Mart Ayında Ekilebilecek Çiçek ve Sebze Çeşitleri

Mart Ayında Ekilebilecek Çiçek ve Sebze Çeşitleri

15.02.2022

Merhaba bitki severler, önümüz mart! Öncesinden sizlere birkaç çiçek ve sebze tavsiyesi vermeye çalışacağız. Eğer fikrimiz hoşunuza giderse, ekmeniz için yeterince zamanınız olacak :) Bahsedeceğimiz çiçekler ve sebzelerin arasında, ekstra ilgi istemeyen ve kendi halinde yetişebilen bitkilerde olacak. Okurken iyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Mart Ayında Ekilebilecek Çiçekler

1) Nergis

Nergisgiller familyasına ait, kokusuna hayran kaldığımız, 15-20 türü olduğu bilinen, Anavatanı Türkiye olan, zehirli ve kendine has bir çiçek türüdür. Şemsiyeye benzeyen yaprakları, gövde kısmına doğru eğimlidir. Otsu ve sık bir bitki türüdür. Fulya Çiçeği adıyla da bilinir. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. Nergis'in anlamı güzelliktir. En güzel ve en alımlı anlamlarını da taşır. 

Nergis Çiçeği Soğanı Dikim ve Bakımı

Nergis Çiçeği Soğanı'nın aslında özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. 

Dikimi: Ekileceği yere göre Nergis Çiçeği Soğanı'nın dikim şartları değişir. İlk önce nereye ekeceğinize karar verip, ona göre hazırlık yapmalısınız.

Eğer saksıda ekmeye karar verdiyseniz şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

1. Nergis Çiçeği Soğanı'nın ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir.

2. Mutlaka Nergis Çiçeği Soğanı'nı ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

3. Toprak seçimini; cocopeat ve perlit karışımı ya da humuslu, kumlu (su tutmayan) topraktan yana yapmanız Nergis Çiçeği Soğanı'nın çimlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Toprak steril olmalıdırherhangi yabani ot, larva vs. içermemelidir.

4. Saksının %80'nini belirttiğimiz toprak çeşidiyle doldurup, Nergis Çiçeği Soğanlarını 3-4 cm arayla sivri uçları yukarıya gelecek şekilde saksıya konumlandırılmalıdır. Nergis Çiçeği Soğanlarını yerleştirdikten sonra üstünü dikkatlice kapatmalısınız. En çok yapılan hatalardan biri, Nergis Çiçeği Soğanı'nın saksıdaki konumunu ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Bulunduğunuz iklim eğer ılıman bir iklimse Nergis Çiçeği Soğanı'nın saksının yukarı kısmına ekebilirsiniz. Eğer karasal iklimdeyseniz ve çok sert donlara maruz kalıyorsanız, saksının biraz daha derinine ekmeniz, Nergis Çiçeği Soğanı'nın gelişimi açısından önemli rol oynayacak ve dondan etkilenmeyecektir. Buraya dikkat edelim.

5. Son olarak, ektiğimiz Nergis Çiçeği Soğanı​​​​​​​ları'nın  çimlenmesi için 1-2 ay soğuk bir yerde bırakılması gerekiyor. Balkon, teras, bahçe gibi yerler uygun olabilir. Direkt olarak içerde oda sıcaklığında çimlenemez. Mutlaka soğuk alması gerekiyor. Soğuğa maruz kalmazsa %90 çimlenmeyecektir.

Eğer bahçede ekmeye karar verdiyseniz: Yukarda belirttiğimiz toprak çeşitlerinden, bahçenizde uygun bir alan seçip yine Nergis Çiçeği​​​​​​​ Soğanı​​​​​​​'nın gövdesini bulunduğunuz iklime bağlı olarak ekiminizi yapabilirsiniz.

2) Çiğdem

Süsemgiller ailesine ait 5-6 yapraklı, çok renkli, Alpler'e ve Akdeniz'e has bir çiçek türüdür. Uzun ömürlü, otsu, sık ve gür bir bitkidir. Gövdesi yeşil, baş tarafı kase biçimindedir. İlkbaharda çiçeklenir. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. En önemli özelliklerinden birtanesi, geceleri ve kötü havalarda çiçekleri kapanır. Güzelliğinden dolayı peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılır. 

Çiğdem Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

​Evet, başarılı bir şekilde çimlendirdiniz Çiğdem Çiçeği Soğanlarınızı ve çiçek açtılar. Ya şimdi? Rutin bakımı nasıl olacak? Dert etmeyin, onu da sizin için listeledik!

Bulunması gereken ortam: Çiğdem Çiçeğiyarı aydınlık ve gölge yerleri sever. Saksı ve bahçe ekimlerinde bu detaya dikkat etmelisiniz. -10 Derecelere kadar dayanıklılığı vardır.

Toprak ve Saksı Seçimi: Çiğdem Çiçeğitoprak ayırt eder. Mineralli ve vitaminli topraklara bayılır. Tavsiyemiz killi toprak veya gübre karışımlı kumlu topraktan yana olacaktır. Bu sayede gelişimini 4 mevsim boyunca pürüzsüz bir şekilde gösterecektir. Çiğdem Çiçeği'nin saksısının altı muhakkak delikli olmalıdır. Derin bir saksıya ekmenizi tavsiye ediyoruz. 1 parmak boyunca kökten pay bırakılıp, saksıya öyle ekilmelidir.

Sulama: En dikkat edilmesi gereken husus, Çiğdem Çiçeği'nde sulamada aşırıya kaçınılmamalıdır. Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre, elle toprağa temas ederek çiçeğin su ihtiyacını ölçmelisiniz. Haftada en az 1 kere su verilmesini öneriyoruz fakat aşırıya kaçınılması durumunda Çiğdem Çiçeği'nin soğanları çürüyecek ve maalesef solmasına neden olacaktır. Dikkat!

** Çiğdem Çiçeği, yaza doğru uyku moduna girer ve yapraklarını döker. Sakın çürüdü ya da bozuldu diye düşünmeyin, kışın sonlarına doğru tekrar kendini toplarlayacaktır!

3) Üzüm Sümbülü

Üzüm Sümbülü (Muscari) Nedir?

Sümbülgiller familyasına ait, Anadolu - Yunanistan'a has bir çiçek türüdür. Üzüme benzer, gövdeden çiçek başına kadar yaprak yapısıyla farklı otsu bitkidir. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. Üzüm Sümbülü denmesinin sebebi, üzüme benzer çiçek yapısından almıştır. Aynı zamanda Ermeni ÜzümüMuscari , Arap Sümbülü olarak da anılır. Kış sonu ekilir. Büyüdükten sonra çiçeklerini ilkbahar ortasına kadar verir, sonra da dökmeye başlar. İlk defa ekimini yapacaksanız, bitkinin solduğunu ya da kurduğunu sanmayın. Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) dinlenme dönemleridir bu zamanlar. Dinlenme dönemlerinde fazla sulama yapmayın, mevsim tekrar döndüğünde bakım rutinini uygulayın ve tekrar çiçeklenmesini izleyin.

Üzüm Sümbülü (Muscari) Soğanı Dikim ve Bakımı

Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi ''Üzüm Sümbülü (Muscari) soğanımı ektim, yeşil kökleri çıktı ama çiçek açmadı.'' ve türevleri oluyor. Üzüm Sümbülü (Muscari) soğanını çimlendirebilmek ve çiçek açtırabilmeniz için soğuk yerlerde muhafaza etmeniz gerekiyor. UnutmayınÜzüm Sümbülü (Muscari) güz döneminin, serin havaların, soğuk mevsimlerin çiçeğidir. Sonbahardan, ilkbahara kadar çimlenebilir.

Dikimi: Ekileceği yere göre Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) dikim şartları değişir. İlk önce nereye ekeceğinize karar verip, ona göre hazırlık yapmalısınız.

Eğer saksıda ekmeye karar verdiyseniz şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

1. Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir.

2. Mutlaka Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

3. Toprak seçimini; humuslu, kumlu (su tutmayan) topraktan yana yapmanız Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) çimlenmesinde önemli rol oynayacaktır.

4. Saksının yarısına kadar belirttiğimiz toprak çeşidiyle doldurup, Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) gövdesi tam ortaya gelecek şekilde saksıya konumlandırılmalıdır. Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) yerleştirdikten sonra üstünü dikkatlice kapatmalısınız. En çok yapılan hatalardan biri, Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) saksıdaki konumunu ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Bulunduğunuz iklim eğer ılıman bir iklimse Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) saksının yukarı kısmına ekebilirsiniz. Eğer karasal iklimdeyseniz ve çok sert donlara maruz kalıyorsanız, saksının biraz daha ekmeniz, Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) gelişimi açısından önemli rol oynayacak ve dondan etkilenmeyecektir. Buraya dikkat edelim.

5. Son olarak, ektiğimiz Üzüm Sümbülü'nün (Muscari)  çimlenmesi için soğuk bir yerde bırakılması gerekiyor. Balkon, teras, bahçe gibi yerler uygun olabilir. Direkt olarak içerde oda sıcaklığında çimlenemez. Mutlaka soğuk alması gerekiyor.

Eğer bahçede ekmeye karar verdiyseniz: Yukarda belirttiğimiz toprak çeşitlerinden, bahçenizde uygun bir alan seçip yine Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) gövdesini bulunduğunuz iklime bağlı olarak ekiminizi yapabilirsiniz.

Mart Ayında Ekilebilecek Sebzeler

1) Mısır

Mısır genellikle nemli ve sıcak bölgelerin tarım ürünü olarak yetiştirilmektedir. Birçok çeşidiyle birlikte ekim zamanları da değişkenlik göstermektedir. Fakat, havalar ısınmaya başladığı her an bitki kökü çalışmaktadır. 10-20 cm aralıklarla delikler açılıp ekim işlemi gerçekleştirilebilir. Eğer saksıda istenirse, 30-40 cm derinliğe tohum ekilip, sulanmalıdır. Bakımı çok kolaydır ve nerdeyse hiç ilgi istemez. Düzenli olarak sulamaları yapılırken, güneş gören yerde konumlandırılmalı ve sonrasında meyvesi beklenmelidir.

2) Salatalık

Salatalık veya hıyar, kabakgiller ailesine mensup, içi sulu, çekirdekli ve etli bir yapıya sahiptir. Silindir şeklinde ve uzundur. Meyve yapısı, çeşitlerine göre değişmektedir ve farklılık göstermektedir. Yazın kışın farketmeksizin kolayca yetiştirilebilir.  30 derece üstü bitki strese girer ve kök çalıştırmaz. Genellikle rakımı yüksek ve soğuk yerlerde yetişir yazın. Salatalık yetiştirmek isterseniz, bitkinize bol su vermeniz gerektiğini unutmayın. Ortam koşulları için, nerde yetiştirileceğine göre değişmektedir fakat, küçük saksılarda olmaz, büyük saksılarda yetiştirebilirsiniz. Bahçeniz varsa, bahçede daha sağlıklı olacaktır. Kumlu ve nem tutabilen topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir. Bunu da belirtelim.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.