Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi BAKIMI

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi BAKIMI

23.01.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün ailemize yeni katılan ''Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi'' bakımı hakkında detaylara değineceğiz.

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi - FideButik
                                                                                    Görsel: Pixabay

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Nedir?

Adını çiçek yapısından alan Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, çarkıfelekgiller ailesinden bir bitki türüdür. Doğada asma yada sarmaşık formunda bulunur. Diğer bilinen ismi ise, Farsça'da ''Saat'' bitkisi olarak geçmektedir. Doğada, 450'den fazla türü bulunmaktadır. Anavatanı Güney Amerika ve Yeni Zelanda'dır. Yıllık otsu bir bitkidir ve yazları çiçek açıp ardından meyve verir Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi. Meyvesi oval ve boyut olarak cevizden 2 tık büyük, mor rengine sahiptir. Çiçekleri, büyük ve gösterişli, iç kısmı farklı renk ve dış çeperleri farklı renk olabilir. Beyaz, mor, mavi gibi renk çeşitleriyle görenleri kendine hayran bırakır.

Peki, Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, günümüzde süs bitkisi ve ham madde olarak kullanılıyor. Bahçelerde, korkuluklarda sarmaşık formu ve çiçek yapısıyla çokça dikkat çekiyor. Ayrıca Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi'nin bilimsel olarak kanıtlanmış ve hali hazırda kullanılan bir çok faydası vardır. İsterseniz ilk bakımından bahsedelim, sizin için listeledik.

Bulunması gereken ortam: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, güneş aşığı bir bitkidir. Evinizin, bahçenizin ya da balkonunuzun güneş alan yerlerine konumlandırmak, gelişimi açısından olumlu yönde etki gösterecektir. Günde ortalama 4-5 saat güneş almazsa, meyve vermesi ve çiçek açması çok zorlaşacaktır. Aşırı soğuk/sıcak hava akımlarına maruz kalmamalıdır. Yapraklar 0 derecenin altında dökülür. Kökler her ne kadar daha dayanıklı olsa da, kendini toparlaması uzun zaman alacaktır.

Sulama: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisisıcak yaz aylarında haftada 2 kere sulanması önerilir, tabii elinizle toprağı kontrol ederek kontrollü sulama yapmalısınız. Kışın havalar soğuyacağı için bu sıklık haftada 1'e düşürülmelidir. Yüzeysel ve toprağın her yerine ulaşacak şekilde yapılmalıdır. Fazla sulamada kök yapısı çürümeye başlayabilir, bizden söylemesi.

Toprak Seçimi: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisitoprak ayırt etmez. Dinlendirilmiş kumlu ya da kızıl toprak, torf ve gübre karışımlı topraklar, çiçeğimizin gelişiminde ve uzun ömürlü olmasında büyük önem taşımaktadır. Toprağın Kireçsiz olması detayına dikkat etmelisiniz.

Budama: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, sarmaşık forumda olduğu için hızlı yere değdiği yerden hızlı bir şekilde gelişecektir. İstemediğiniz ya da sararmakta olan yaprakları gövde bitiminden dikkatlice kesip, bahçe kükürtü ya da mumlama suretiyle kestiğiniz yeri kapatmalısınız.

ÇoğaltmaPassiflora (Çarkıfelek) Bitkisi'ni çoğaltmak isterseniz, tohum ve çelikleme yoluyla çok rahat bir şekilde üretebilirsiniz. 

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi - FideButik
                                                                              Görsel: Pixabay

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi'nin Faydaları

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi'nin kullanım alanları oldukça geniştir. Faydaları saymakla bitmez. Bu türün meyvelerini çiğ tüketebiliyoruz. Aynı zamanda bu meyveler ve yaprakları içeçek yapımında kullanılıyor. Fakat yaygın olarak tıp sektöründe kullanıldığını bilmekteyiz. İsterseniz faydalarına geçelim.

- Sürekli gerginlik, mutsuzluk ve depresyon belirtilerini gidermeye yardımcı olur.

- Sinir sistemini düzene sokar.

- Uykusuzluk ve buna bağlı kronik sorunları çözdüğü gözlemlenmiştir.

Herhangi bir hastalığa bağlı olan nöbetleri azalttığı gözlemlenmiştir.

- Acılı geçen regl dönemlerine birebirdir. 

Not: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, her ne kadar yararlı bir bitki olup, yan etkisi fazla gözükmesede kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi - FideButik
                                                                                 Görsel: Pixabay

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..