Kolyoz (Coleus) Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kolyoz (Coleus) Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

24.04.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlerle birlikte halk arasında ''Yaprağı güzel'' olarak bilinen Kolyoz Çiçeği'ni inceleyeceğiz.

Fidebutik - Kolyoz Çiçeği
                                                                                    Görsel: Pixabay

Kolyoz Çiçeği (Yaprağı Güzel) Nedir?

Yaprağı güzel olarak da bilinen Kolyoz Çiçeği, latince adı ''lamiaceae" ailesinden olan, rengarenk yaprak yapısıyla içimizi açan bir bitki türüdür. Bilinen 110'u geçen tür çeşitliliği vardır. Tropikal, sıcak ve ılıman bölgelerde sıkça karşılaşabilirsiniz. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedirler. Bakımı çok kolaydır. Her Kolyoz Çiçeği'nin farklı desen ve yapısı bulunabilir. Güneş aşığı bir bitkidir, gölge ve aydınlık olmayan yerlerde bitki çürüyecektir.

Kolyoz Çiçeği (Yaprağı Güzel) Bakımı

Yukarda da belirttiğimiz gibi, Kolyoz Çiçeği güneş aşığı bir bitkidir. Güneş almayan yerlerde barınamaz ve çürür. Soğuğa karşı dayanıklı değildir, maksimum 5 derecelere kadar dayanır. Tavsiyemiz, iç mekanlarda yetiştirmenizden yana olacaktır. Bakımı ve çoğaltılması çok kolaydır. Çok kolay bir şekilde çoğalır, azgın bir bitkidir. Bir yerden sonra kendinden bıktırabilir! Bizden söylemesi.. İsterseniz gelin sizin için listelediğimiz bakım şartlarına göz atalım.

Toprak seçimi: Kolyoz Çiçeği, toprak ayırt etmez. Fakat su geçirgenliği fazla olan ve mineralli topraklarda hızla çoğalıp büyüyecektir. 

Saksı seçimi: Kolyoz Çiçeği, fazla sulama sonucu köklerinden ve yapraklarından hasar alabilir. Bunu engellemek için saksının altında fazla suyu tahliye edecek deliklerin bulunması gerekir. Eğer saksıya ekecekseniz, bahsettiğimiz su tahliye kanalı olan saksılardan almanızı öneriyoruz.


                                                                                Görsel: Pixabay

Bulunması gereken ortam: Kolyoz Çiçeğinemli ve güneş alan aydınlık yerlerde yaşar. Fakat, direkt olarak güneş ışığına uzun süreler maruz kalmamalıdır. Kaldığı takdirde yaprakları yanacak ve zarar görecektir. 5 ila 10 derecelere kadar soğuğa karşı dayanıklılardır ve tüm yıl yeşil kalabilirler. Hava sirkülasyonundan hiç hoşlanmazlar. İç mekanlarda yetiştirilmesi, Kolyoz Çiçeği açısından doğru bir seçim olacaktır.

Budama: Birçok bitkinin aksine, Kolyoz Çiçeği'ni budama ihtiyacı yok denilecek kadar azdır. Kuruyan gövde ve dalları dikkatli bir şekilde keserek budama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı sonradan çıkan çiçeklerini de budayabilirsiniz.

Sulama: Kolyoz Çiçeği'nin su ihtiyacı yazın boldur, kışın yaşadığınız bölgeye göre değişmektedir. Yüzeysel olacak şekilde ya da kökten hafif sulama yapılmasını öneriyoruz. Dikkat etmeniz gereken husus, toprağın hiçbir zaman susuz kalmamasıdır.

Çoğaltma; Kolyoz Çiçeği'ni, tohumdan ve çelikleme ile çoğaltılabilir. Tohumdan çoğaltmak isterseniz, ortalama filizlenme aralığı 8-10 hafta olacaktır. Diğer bir yöntem ise, gövdeye yakın dallardan bir tanesini dikkatlice keserek 3 hafta boyunca suda bekletip köklenmesini sağlayabilirsiniz. Köklendikten sonra toprağa ekebilir ve rutin bakımınıza devam edebilirsiniz. Bu sürede beklemek istemezseniz, direkt olarak çiçek halini tedarik edebilirsiniz. Buna ek olarak, yeni çıkan filizleri ayrı bir saksıya ekebilir ve yukardaki işlemleri uygulayarak yeni Kolyoz Çiçeği'nize merhaba diyebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Kolyoz Çiçeği'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak  EN UYGUN FİYATLA siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz...