İç Mekan Bitkilerinizin Solması & Ölmesinin Sebepleri Nelerdir?

İç Mekan Bitkilerinizin Solması & Ölmesinin Sebepleri Nelerdir?

29.01.2022

Merhaba bitki severler, bugün sizlerle "iç mekan bitkilerimizde solmalar, çürümeler ve ölmeler neden olur?" sorularını cevaplayacağız. Eğer siz de iç mekan bitkilerini yetiştirirken sorun yaşıyorsanız, bu yazı tam size göre olacak. :)

Bitkiler, iç ve dış mekan farketmeksizin yaşam alanlarımızı güzelleştiren, aynı zamanda faydalarını saymakla bitiremediğimiz varlıklardır. Fakat bazen hevesle edindiğimiz bu canlılar, uygun koşullarda bakılmadığında solma,çürüme ve hatta ölme gibi durumlarla karşılaşıyorlar. Peki nerde hata yapıyoruz? İşte bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz. 

Gereğinden Fazla Sulama

Bildiğiniz gibi bitki yetiştirmenin en temel gerekliliklerinden biri, sulamadır. Sulama fazla yapıldığı takdirde bitki köklerinden çürüme yapacak ve bu bitkini ölmesine neden olacaktır. Çoğu yapılan sulama bitkinin türüne göre farklılık göstermektedir. Bazıları çok suyu sever, bazıları hiç sevmez. Bazı çeşitlerde de fazla sulama hastalıkları beraberinde getirir, sineklenme gibi sorunları ortaya çıkartır. Genellikle yapılan sulama, bitkinin türüne ve ihtiyacına göre olmalıdır. Hangi bitkiye sahipseniz, o bitkinin su ihtiyacını öğrenip, ona göre sulama yapmanız önerilir. Yaptığınız sulamalarda, yüzeysel olduğu için çoğu zaman kök kısmının kuru/yaş olduğunu anlayamayabilirsiniz. Zamanla toprağın üst kısmı kuruyacak ve kök kısmının nemli olduğunu anlayamayacaksınız. Bu yüzden tekrar üst kısımın kuru olduğunu düşünecek ve tekrar sulama yapacaksınız. Bu bitkinin kök kısmının fazla sulamadan çürümesine yol açacak ve bitkinizi kaybetmiş olacaksınız...

Bunu önlemek için yapabileceğiniz bir yöntem var; üst kısım kuruduktan sonra, kök kısmının kuruyup kurumadığını parmağınızı toprağa daldırarak anlayabilirsiniz. Eğer nemliyse, nemli olan kısmın kurumasını bekleyin ve ondan sonra sulama işlemi yapın.

Drenajın İyi Olmaması ve Toprak Kalitesizliği

Drenajın iyi olmaması ve toprağın hava almaması, bitkinin kökleri havasız bırakacaktır. Bu nedenle,  kökler suyu ve havayı da alamayacak ve çürümeye/solmaya başlayacaktır. Drenaj iyi değilse, ne suyun ne de havanın geçeceği boşluklar olacaktır toprakta. Suyun geçebileceği bir yer olmayınca, toprakta sıkışacak ve sineklenme/çürüme/solma gibi nedenlere yol açacaktır. Bu sebeple drenajın iyi olması bitkinin sağlığı açısından çok büyük önem arzediyor. Bunun yanı sıra, toprağında kaliteli olması çok önemlidir. Seçtiğiniz bitkinin türüne göre toprak karışımları edinmelisiniz. Bunun sebebi, her bitkinin toprak ihtiyacı farklıdır. Bazıları torflu toprak sever, bazıları kızıl toprak, bazıları ise karışımlarda daha iyi gelişim gösterir. Aldığınız toprak kalitesizse, herhangi bir süre sonra (genellikle sulamalardan sonra) toprağınız sineklenmeye, böceklenmeye başlayabilir. En sık karşılaşılan sorunlardan birtanesi sineklenmedir. Fazla su ve de üstüne kalitesiz toprak hem bitkiye hastalık getirecek, hemde böceklenmeye yol açacaktır. Bunları önlemenin tek bir yolu vardır; kaliteli toprak ve iyi bir drenaj. Toprağınız ve drenajınız kötüyse istediğiniz kadar ilaçlama ve gübreleme işlemi yapın, işe yaramayacaktır.

Yetersiz Su ve Gübreleme

Fazla suyun zararı olduğu gibi, az suyunda zararı vardır. Tabii ezbere konuşmak olmaz, bazı türler suyu haftada 1 istese de, bazı türler günde 1 defa isteyebiliyor. Burda önemli olan bitki suyu ne kadar hızlı tüketiyor? Bunu da araştırarak ya da tecrübe ederek öğrenmeniz mümkün. Gereğinden az sulamalar bitkinin solmasına neden olabilir ve gelişimini yavaşlatır. Fazla sulamadan daha az zararı vardır az sulamanın. Ama gününde ve saatinde yapılan sulamalar, her zaman daha iyi sonuçlar verecek ve bitkinizi uzun yıllar boyunca koruyacaktır.

Gübreleme konusu aslında herkesin kaçındığı, korktuğu bir konu. Öncelikle söyleyelim korkmanıza veya çekinmenize gerek yok. Hazır aldığınız, yetişmiş bir bitkiye ekstra ekstra para harcayıp profesyonel gübrelerle beslemenize de gerek yok. Tek yapmanız gereken şey, bitkinizin sağlıksız olduğunu düşündüğünüz zaman besin takviyesi yapmanızdır. Peki nasıl olmalı? Çok basit. Canınız muz çekti, muzu yediniz ve kabuğunu çöpe attınız. Hıh! o kabuğu atmayacaksınız işte. Yumurta haşladınız ve kabuğunu attınız. Onuda atmayacaksınız. Çay demlediniz ve bir süre sonra bayatladı. Onuda dökmeyeceksiniz... Bunların hepsini ezip, karıştırıp komposto haline getirerek doğal gübre elde edeceksiniz ve bunları bitkilerin topraklarına dökeceksiniz. İşte bu kadar.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.