Nisan Ayında Ekilebilecek Sebze Çeşitleri

Nisan Ayında Ekilebilecek Sebze Çeşitleri

6.04.2022

Merhabalar, bugün sizlere "Nisan Ayında Ekilebilecek Sebze Çeşitlerinden" bahsedeceğiz. Her biri ayrı ayrı güzel ve sağlıklı olan bu çeşitleri muhakkak yetiştirmeye başlayın, geç kalmayın. :)

Havaların ısınmasıyla birlikte alanı olan bitki severler sebze ekimlerine başladı. Saksıda, evinizin bahçesinde, ufak ve dar alanlarda kısacası toprağın olduğu her yerde yetiştirebileceğiniz çok şey var.

Peki kendiniz yetiştirince ne olacak? Hazır varken bu kadar uğraşmaya değer mi? gibi soruları kendinize sorabilirsiniz. Artan maliyetler, enflasyon ve olumsuz hava şartları yüzünden bu sene her şey ateş pahası oldu. Sebze ve meyve fiyatları inanılmaz artış gösterdi. Haliyle herkese tuzlu gelmeye başladı. Bunu, kendi sebze ve meyvenizi yetiştirerek bi nebze de olsa hafifletebilme şansınız var. Aynı zamanda sebze ve meyve yetiştirmek, zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilecek bir aktivite. Vücudunuzdaki elektiriği ve olumsuz enerjiyi ancak toprakla atabilirsiniz. Bir yandan da sağlıklı bir aktivite, bir yandan da cebinize destek... Sadece bu da değil. En önemli hususlardan birtanesi de şimdi geliyor.

Organik! Her ne olursa olsun; pazarlarda, marketlerde satılan ürünler ne kadar yıkanırsa yıkansın, ziraai ilaç kalıntıları meyve ve sebzelerin kabuklarında kalabiliyor. Gönlünüzün rahat olması açısından, kendi organik sebze ve meyvenizi yetiştirmek sizin için daha sağlıklı olacak, her meyve ve sebzeyi kendi tadında yemiş olacaksınız. Var mı daha güzeli?

Lafı daha çok uzatmadan, Nisan ayında ekebileceğiniz sebzelere geçelim. Bu ay sonuna kadar toprağa indirmiş olmanız gerekiyor, bunu da dip not olarak geçelim.

Yeşil Biber

Bildiğiniz gibi biber, sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Nisan ayı başı, biber çeşitlerinin ekilebileceği en uygun dönemdir. Havaların yavaş yavaş ısındığı ve güneşin yakıcı olmadığı bu dönemlerde, her çeşit biberinizi ekebilir ve hasadını yapabilirsiniz. Fide şeklinde alarak direkt toprağa ekip, can suyunu vererek hızlı bir şekilde hasat yapabilirsiniz. Biber fidesi almak isterseniz BURAYA tıklayarak, sepete atıp alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Salatalık

Kahvaltılarımızın, salatalarımızın olmazsa olmazı, sıcak günlerin ferahlatan sebzesi salatalık, örtü altında ekildiği takdirde en güzel verimi bu aylarda verir. Salatalık veya hıyar, kabakgiller ailesine mensup, içi sulu, çekirdekli ve etli bir yapıya sahiptir. Silindir şeklinde ve uzundur. Meyve yapısı, çeşitlerine göre değişmektedir ve farklılık göstermektedir. Yazın kışın farketmeksizin kolayca yetiştirilebilir.  30 derece üstü bitki strese girer ve kök çalıştırmaz. Genellikle rakımı yüksek ve soğuk yerlerde yetişir yazın. Salatalık yetiştirmek isterseniz, bitkinize bol su vermeniz gerektiğini unutmayın. Ortam koşulları için, nerde yetiştirileceğine göre değişmektedir fakat, küçük saksılarda olmaz, büyük saksılarda yetiştirebilirsiniz. Bahçeniz varsa, bahçede daha sağlıklı olacaktır. Kumlu ve nem tutabilen topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir. Bunu da belirtelim. Eğer salatalık fidesi almak isterseniz BURAYA tıklayarak edinebilirsiniz.

Kabak

Kabak için örtü altı şarttır. Genellikle mart-nisan ayları arasında ekilir. Direkt olarak güneş ışığı almamasında fayda vardır. Eğer sizde kabak fidesi almak isterseniz BURAYA tıklayarak edinebilirsiniz.

Sebze Fidelerini Aldım, Peki Nasıl Ekeceğim?

Hemen kısa bir şekilde onunda tarifini verelim.

  1. Fideler, elinize ulaştıktan sonra hemen ekilmelidir. Toprağının (torfunun) kuru olmamasına dikkat edin. Eğer kuruysa fidelerinizi, bir tepsiye ılık su doldurup bu suda 15-20 dakika dik vaziyette dinlendirin.
  2. Saksı dikimlerinde saksı üzerinden, saksının boyutuna göre en az 1 parmak kalınlığında sulama payı bırakın. Saksı dikimlerinde toprağı saksının ağzına kadar doldurmayın.
  3. En önemli hususlardan biri, fide toprakla aynı seviyede olmalıdır.
  4. Bahçe dikimlerinde, fidenizi ekeceğiniz yerin drenajı iyi yapılmış olmalı (steril olmalı) ve çok derine ekilmemelidir. 1 Parmak boyunda, fidenizin gövdesi toprağın altında kalmayacak şekilde ekimler yapılmalıdır.
  5. Torfla karışık kızıl-gübreli toprak öneriyoruz. Fideler bu toprak karışımında gerekli besin ihtiyacını karşılayacak ve sağlıklı gelişim göstereceklerdir. Önceden bahsettiğimiz gibi, toprağın steril olmasına dikkat edin.
  6. Saksı ekimlerinde, saksının altında fazla suyu tahliye edecek büyüklükte delikler olmalıdır.
  7. Dikimden sonra can suyu verilmelidir.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.