Kaktüs ve Sukulentler

Kaktüs ve Sukulentler

15.10.2020

Bugün sizlere şimdilerde popülerliğine yeni ulaşmış ''Sukulent Kaktüs''lerden bahsetmek istiyoruz.

Hayatımızın her yerini kaplamaya başlayan ''Kaktüs ve Sukulentler'' hakkında size ufak bir blog yazısı paylaşmak istedik. Umarız hoşunuza gider.

İlk önce Sukulentler Üstünde Duralım.

Sukulentler, kaktüslerin dikensiz halleri gibi düşünebiliriz. Bu bitkilerin, hayatta kalma ve su tutma becerileri çok yüksektir. Etli yapıları vardır. Sukulentlerin biçim ve renk olarak sayamayacağımız bir sürü farklı formları bulunmaktadır. Sukulentlerin gelişme dönemleri, kaktüslerle hemen hemen aynıdır. İlkbahar ve yaz aylarında gelişimleri sürerken, sonbahar ve kışta uykuya geçerler. Üretmesi çok kolaydır, yaprak ve ya gövde diplerinden yavrulayabilirler. Bu işlemi siz yapmak isterseniz köklerinden ayırıp düzgün bir biçimde başka bir alanda çoğaltabilirsiniz. 

Peki Sukulent Bakımı Nasıl Olmalı?

Sukulentler, bakımı en zahmetsiz bitki türlerindendir. Nemli bir ortamda bulunmaları, gelişimleri için yeterli olacaktır. Genelde yaz aylarında 10 ila 14 gün arasında toprakları hafifçe sprey yardımıyla veya sukulentinizin bulunduğu saksının altından, kökle su temas edecek şekilde 5-10 dakika bekletilmesi yeterli olacaktır. Oda sıcaklığında muhafaza edilebilen sukulentler varken, kış aylarında soğuklara karşı da dayanabilen sukulent çeşitleri mevcuttur. Genelde çoğu sıcağı sever.

Şimdi de Kaktüsler.

Kaktüsler, sukulentlerin tam tersine dikenli bitkilerdir. Boy ve çeşitliliği sukulentler gibi fazladır. Çiçek açan türleri bulunur ve mevsimsel dayanıklılıklarına göre türleri değişir. Kaktüslerin su ihtiyacı fazla yoktur, bu bitkiler gövdelerinde suyu depolayabilmekte ve uzun süre susuz kalabilmektelerdir. Kaktüsler, oda sıcaklığı ve üst sıcaklıklarda gelişimlerini hızla sürdürürken, kışın uykuya geçerler ve büyümeleri duraksar. Kökten yavrulayabilirler, ya da ayırıp siz çoğaltabilirsiniz. 

Peki Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı?

Kaktüsler, sukulentler gibi en zahmetsiz bitki türlerinden birtanesidir. Nemli ortamda bulunmaları onlar için yeterli olacaktır. Sulanma oranları 10-15 gün arası yazın, kışın 20-30 gün arasıdır. En doğru sulama yöntemi, bulunduğu saksının tahliye delikleri varsa, bir tepsi üzerine yüzeyi kapatacak şekilde su koyup üstünde 5-10 dakika bekletmek ve kökten yavaş yavaş suyu çekmesini sağlamak olacaktır. Kaktüsler, çeşitlerine göre hem oda sıcaklığında muhafaza edilebilir, hem de kış şartlarına karşı göğüs gererek gelişimini devam ettirebilir. Genelde çoğu sıcağı sever.

Özet geçmek gerekirse;

 

  1. Her koşula uyum sağlayabilen bu minik bitkiler, bakımları zahmetsiz olmasıyla da bizleri cezbediyor. 
  2. -Suya uzun süre ihtiyaç duymazlar, yazın 10-15 gün, kışın 20-30 günde bir sulanabilir.
  3. -Estetik olarak dekorasyon için çok uygun bir bitki türüdür. Evinizin her köşesinde,güzel görüntüler elde edebilirsiniz.
  4. -Soğuğa karşı duyarlılardır. Aynı zamanda soğuğa karşı dirençli çeşitleri de bulunur.
  5. -Fazla güneş ışığına mağruz kaldığında, yapraklarda sararmalar görülebilir. Yarı aydınlık ortamlar her zaman Sukulentler için en iyisidir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.