Paşa Kılıcı (Sansevieria) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Paşa Kılıcı (Sansevieria) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

27.12.2020

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlerle birlikte ''Paşa Kılıcı Bakımı'nı'' ele alacağız. Umuyoruz blog yazımızın sizlere katkısı olur.

Paşa Kılıcı (Sansevieria) Nedir? 

Herkes tarafından ''Peygamber Kılıcı, Paşa Kılıcı'' olarak bilinen Sansevieria, bitki bakımına başlayacak olanların genelde ilk tercihi oluyor. Neden diye sorarsanız, bakımı çok zahmetsiz bir bitkidir. Kolay kolay yıpranmaz, uzun ömürlü otsu bir bitkidir. 2 tür gövde tipi vardır, birisi bodur, diğeri ise uzun saplı olanı(sitemizde bulabilirsiniz). Kılıca benzeyen yaprak yapısıyla bu ismi alan Paşa Kılıcı, susuzluğa uzun süre dayanabiliyor, ekstra ilgi istemiyor. Bulunduğunuz ile bağlı olarak yaz aylarında bile 2 hafta sulamayı unutsanız, yine de bir şey olmaz. Ama siz yine de unutmayın :) Havayı temizleme özelliğine sahip, kılıca benzeyen yaprakları kötü kokuyu absorbe edebiliyor. Oksijen seviyesini yükseltiyor. Uyku sorunu çeken Bitki Severler'in, odasına 1 tane Paşa Kılıcı yerleştirmesini tavsiye ediyoruz. İsterseniz şimdi gelin, bakımından bahsedelim.

Gelelim Paşa Kılıcı'nın Bakımına, Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle Paşa Kılıcı'nın özel bir ilgiye ihtiyaç duymadığını tekrardan söyleyelim. Uzun süreler boyunca susuzluğa dayanabiliyor ve direkt olarak güneş ışığına da ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden hobi olarak bitki yetiştirenlerin genellikle ilk bitkisi Paşa Kılıcı oluyor. Sizin için Paşa Kılıcı'nın bakımını detaylandırdık. Buyrun;

Bulunması gereken ortam: Paşa Kılıcı (Sansevieria), oda sıcaklığında ya da sıcak köşelerde konumlandırılmalıdır. Güneş ışığı aldığı takdirde gelişimini daha hızlı sürdürecektir. Bulunduğu ortam geniş ve havadar olmalıdır. Fakat, aşırı sıcak/soğuk cereyanlardan etkilenebilir. O yüzden rüzgar almayacak bir alana yerleştirmek, gelişimi açısından olumlu sonuç verecektir. 

Sulama: Paşa Kılıcı (Sansevieria), önceden de belirttiğimiz gibi sulama konusunda rahattır. Uzun süre susuz kalabilir. Fakat, aşırı sulama yaparsanız, Paşa Kılıcı (Sansevieria) kökten çürüme yapacak ve yapraklarını yitirecektir. Yaşadığınız şehre göre sulama sıklığı değişebilir, elinizle toprağın nemini kontrol ederek emin olabilirsiniz. Kışın on günde 1, yazın ise en az haftada 2 sulama öneriyoruz. Yazın sulama yaparken dikkat edilecek husus, yapraklarına su püskürtürseniz, damlacık yapıda olan su taneciklerini temizlemeniz gerekecektir. Çünkü yaprak üstünde duran su damlacığı, mercek görevi görecek ve güneş ışığından aldığı ısıyla yaprağı yakacaktır. Göz önünde bulunduralım!

Toprak ve Saksı Seçimi: Paşa Kılıcı (Sansevieria), toprak konusunda fazla seçiçi değildir. Bitki-Yapı marketlerinden aldığınız kaliteli torf-toprak karışımı yeterli gelecektir ya da bahçe toprağı biraz da gübre karışımı ideal olacaktır. Paşa Kılıcı (Sansevieria), otsu bir bitki olduğu için iyi baktığınız takdirde köklenecektir. Bu yüzden, geniş saksılara ekilmesini öneriyoruz. Kök salacak alanın yeterli olmasına özen gösterin. Altı delik, tahliye kanalları olan saksıları seçmeniz, fazla suyu dışarıya atmanıza yardımcı olacak. Aksi takdirde sulamada aşırıya kaçtığınızda, kökler çürüyebilir. Aman dikkat!

Çoğaltma: Paşa Kılıcı (Sansevieria), iyi bakıldığı takdirde çok fazla kök veren bitkilerden birtanesidir. Gelişim gösterdikçe, kökler fazlalaşır ve bir yerden sonra saksının yüzeyi tamamen dolar. Fazla kökleri dikkatli bir şekilde kökten ayırıp, üstündeki toprağı temizleyip, biraz ılık suda beklettikten sonra direkt saksıya ekebilirsiniz.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Paşa Kılıcı'na (Sansevieria) sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak sipariş verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..