylı bakım listemizi okuyup nasıl Kumkuat (Kumkat) yetiştirileceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bulunması gereken ortam: Kumkuat (Kumkat), bir narenciye türü olduğundan, güneş ışığına bayılır. Tabii bu, direkt olarak sürekli güneş ışığına maruz kalması anlamına gelmiyor. Evinizin herhangi güneş alan bir köşesinde, sabah ve akşam güneşini alacak şekilde konumlandırmanız, Kumkuat (Kumkat) bitkisi ve meyvesi açısından çok önemlidir. Zaman zaman saksı yönünü çevirerek, güneş almayan kısımları da güneş ışığıyla beslemeniz, meyvelerin orantılı büyümesine yardımcı olacaktır. Soğuğa karşı -5 ila -10 derecelere kadar dayanıklık gösterir fakat uzun ömürlü olmaz. Kumkuat (Kumkat) bitkisinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için bulunduğu ortamın 15 ve üstü derecelerde olması gerekiyor.

Sulama: Kumkuat (Kumkat) bitkisi, her narenciye türü gibi suyu sever. Sulama sıklığı bulunduğunuz bölge ve şehire bağlı olarak yazın haftada 2, kışınsa haftada 1 olabilir. Her sulama yapıldığında, toprağın her yerine eşit şekilde su yayılmalı ve köklere kadar ulaşmalıdır. Fazla sulama bitkinin çürümesine neden olabilir, bunu da belirtmiş olalım. Buna ek olarak, yapraklarında tozlanma, kirlenme olursa, küçük bir fısfıs sayesinde yaprakların üstünde su püskürtüp bir mendil yardımıyla silebilirsiniz. Fakat burda dikkat edilmesi gereken husus, su damlacıkları yaprakların üstünde kalmamalıdır. Eğer kalırsa, güneş ışığı su damlacıklarına yansıyacak ve mercek görevi görecektir. Buda yaprakların yanmasına neden olacaktır.


                                                                                 Görsel: Pixabay

Toprak ve Saksı Seçimi: Kumkuat (Kumkat), büyük ve geniş saksılara konumlandırılmalıdır. Kökünü rahat yayması, bitkinin ve meyvelerinin gelişimi için çok önemlidir. Konumlandırıldığı saksının, fazla suyu tahliye edecek alt delikleri bulunmalıdır. Eğer fazla sulanırsa, su tahliye deliklerinden akacak ve bitkinizin zarar görmesini engelleyecektir. Toprak seçiminde ise, kızıl toprak-gübre karışımı en ideal toprak karşımı olacaktır Kumkuat (Kumkat) için. Genelde narenciye türlerinin çoğu, kızıl toprak-gübre karşımında olumlu sonuç verir, bunuda belirtelim.

Çoğaltma: Kumkuat (Kumkat) bitkisini çoğaltmak isterseniz, bunu kökten ayırma işlemiyle yapmanız gerekecek. Olgunlaşmış bir kumkuat bitkisinin kökünü güzelce ayırıp, farklı bir saksıya ekerek filizlenmesini bekleyebilirsiniz ya da dallarından birkaçını budayıp, farklı bir saksıya ekerek yukarıdaki bakım işlemleri uygulandığında tekrar meyve verecektir.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Kumkuat (Kumkat) Bitkisine sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..