Kolay Bir Şekilde Bitkileriniz İçin Kendi Doğal Gübrenizi Hazırlayın!

Kolay Bir Şekilde Bitkileriniz İçin Kendi Doğal Gübrenizi Hazırlayın!

21.03.2022

Merhaba bitki severler, bugün sizlerle ev ortamında "Doğal gübre yapımı" hakkında konuşup, bilgi vereceğiz. Kompost gübrenin bitkiler üzerindeki yararlarından bahsedeceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Bitki yetiştirmek, bitki bakmak ya da bitki büyütmek. Ne dersek diyelim, oldukça zor iştir. Bitkinin cinsine göre ortam yaratma, yaşama koşulları sağlama, sulanması, güneş ışığı gibi şeylerde özenli olunması gerekilmelidir. Tabii bunların yanında, bitkilerin ihtiyaç duyduğu bazı farklı şeylerde vardır. Nasıl insanlar olarak vitamin takviyesi alıyorsak, bitkilerinde daha güçlü ve sağlıklı yetişebilmesi için gübreye ihtiyacı vardır. Hazır olarak temin edebileceğiniz kimyasal/organik gübreler her yerde satılmaktadır. Fakat, evde kolayca hazırlayabileceğiniz, kimyasal olmayan ve tamamen organik şekilde kompost gübresiyle bitkinizin bu eksikliklerini kapatabilirsiniz. Bahsedeceğimiz besinleri tek tek de uygulayabilirsiniz, isterseniz hepsini bir araya getirerek kompost yapabilir ve öyle de kullanabilirsiniz. Öyle düşündüğünüz kadar zor değil, gelin sizlere bahsedelim.

Evdekilerle Yapılabilecek Kompost İçeriği

1) Haşlanmış Yumurta Suyu ve Kabuğu

Sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı yumurta, biz insanlar için ne kadar faydalı bir besindir az çok biliyorsunuzdur. İçinde protein ve kalsiyum bulunduran yumurtanın suyu, bitkiler için akıl almaz bir besin kaynağı olabilir. Yumurtalarınızı haşladıktan sonra suyu lavabonuza dökmek yerine, ılıtıp bitkilerinize dökerseniz, bitkileriniz sağlık bir şekilde büyüyecektir.

Yumurta kabuklarınıda es geçmemek lazım! Yumurta kabuklarında bulunan Kalsiyum, bitkileriniz için besleyici bir kaynaktır. Kullandığınız yumurtanın kabuğunu bir süre toplayıp, toplu bir şekilde blenderdan geçirip umufak edin. İster toz haline gelecek şekilde, ister ufalanacak şekilde. Sonra bitkilerinizin toprağına ekleyip, su yardımıyla yedirebilirsiniz. Bunu tüm bitkilerinize uygulayabilirsiniz. Ufak bir not da geçelim; yumurta kabuğu böcekleride uzak tutacaktır. :)

2) Muz

Evde kullandığınız, tükettiğiniz sebzelerin ve meyvelerin kabukları aslında bitkileriniz için hazinedir. Çöpe atmak yerine, bir kavanozda toplayıp, püre haline getirip bitkilerinizin topraklarına ekleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse: Muz!

Muz potasyum bakımından oldukça zengin bir besindir. Tükettiğiniz muzların kabuklarını, küçük küçük doğrayarak toprağa ekebilirsiniz. Ya da yumurta kabuklarıyla püre yapıp toprağa yedirebilirsiniz. Buna ek olarak, muz kabuklarının iç tarafıyla, bitkilerinizin yapraklarınızın tozunu alabilirsiniz. Nemli olduğundan dolayı tozu direkt tutacak ve besleyecektir bitkilerinizi.

3) Soda - Mineralli Su

Mineralli su, soda bitkileriniz için iyi bir besin değerine sahiptir. Tabii düz sodadan bahsediyoruz, meyveli olanlardan değil. Asidik etkisini de unutmamak lazım. Mineral deposu olan sodayı nasıl bitkilerimize dökeceğiz derseniz, biraz gazının kaçmasını bekleyin ve öyle dökün. Eğer gazı gitmeden dökerseniz kökler için asidik etki sorun yaratacaktır. Ya da su ile seyreltip bitkinize uygulayabilirsiniz. 

4) Sebze ve Meyve Kabukları

Tükettiğimiz sebze ve meyve kabuklarının bitkilerimiz için hazine olduğunu söylemiştik. Tükettiğimiz sebzelerin ve meyvelerin kabuğunu çöpe atmaktansa, boş bir poşette ya da büyükçe bir kavanozda toplayıp, püre haline gelene kadar ezebilir ya da teker teker ufak dilimlere bölerek toprak içine gömebiliriz. Böylelikle bitkilerinizin vitamin ihtiyacını çok rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz. 

Dışarıdan pahalı, ne olduğu bilinmeyen gübrelere ihtiyaç yok. En iyisi kendi yaptığınız ve ne olduğunu bildiğiniz doğal yöntemlerdir.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.