Şeflera (Schefflera) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Şeflera (Schefflera) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

14.12.2020

Merhaba Bitki Severler, bugün ''Şeflera (Schefflera) Bakımı Nasıl Olmalıdır?'' konusunu ele alıyoruz.


                                                                                    Görsel: Pixabay

Şeflera (Schefflera) Nedir?

Şeflera (Schefflera), yaprakları bir elin parmaklarını andıran düz yeşil, sarı-yeşil ve beyaz renkleriyle alaca yapıya sahip bir bitki çeşididir. 5 parmak şeflera ve şemsiye bitkisi olarak da bilinir. İç ve dış mekan bitkisidir.  Araliaceae familyasından gelmektedir. Ortalama 750 cinsinin olduğu biliniyor Şeflera'nın (Schefflera). Genelde ofis, ev ve iş yerlerinde sıkça gördüğümüz Şeflera (Schefflera) Bitkisi, çoğu ortama uyum sağlar ve bakımı zahmetsizdir.

Şeflera (Schefflera) Bitkisi Bakımına Gelelim...

Şeflera (Schefflera) Bitkisi, zahmetsiz bakımıyla ön plana çıkıyor. Sadece hava akımı, rutubet ve aşırı soğuk/sıcak dalgalanmalarının olduğu yerlerde kalmamasına özen gösterilmesi gerekiyor. Sizin için detaylı bir liste yaptık. 

Bulunması gereken ortam: Şeflera'nın (Schefflera), hava akımlarından kolay bir şekilde etkilendiğini söylemiştik. Aşırı soğuk/sıcak ortamlar, ani sıcaklık değişimleri, nem farklılığı bitkiniz için tehlikeli olabilir ve solmasına yol açabilir. Bulunması gereken ortam genellikle oda sıcaklığında, rutubet almayan ve ani sıcaklık değişimlerinin olmadığı yerlerdir. Fakat şunu da belirtmek isteriz, çok soğuk olmayan illerimizde dışarda (bahçe, balkon, teras) Şeflera (Schefflera) bakımı mümkün. Bunun dışında, güneş ışığıyla direkt olarak temas etmemeli, yarı aydınlık ortamda bulundurulmalıdır. Güneşle yapraklarının direkt temasında, yaprakları boylarını eğecek ve bir süre sonra solmaya başlayacaktır. Dolaylı ışık kaynaklarıyla da gelişmini sürdürebilir Şeflera (Schefflera).

Sulama: Şeflera (Schefflera), sürekli olarak su istemez. Bulunduğunuz ile ve hava şartlarına bağlı olarak, yazın haftada 2 kez, kışın haftada 1 kez sulanabilir. Tabii ezbere iş yapmak olmaz, sulamadan önce toprağını elinizle kontrol edip bitkinin nabzını ölçmeniz gerekecek. Yaprakları tozlanırsa, fısfıstan yararlanarak yapraklara su püskürtebilir ve sonrasında silebilirsiniz. Yaprak üstünde su damlacığı kalmamasına özen gösterin, çünkü güneşle temas ederse mercek görevi görecek ve Şeflera (Schefflera) bitkisinin yaprağını yakacaktır.


                                                                                  Görsel: Pixabay

Toprak Seçimi: Şeflera (Schefflera), ne kadar zahmetsiz bir bitki olsa da, toprak ayırıyor... Burda dikkat edilmesi gereken husus, bol mineralli toprağa ekim yapılmasıdır. Biz torfla karışık kızıl toprak ya da kumlu toprağı öneriyoruz. Böylelikle bitki gelişimini daha rahat sağlayacaktır.

Budama: Şeflera (Schefflera), genellikle yukarıya doğru uzar ve yeni yaprak verir. Sarkan yaprakları bazen bitki severlerin gözüne takılabiliyor. Bunun için özenle budama yapılması gerekiyor. İstediğiniz şekle getirip, özenle budadıktan sonra, en önemli detay olan bitkinin budanan yerin kapatılması gerekmektedir. İnsanlar gibi düşünün, bi yeriniz kanadığında yarabandı veya başka bir araç-gereçle yaramızı sararız. Şeflera (Schefflera) bitkisinin de buna ihtiyacı oluyor. Bahçe kükürtü ile yarayı kapatabilir ya da macun ile kesilen bölgeyi sıvayabilirsiniz. 

Çoğaltılması: Çoğalan dallardan bir tanesini (gövdeye yakın olacak şekilde) kesmeniz gerekiyor. Sonra kestiğimiz bu dalı köklendirmek için biraz suda bekletmemiz gerekecek. Bu işlemden sonra bitkinin durumuna bağlı olarak, başka bir saksıya ekebilir veya bahçeye toprağa indirebilirsiniz. Bu sayede yeni bir Şeflera (Schefflera) doğuşuna tanık olabilirsiniz. Alternatif yol olarak; eğer kökten çok sıkı bir bitkiyse, kökten ikiye ayırıp, aynı işlemleri uyguladıktan sonra tekrar toprağa veya saksıya ekebiliriz.

 

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Şeflera (Schefflera) bitkisine sahip olmak isterseniz BURAYA'dan sipariş verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..