Fide Ekimi ve Gübrelemesi Nasıl Olmalı ?

Fide Ekimi ve Gübrelemesi Nasıl Olmalı ?

12.10.2020

Bir önceki paylaşımlarımızda Fide kavramını ele almıştık. Bugün, evde, balkonda, saksıda ve bahçelerinizde nasıl fide ekimi yapabilirsiniz ve gübreleme nasıl olmalı gibi kavramlar hakkında bilgilendirmek ve birkaç tüyo vermek istiyoruz.

Merhaba Bitki Severler, bir önceki paylaşımımızda “Fide” kavramını ele almıştık. Bugün ise, evde-balkonda-saksıda ve bahçelerinizde nasıl fide ekimi yapacaksınız, bilgilendirmek ve birkaç tüyo vermek istiyoruz.

  • Örnek olarak en çok sevilen ürünlerden biri olan Cherry (Çeri) Domates fidesi ile başlayalım.


-Domates fidesini aldınız ve eve geldiniz, hemen ekmek istiyorsunuz(fidelerin hemen ekilmesi tavsiyemizdir.) toprağının (torfunun) kuru olmamasına dikkat edin. Eğer kuruysa, bir tepsiye ılık su doldurup bu suda 15-20 dakika dik vaziyette dinlendirin fidenizi.
-Saksı dikimlerinde saksı üzerinden, saksının boyutuna göre en az 1 parmak kalınlığında sulama payı bırakmanız gerekiyor. Ağzına kadar toprakla doldurulmamalı saksılar.
-En önemli hususlardan biri, fide toprakla aynı seviyede olmalıdır.
-Toprak olarak herhangi bir toprak kullanabilirsiniz ama bizim tavsiyemiz mineralli toprak yani “Torf” adını verdiğimiz çeşit. Fideler bulundukları ortama göre daha gür ve sağlıklı yetişecektir.
-Saksının altında fazla suyu tahliye edecek büyüklükte delikler olmalıdır.
-Dikimden sonra can suyu verilmeli, toprak dibine kadar sulanmamalıdır.

En can alıcı noktalardan biri ise “Gübreleme ve Gübreleme Çeşitleri”. Bu bilgilere ek olarak, bu konu hakkında da sizi bilgilendirmek istiyoruz.

  • Daha öncelerde paylaştığımız “Tüm püf noktalarıyla evde çiçek bakımı” serisinin 3.sünde evde kendi gübrenizi nasıl yapabilirsiniz anlatmıştık. (Seriye kolayca ulaşabilmeniz için linki aşağıya bırakacağız.) Buna ilaveten, yeterli gelmeyen durumlarda daha profesyonel gübreleme işlemlerine de başvurabilirsiniz.

-Mineralli ve organik gübreler; mineralli gübreler diyince NPK terimiyle karşılaşabilirsiniz. Bu terim içinde barındırdığı, Azot, fosfor ve potasyumdan adını alır. Azot, bitkiler için olmazsa olmazdır, bitkilerin büyümesinde büyük rol oynar.

-Fosfor kök güçlendirir, sağlıklı yaprak ve çiçekler elde etmeyi sağlar. Potasyum olmadan da bitkinin su kaynağı kesintiye uğrar. Bu tür gübreler kullanarak bitkilerinizin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilirsiniz.
-En bilinen organik gübrelerden birkaçı ise kompost ve boynuz tozudur.
-Azot bakımından çok zengindirler. Çok derine uygulanmazlar çünkü köklere zarar verebilirler. O yüzden toprak üstüne uygulanması gerekir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Tüm püf noktalarıyla evde çiçek bakımı serisi 3. yazısı linki ; https://fidebutik.com/Blog/tum-puf-noktalariyla-evde-cicek-bakimi-3/14