Orkideleriniz Erkenden Solmasın! Orkide Çiçeğinizi Nasıl Çiçekli Tutabilirsiniz?

Orkideleriniz Erkenden Solmasın! Orkide Çiçeğinizi Nasıl Çiçekli Tutabilirsiniz?

28.02.2022

Merhaba orkide severler. Orkide çiçeği güzel olmasına karşın, çok da nazlı bir bitkidir. Bakımı bir hayli zordur ve alışılmışın dışında sulama, takviye ve toprak ihtiyacı duyar. Dışardan aldığımız ya da hediye olarak gelen orkidelerimiz kısa bir süre içerisinde maalesef hemen çiçeklerini dökmeye başlıyor.Bunu engellemek için ne yapabiliriz? İşte bu konu hakkında sizlere bilgi vermek istiyoruz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Orkide Çiçeği Nedir?

İlk önce çiçeğimizi tanımakla başlayalım. Orkide olarak adlandırdığımız Phaleonepsis, salepgiller ailesine mensup ve tüm dünyada 22 bin çeşidi olan bir bitkidir. 22 bin çeşit ne kadar da çok değil mi? Sadece Türkiye'de 20 ila 25 arasında çeşidi bulunabiliyor. Başı bükük ve ortası tomurcuklu, 4-5 yapraklı bir çiçek görünümü vardır. Yıllık otsu bir bitkidir. Hasas ve nadir çiçekler arasındadır aslında ve birçok yerde kullanılmaktadır. Genelde Anadolu'da yetiştirildiği ve farklı çeşitlerini üretildiği bilinmektedir. İyi bakıldığı takdirde uzun yıllar boyunca çiçeklerini açmaya devam eder. Orkide Çiçeği, renk renk ve desenli yaprak yapısıyla hem görenleri kendine hayran bırakıyor, hemde bulunduğu ortama farklı bir hava katıyor. Yabani olarak adlandırdığımız tropik orkideler doğada ağaçlar üzerinde yaşamını sürdürmekte, süs olanlar ise sera ve bahçelerimizde çoğaltılarak saksılık süs bitkiler olarak kullanılmaktadır.

Orkidemizi Tanıdık: Peki Neden Erken Yaprak Döküyor? Sorun Nerde Olabilir?

Genellikle bu sorun 3 temel sebepten kaynaklanıyor; Sulama, Saksı Seçimi ve Toprak. Bu çiçek için önemli olan tek şey "denge"dir.

Sulama: En önemli hususların başında gelen sulama, Orkide Çiçeği için hayati önem taşıyor. Fazla sulama yapıldığı takdirde, bitkinin kökü çürümeye başlayacak ve çiçeğiniz ölecektir. Bunun olmaması için, bitkinin toprağını sıkça gözlemlemeniz ve doğru oranda sulama yapmanız gerekiyor. Phaleonepsis Orkide Çiçeği'nin toprağını elleyerek, nem oranını hissedebilir ve ona göre sulama yapabilirsiniz. Kış ayları için haftada 1 sulamayı öneriyoruz. Yaz aylarında bu haftada 2'ye çıkabilir. Her sulamada aynı ölçüde sulama yapılması ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Suyun, bitkinin köküne kadar ulaştırılması ve her tarafa eşit olarak dağılacak şekilde verilmesi, bitkiniz için önemli bir detay.

Toprak ve Saksı Seçimi: Hayati değer taşıyan ikinci konumuzsa saksı ve toprak seçimi. Saksı seçimi, orkideler için hep bir tartışma konusu olmuştur. Açıkcası türüne göre değişmekle beraber, genellikle gözlemlenilen küçük saksılarda orkidelerin daha uzun yaşadığıdır. Orkide Çiçeği, köklerini etrafa yaymayı sevmez, küçük alanlarda köklerini yayarak kendini güvenli hisseder ve sağlam bir gövde yapısı oluşturur. Eğer saksıya ekecekseniz önerimiz, altında fazla suyu tahliye edebileceği delikleri olan küçük saksılardır.

Toprak seçimindeyse, orkideler için özel olarak üretilen ''Orkide Toprağı'' olacaktır. Neden derseniz, orkide toprağındaki mineral, lif ve torf karışımı farklıdır ve Orkide Çiçeğimiz her toprakta yetişmez, toprak ayırt eder. Bitki yapı marketlerinden kolayca bulabilirsiniz. 

 

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Phaleonepsis Orkide Çiçeği'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..