Nisan Ayı Çiçekleri Hangileridir?

Nisan Ayı Çiçekleri Hangileridir?

8.03.2022

Merhaba doğa severler, bugün sizlerle birlikte "Nisan ayında çiçek açan çeşitleri" ele alacağız. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği Nedir?

Genelde tropikal bölgelerde yaygın olarak görülen Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği, Yeni Gine Çiçeği olarak da bilinir. İhmallere ve soğuğa karşı dayanıklı bir bitki olduğundan bahçe, park kısacası peyzaj alanlarında çokça kullanılır.  6-7 yapraklı oval, ortası tomurcuklu çiçek yapısı vardır. Pembe, mor ve kırmızı rengi oldukça yaygındır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde iyi bakıldığı takdirde uzun ömürlülüğünü korur.

Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği Bakımı

Toprak seçimi: Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği, eğer bahçeye ekilecekse, toprak ayrıt etmez. Fakat torf karışımlı gübreli toprak veya kumlu topraklarda gelişimini olumlu yönde etkiler. Daha çok havadar ve su tutmayan toprak ihtiyacı duyar. Çalı şeklinde gelişir.

Bulunması gereken ortam: Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği, direkt olarak saatlerce güneş ışığına maruz kalmamalıdır, kaldığı takdirde çiçek yapısı bozulacak ve çürüyecektir. En uygun ortam, yarı aydınlık ve direkt güneş görmeyen yerler olacaktır. Aşırı sıcak-soğuk hava akımlarından hiç hoşlanmaz ve direkt olarak etkilenir. Cam kenarı gibi direkt güneş almayan fakat kuvvetli ışık sağlayan yerlere konumlandırabilirsiniz.

Budama: Birçok bitkinin aksine, Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği'ni budamak, dallarının ya da çiçeklerinin daha gür çıkmasını sağlamaz. Zaten gür şekilde dallarını ve çiçeklerini verir. Kuruyan yerleri budamak, bitkinin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Sulama: Impatiens (Cam Güzeli) Çiçeği'nin su ihtiyacı diğer çiçeklere göre biraz daha az olmakla birlikte, yaşadığınız bölgeye göre değişmektedir. Soğuk bir iklimdeyseniz güz dönemlerinde 7 güne 1, yazın ise haftada 2 kez sulama tavsiye ediyoruz. Fakat ezbere sulama yapılmamalı ve toprağı elinizle kontrol ederek su ihtiyacını anlamalısınız.

Çoğaltma; Çelikleme ya da tohum yöntemiyle çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz. Çelikleme yazın yapılacaksa herhangi uç yaprağı dikkatlice kesip suda 2 hafta kadar köklendirin ve kökünü saldıktan sonra toprağa ekin. 

Sümbül Çiçeği Nedir?

Zambakgiller familyasına ait, baharın habercisi ve aynı zamanda mis kokulu bir çiçek türüdür. İran ve Türkmenistan Anavatanıdır. Dayanıklı ve bakımı zahmetsiz bir çiçektir. Gövdesinden nerdeyse toprağa kadar sık bir çiçek yapısı vardır. 4 mevsim çiçeğidir.

Sümbül Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, Sümbül Çiçeği aslında bahar çiçeği olarak bilinse de, 4 mevsim iyi bir şekilde bakıldığında size karşılığını verecektir. 

Toprak ve Saksı Seçimi: Sümbül Çiçeği, toprak ayırt eder. Mineralli ve vitaminli topraklara bayılır. Tavsiyemiz kızıl toprak, torf veya gübre karışımlı kumlu topraktan yana olacaktır. Bu sayede gelişimini 4 mevsim boyunca pürüzsüz bir şekilde gösterecektir. Sümbül Çiçeği'nin saksısının altı muhakkak delikli olmalıdır. Derin bir saksıya ekmenizi tavsiye ediyoruz. 1 parmak boyunca kökten pay bırakılıp, saksıya öyle ekilmelidir.

Sulama: En dikkat edilmesi gereken husus, Sümbül Çiçeği'nde sulamada aşırıya kaçınılmamalıdır. Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre, elle toprağa temas ederek çiçeğin su ihtiyacını ölçmelisiniz. Haftada en az 2 kere su verilmesini öneriyoruz fakat aşırıya kaçınılması durumunda Sümbül Çiçeği'nin soğanları çürüyecek ve maalesef solmasına neden olacaktır. Dikkat!

Ateş Çiçeği Nedir?

Salvia splendens olarak da bilinen,  lamiaceae ailesine mensup, Anavatanı Brezilya olan ve doğada ada çayı olarak doğal yollarla yetişen bir bitkidir.

Ateş Çiçeği Bakımı

2000-3000 yükseltilerinde, sürekli sıcağın hakim olduğu, çok nemli yerlerde yetişebilir sadece. Dağlık bölgelerde görünür. Yetiştiriciliği yapıldığında çok nadir 1 metreye kadar uzayabildiği görülmüştür. Doğada 1 ila 8 metrelere kadar uzayabildiğine rastlanılmıştır. Genelde Dünya çapında büyük alışveriş merkezlerine, peyzaj uygulamalarında kullanıldığı biliniyor fakat çok geçmeden o bölgeye alışamadığı için ölüyor. Haliyle bakimi ev şartlarında çok zor olacaktır. Doğası gereği yüksek rakım, sıcaklık ve bol nem istiyor. Eğer bunları sağlayabiliyorsanız başka hiçbir şeye gerek duymadan Ateş çiçeği yetiştirebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.