Iresine Herbstii Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Iresine Herbstii Bakımı Nasıl Olmalıdır?

23.09.2021

Merhaba bitki severler, bugün sizlere ailemizin yeni üyesi olan “İresine” bitkisini tanıtıp, bakımı hakkında bilgiler vereceğiz. Umuyoruz hoşunuza gider.

İresine (Çingene Şalvarı) Nedir?

Iresine herbstii, ıspanakgiller ailesine mensup, birçok çeşidi olan renkli süs bitkisidir. Yaprakları “Coleus” bitkisine benzer fakat hiçbir alakası yoktur. Koyu kırmızı ve damarlı yaprak yapısına sahip, Anavatanı Brezilya olan çok yıllık otsu bir bitkidir. İlk yaprak oluşumundan sonra, günler geçtikçe eski koyuluğunu kaybeder yaprakları.
Genellikle süs bitkisi olarak peyzaj uygulamalarında kullanılır. Ev, iş yeri ve ofis gibi yerlerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

İresine (Çingene Şalvarı) Bakımı

İresine (Çingene Şalvarı) azgın bir bitkidir. Ekildiği yeri bir zaman sonra kaplar ve çalı formunu alır. Bakımı biraz uğraştırabilir fakat uygun koşullar sağlandığında sizi yormayacaktır. Nemli ortamları çok sever ve direkt güneş ışığından hoşlanmaz.
Sulama: İresine (Çingene Şalvarı), suyu seven bir bitkidir. Yaz aylarında (bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak) sıklıkla sulanması önerilir. Bu oran kış aylarında farklılık gösterecektir. Toprak kurudukça fazla bekletmeden sulamasını yaptığınızdan emin olmalısınız. Akşam saatlerinde (güneş yokken) yapılan sulama, en verimli sulamadır.


Konum: İresine (Çingene Şalvarı), bulunduğu ortama göre büyüme gösterir. İç mekanlarda, ışık alan herhangi bir yere konumlandırabilirsiniz. Işığı düzenli bir şekilde aldığı takdirde boylanmasının daha hızlı olduğunu göreceksiniz. Gölge ve düzensiz ışık alan yerlerde İresine (Çingene Şalvarı), büyümeyi kesecektir. Dış mekanlarda ise, yine aynı şekilde güneş ışığı alan ya da yarı gölge her yere konumlandırılabilir. 15 Derece ve üstü yerlerde gelişimini hızla sürdürmeye devam eder. Soğuğa karşı dayanıklı bir bitki değildir ve direkt güneş ışığından hiç hoşlanmaz. Sıcağı çok sever.
Toprak: İresine (Çingene Şalvarı), toprak ayırt etmeden her toprak çeşidinde yetişebilir. Fakat kızıl toprak-gübre-torf gibi karışımlarda, daha verimli bir gelişme süreci geçirecektir. Ayrıca şunu da ekleyelim; toprağın sürekli nemli kalması, bitkimiz açısından en iyi gelişimi sağlayacaktır.
Budama: İresine (Çingene Şalvarı) budaması, kuruyan ya da solan yaprakları gövdeye yakın yerden kesilerek yapılabilir.
Çoğaltım: İresine, tepe dalları ve gövdeye yakın uzamış dallarının, gövdeden ayrıştırılarak çoğaltılması sağlanabilir. Toprak ayırt etmediği için ayrıştırılan dalları hızlı bir şekilde yeni toprağa ekilerek kök salması beklenir.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Ayrıca İresine (Çingene Şalvarı) bitkisine sahip olmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog 
yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.