Karanfil Çiçeği Bakımı

Karanfil Çiçeği Bakımı

15.05.2021

Merhaba Çiçek Severler, bugün sizlere "Karanfil Çiçeği" bakımı hakkında ufak bilgiler sunacağız. İyi vakitler.

karanfil çiçeği - fidebutik

Karanfil Çiçeği Nedir?

Karanfil Çiçeği olarak da bilinen Dianthus caryophyllus, latince adı ''Dianthus" ailesinden olan, rengarenk yaprak yapısıyla içimizi açan bir bitki türüdür. Kokulu çiçeklerdir. 1500'den fazla alt türü olduğu bilinir. Genelde karşılaştığımız renkleriyse; pembe, beyaz, bordo ve kırmızıdır. Tropikal, sıcak ve ılıman bölgelerde sıkça karşılaşabilirsiniz. Hem süs bitkisi olarak üreticiler tarafından yetiştirilirler, hem de yabani yerlerde yetişirler. Bakımı çok kolaydır. Güneş aşığı bir bitkidir, gölge ve aydınlık olmayan yerlerde bitki çürüyecektir.

Karanfil Çiçeği Bakımı

Yukarda da belirttiğimiz gibi, Karanfil Çiçeği güneş aşığı bir bitkidir. Güneş almayan yerlerde barınamaz ve çürür. Soğuğa karşı dayanıklı değildir, maksimum 5 derecelere kadar dayanır. Tavsiyemiz, iç mekanlarda konumlandırmanızdan yana olacaktır. Bakımı ve çoğaltılması çok kolaydır. İsterseniz gelin sizin için listelediğimiz bakım şartlarına göz atalım.

Toprak seçimi: Karanfil Çiçeği, toprak ayırt etmez. Fakat su geçirgenliği fazla olan ve mineralli topraklarda hızla çoğalıp büyüyecektir. 

Saksı seçimi: Karanfil Çiçeğifazla sulama sonucu köklerinden ve yapraklarından hasar alabilir. Bunu engellemek için saksının altında fazla suyu tahliye edecek deliklerin bulunması gerekir. Eğer saksıya ekecekseniz, bahsettiğimiz su tahliye kanalı olan saksılardan almanızı öneriyoruz.

Bulunması gereken ortam:  İç mekanlarda (saksıda) yetiştirilecekse Karanfil Çiçeği, nemli ve güneş alan aydınlık yerlerde yaşar. Fakat, direkt olarak güneş ışığına uzun süreler maruz kalmamalıdır. Kaldığı takdirde yaprakları yanacak ve zarar görecektir. 5 ila 10 derecelere kadar soğuğa karşı dayanıklılardır ve tüm yıl yeşil kalabilirler. Hava sirkülasyonundan hiç hoşlanmazlar. 

Dış mekanlarda yetiştirilecekse, mutlaka sabah ve akşam güneşi alabilecek, gölge yerlere ekilmelidir. Soğuğa karşı 5 ila 10 derecelere kadar dayanıklılığı bulunur. Tüm yıl yeşil kalıp, çalı şeklinde çoğalırlar.

Budama: Birçok bitkinin aksine, Karanfil Çiçeği'ni budama ihtiyacı yok denilecek kadar azdır. Kuruyan gövde ve dalları dikkatli bir şekilde keserek budama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Sulama: Karanfil Çiçeği​​​​​​i'nin su ihtiyacı yazın boldur, kışın yaşadığınız bölgeye göre değişmektedir. Yüzeysel olacak şekilde ya da kökten hafif sulama yapılmasını öneriyoruz. Dikkat etmeniz gereken husus, toprağın hiçbir zaman susuz kalmamasıdır.

Çoğaltma; Karanfil Çiçeği​​​​​​​'ni, sadece tohum ve çelikleme yoluyla çoğaltabilirsiniz. En kolay şekilde karanfilinizi çoğaltmak için, çalılaşmış gövdeden bir kısım kökten ayırarak başka bir saksıya ekilir ve yukardaki bakım işlemleri uygulanarak tekrar gelişmesi beklenilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Karanfil Çiçeği'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak  EN UYGUN FİYATLA siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz...