Kırmızı Örümcek ve Yaprak Biti Gibi Haşerelerden Nasıl Kurtulursunuz?

Kırmızı Örümcek ve Yaprak Biti Gibi Haşerelerden Nasıl Kurtulursunuz?

18.11.2020

Merhaba bitki severler, bugün sizlere ''Bitkilerinizdeki kırmızı örümcek, yaprak biti vb'' haşerelerden nasıl kurtulacağınıza dair birkaç bilgi vermek istiyoruz.

Bitki yetiştirenlerin çoğu aslında bu durumdan müzdarip. Bitki yetiştirmek ne kadar merak ve tutku olsa da, zaman ve sabır isteyen bir iştir. Bitkilerinde insanlar gibi bir canlı olduğunu unutmamak gerekir. Biz insanlar gibi havaya,suya, besine ve özel ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bazı zamanlarda bizim gibi hastalanırlar. En yaygın hastalıklardan birtanesiyse haşerelerin sebep olduğu durumlardır. Gelin isterseniz bu konu hakkında biraz konuşup, çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz formüllerle bitkilerinizi haşerelerden koruyun.


                                                                                   Görsel: Pexels

İLK MUDAHALE NASIL OLMALI?

İlk başta bitkinizin üstünde Kırmızı Örümcek, Yaprak Biti vs haşerelerin olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Çok küçüktürler ve çıplak gözle zor ayırt edilirler. Eğer şüpheleniyorsanız, bunu anlamak için basit bir yöntem var. Bitkinizin yaprağının altına beyaz bir kağıt tutarak birkaç kere sallayın ve kırmızı örümcek ve yaprak bitinin kağıdın üstüne düşmesini sağlayacak şekilde kağıdı konumlandırın. Bunu birkaç yaprağa uyguladıktan sonra incelemenizi yapın. Beyaz kağıdın üstünde kaçışan haşereler gördüyseniz, hemen tedaviye başlamanız gerekecek.

Diğer bir belirtisiyse, genellikle kırmızı örümcekler bulundukları yaprağın öz sıvısıyla beslenir ve yaprakta beyaz lekelere sebep olurlar. Bundan sonraki süreç, beyazlaşan yaprakların kahverengi bir renge bürünüp, sararıp solmasına neden olmasıdır. Genellikle kırmızı örümcekler yaprağın öz suyuyla beslenirken, bir yandanda zehirli madde salgılarlar. Bundan dolayı yapraklar işlevini yitirir ve solar.

Gelelim yapılması gerekenlere:

1. Kırmızı örümcek, yaprak biti vb. haşerelerin görüldüğü bitkinin yanında farklı bitkiler varsa, derhal onların yanından uzaklaştırılmalıdır. Aksi taktirde diğer bitkilere de sıçrayacaktır.

2. İstilaya uğrayan yaprakları budayın ve imha edin. Bitkiyi dışarıya çıkartın ve dikkatlice tazyikli su ile yıkayın.

3. Bitkinin bulunduğu ortam çok önemlidir, kırmızı örümcek, yaprak biti vs. haşereler serin havaları sevmezler. Ilık ve sıcak havalarda yaşayıp, ürerler. Bitkinin konumunu değiştirmek kolay bir çözüm yolu olabilir.

4. Buna rağmen tamamen haşerelerden kurtulamadığınızı düşünüyorsanız, yumurtlamalarını önlemek ve daha profesyonel şekilde halletmek isterseniz size vereceğimiz yapımı kolay organik tarifleri deneyin.

Not: Tarifleri, basınçlı su püskürtücüyle uygulamanızı tavsiye ediyoruz.                                             

TARİF 1: SABUN VE BULAŞIK DETERJAN KARIŞIMI

Öncelikle şunu belirtelim, bu karışımı serin havalarda ve güneş ışığı olmayan yerde yapmanız gerekiyor. Sıcak ve güneş ışığı alan yerde, deterjan ve sabun durulaması yüzünden yaprak yanıklarına yol açılabilir. Dikkatli olunmasını öneriyoruz. Herhangi sabun kullanılabilir, aynı şekilde en uygun bütçeli bulaşık deterjanıda olabilir. Hiç farketmez. 

Bu formül birçok haşere için kullanılıyor. (tırtıl, yaprak biti, sümüklü böcek vs.)

Deterjan ve sabun uygulamaları en etkili ıslak şekilde sonuç verir. Kuruduğunda etkisi azalır. Bunu belirtmekte fayda var. Bu tarifi yaprağın her tarafına uygulamanız ve durulamanız gerekiyor.

Gelelim karışımımıza;

1 yemek kaşığı sıvı sabun ya da bulaşık deterjanı

- 4 litre kadar su

veya 

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 yemek kaşığı bulaşık deterjan 

- 2 litre su. 

Karıştırmak suretiyle basınçlı su püskürtücünüze koyduktan sonra, istila olan her bir yaprağa özenle uygulayın. 

TARİF 2: GELENEKSEL YÖNTEM; UN-NİŞASTA-SÜT ÜÇLÜSÜ

Un, nişasta ve süt karışımı, özellikle kırmızı örümcek ve yaprak bitlerine karşı çok etkilidir. Çok eski bir yöntem olarak biliniyor. Serin saatlerde yaprakların her yerine dikkatlice uyguluyorsunuz. Haşereler bulamaca bulanmış oluyor ve saat ilerledikçe hava ısınıyor ve bulamaç kurumaya başlıyor. Haliyle haşerelerde bulamacın etkisiyle vücutlarındaki su miktarı kaybediyor ve ölmeye başlıyorlar. Durulamaya bile ihtiyaç olmayan bu yöntem her zaman etkili olmuştur.

Karışım içeriği;

- Yarım bardak nişasta ya da un 

- Yarım bardak süt

ve 5 litre su. 


                                                                                 Görsel: Pexels

TARİF 3: HER DERDE DEVA SARIMSAK

Sarımsak, hayatımızda her derde deva olduğu gibi, haşereler üstünde etkili bir soğanlı bitki türüdür. 

Gelelim formülümüze;

1 baş soyulmuş sarımsağı, 2 su bardağı ile blendırdan geçiriyoruz. Karışımı hazırladıktan sonra bir kaba koyup, 24 saat bekletiyoruz. Ertesi gün karışımı süzüyoruz ve haşerenin yoğunluğuna göre 2-3 litre su ekliyoruz. Karışımın bitki üzerinde etkisini arttırmak için 2 damla sıvı sabun ya da bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Durulama yapılmayacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.