Hobi Amaçlı Saksıda Muz Nasıl Yetiştirilir?

Hobi Amaçlı Saksıda Muz Nasıl Yetiştirilir?

21.12.2021

Merhaba bitki severler, bildiğiniz gibi muz yetiştiriciliği oldukça popülerleşmeye başladı. Genellikle örtü altı, yani sera içinde ticari amaçla yapılan muz yetiştiriciliği, ev-iş yeri gibi yaşam alanlarınızda saksılarda da mümkün. Uygun ortam koşullarında meyvesini bile yiyebilirsiniz!


                                                                                 Görsel: Pixabay

Muz Nedir? Nerede Yetişir?

Muz yetiştiriciliği aslında hiç de kolay olmayan, nazlı bir iştir. Fakat uygun ortam ve koşullar sağlandığında evinizde yetiştirebileceğiniz bu bitki, sizi meyvesiyle ödüllendirecektir. Genel olarak muz, her iklim koşullarında yetişmez. Tropikal bir meyvedir. Güneydoğu Asya anavatanıdır muzun. Ağacımsı bir gövdeye sahip, yeşil ve uzun kabuklu bir meyvedir. Ülkemizde Azman ve Anamur çeşitleri oldukça yoğun ilgi görmektedir.

Muz Bakım ve Yetiştiriciliği

Yukarda da bahsettiğimiz gibi, muz yetiştiriciliği biraz nazlı bir iştir. Uygun koşul ve şartları sağlamak ne kadar da uğraştırıcı olsa da, meyvesini almaya değer.


                                                                            Görsel: Pixabay

Gelelim saksıda nasıl yetiştireceğimize;

  1. Öncelikle muz fidesi temin etmeniz gerekiyor. Tohum olarak da alabilirsiniz fakat fide hem gelişme sürecini hızlandıracak hemde tohumun çıkıp-çıkmama olasılıklarını düşünmeyeceksiniz.
  2. Muzu ekeceğiniz toprağın besin değerlerinin yüksek olması gerekiyor. Bunun yanında pH değerleri 5-7 arasında olabilir. 
  3. Kök kısmı tamamen toprak alında kalacak şekilde ekilmelidir muz fidanı. Kök saçaklarının hiçbiri dışarda kalmamalıdır!
  4. Fide olarak ekilen muz, haftada 1-2 olmak suretiyle düzenli olarak sulanmalıdır. Tohumdan ekilen muz ise, her gün sulanmalı ve toprağı nemli bırakılmalıdır. Yazları bu sulama sıklığı günde 2 olabilir, kışın yarı yarıya düşülmelidir.
  5. Başta bahsettiğimiz gibi muz tropikal bir meyvedir. Olabildiğince güneş alması, sıcak ve nemli ortamda bulunması, gelişimi açısından büyük rol oynar.
  6. Hava akımlarından korunmalıdır.

Peki Muz Yetiştiriciliği Yapan Bölgeler Nerelerdir? Hangi Mevsimde Yetişir?


                                                                            Görsel: Pixabay

Muzun anavatanı Güneydoğu Asya bölgesi olduğundan, en fazla üretim bu kıtada gerçekleşmektedir. Sıcak-nemli bölgeleri seven muz, tropikal bir meyve olduğundan Türkiye'de üretimi Antalya, Mersin, Adana gibi şehirlerimizde oldukça yaygındır. Her ne kadar yaz meyvesi gibi gözüksede gelişme süreci kış- ilkbahar mevsimidir. Sonbahar sonlarına doğru hasat başlar, ilkbahar başlarına kadar devam eder.

Muzun Faydaları


                                                                              Görsel: Pixabay

  1.  A,B1,B2,E VE C vitaminlerini barındırmasının yanı sıra büyük oranda potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir.
  2. Muz, sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırır. Kabızlık sorununa çözümdür.
  3. Lif kaynağıdır.
  4. Kemik direncinin gelişiminde, saçlardan tutun tırlaklara kadar güçlenip gürleşmesinde büyük rol oynar.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Sizde muz fidemizden satın almak isterseniz BURAYA tıklayarak sepete atabilir ve size sağladığımız kolaylıklardan yararlanabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.