Kış Aylarında Bitkilerinizi Nasıl Soğuktan Koruyun

Kış Aylarında Bitkilerinizi Nasıl Soğuktan Koruyun

15.03.2022

Merhaba bitki severler, kış aylarının çetin geçmesiyle birlikte bitkilerimiz hava koşullarından olumsuz etkileniyor. Peki soğuk havadan bitkilerimizi nasıl koruyacağız? İşte sizin için birkaç öneri sunduk. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Bitkileri Soğuktan Korumak

Hava koşulları bu yıl çok sert geçiyor. Peki bitkileriniz bu hava koşullarına hazır mı? 

Öncelikle aldığınız ya da yetiştirdiğiniz bitkileri iyi tanımanız gerekiyor. Dayanabileceği en düşük sıcaklık, ortam koşulları gibi etkenleri bilmek her zaman sizi bir adım ileriye taşıyacaktır. Böylelikle bitkileriniz hakkında daha kolay kararlar verebilir, solmadan muhafaza edebilirsiniz. Tabii her ne kadar bitkilerimizi tanısak da, bazen hava koşulları sandığımızdan daha da sert geçebiliyor. Yıllar geçtikçe, mevsimleri daha şiddetli yaşar olduk. Bunun farkında olarak önlemlerimizi almak çok kıymetlidir. Tabii bunların yanında, yetiştirdiğimiz bitkilerin doğal ortamlarında nasıl büyüdüğü bilmek çok önemlidir, araştırıp ona uygun zemin hazırlayabiliriz.

Yaşadığınız Bölgeye Göre Bitkilerinizi Seçin

Bitki yetiştirirken, kendi bölgenizde ne yetişir ne yetişmez araştırmasını illa ki yaparız. Bu her türlü bitki için geçerlidir. Bulunduğunuz bölgenin sıcaklığına, nemine, hava akışlarına göre bitki seçmeniz çok önemlidir. Bahçede yetiştireceğiniz herhangi bir bitkinin doğasıyla, bölgenizin uyumu bir olmalıdır. Bu sayede sıkıntısız bir şekilde bitki hatta sebze/meyve yetiştirebilmeniz mümkün olacaktır. Örneğin; hobi amaçlı yetiştirmek için bir Blueberry fidesi almak istediniz ve bulunması gerek ortam şartlarını bilmiyorsunuz. Bulunduğunuz bölge/şehirin en düşük sıcaklıklarını, nem oranını ve bitkinin istediği sıcaklık ve nem oranını araştırarak yetiştirip yetiştiremeyeceğinize dair ufak bir bilgi edinebilirsiniz. Tabii ki tek şart hava koşulları değil, toprak da bir o kadar önemlidir. Fakat, hava/güneş çoğu şeyin temelidir. 

Eee? Hemen pes mi edelim diyeceksiniz. Elbette hayır, bir örnek daha verelim. Soğuk bir yerdesiniz ve muz yetiştirmek istiyorsunuz diyelim. Muz, bildiğiniz gibi tropikal meyvedir ve doğada nemli ve sıcak ortamlarda büyür ve yetişir. Elinizde gerekli materyaller var ise, soğuk bölgede sera gibi bir yapıyla her tarafını örterek içerinin nemini ve sıcaklığını dengeleyebilir ve muz yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Fakat maaliyetler büyük olabilir, bizden demesi.

Ev içerisindeki süs bitkileri genelde yerleri değiştirilmediği ve hava akımına maruz kalmadığı sürece yaşamaya devam eder. Tabii her süs bitkisinin de istediği ortam sıcaklığı ve nem aralığı farklıdır. Bu yüzden yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bitkinin tarihçesini bilmek, doğal ortamında nerde/ne şartlarda yaşadığını bilmek bizlere artı kazandıracaktır.

Soğuk Havanın Zararını Destekleyen Faktörler

Tabii bildiğiniz üzere sadece havanın soğuk olması değil, bunu daha kötüye itebilecek faktörlerde bulunuyor. Sıfırın altında eksi bir,iki dereceler civarı kısa süreli olarak bitkilerinize zarar vermez. Ama uzun süren ve daha aşağıdaki kuru havanın yapacağı don olayı, çoğu bitkinize zarar verebilir. Soğukların kesintisiz devam etmesi, havanın kuru olması, yüksek basınçlı havalar ve nemsizlik bu listeyi oluşturan faktörlerdir. 

Dış Mekan Süs Bitkileriniz İçin Neler Yapabilirsiniz?

Öncelikle dış mekandaki süs bitkilerinizin bakımlarını tam hakkıyla yapmanız lazım. Gübreleme yapılmalı ama doğru şekilde yapılmalıdır. Bu sayede bitkinin gövdesi güçlenecek ve kışı daha kolay göğüsleyecektir.

Tabii en yaygın olarak kullanılan/bilinen yöntemlerden birtanesiyse "örtüleme" işlemidir. Dalların üstünden gövdeyi kapatacak şekilde bitkiyi örtüleyebilirsiniz, sera gibi ufak bir yer varsa oraya da konumlandırabilirsiniz. Gayet pratik ve kolay çözümdür.

Sonuncu olarak da soğuğa hiç dayanamayacak bitkileriniz varsa, onları kapalı alanlara almak iyi bir çözüm olacaktır. Yaşam alanlarınıza kısa süreli dahil edebilir ya da hava akışı olmayan, ılık yerlerde muhafaza edebilirsiniz bitkilerinizi.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.