Şeker Otu (Stevia) Bakımı ve Faydaları

Şeker Otu (Stevia) Bakımı ve Faydaları

6.12.2021

Merhaba bitki severler, bugün sizlere "Şeker Otu (Stevia)" bitkisini tanıtacağız. Birçok alanda kullanılan Şeker Otu'nun faydaları da saymakla bitmiyor! İsterseniz gelin, detaylara inelim.


                                                                               Görsel: Pixabay

Şeker Otu (Stevia) Nedir?

Şeker otu, brezilya ve çevrelerinde uzun süredir tatlandırıcı ve tedavi amacıyla kullanılmasıyla bilinir. Bunun dışında Japonya, Çin gibi ülkelerde gıda katkısı olarak da kullanılmaktadır. Bitkiden elde edilen özle, kan şekeri, ağız sağlığı gibi yerlerde tedavi amacıyla kullanılır. Bitkinin yaprakları çiğ ve kuru olarak tüketilebilir. Şekerden 50 ila 150 kat daha tatlılığa sahip olduğu söylenmektedir.

Şeker Otu (Stevia) Bakımı

Birçok ülkede yetiştirilen Stevia, Türkiye'de de Tarım Bakanlığı teşvikleriyle üretilmektedir. Peki bakımı nasıl olmalıdır?

Bulunması gereken ortam: Stevia, sıcak ve nemli bölgeleri sever. Bu yüzden, sürekli güneş ışığı alan yerde yetiştirilmesi ve konumlandırılması çok önemlidir. Fide halinde alındıysa, büyüyene kadar sıcağa maruz kalmalıdır. Büyüdükten sonra, yarı aydınlık bölgelere de konumlandırılabilir. Bulunduğu ortam 10 derecenin altına inmemelidir.

Hava koşulları: Aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava akımlarına maruz kalmamalıdır. Eğer kalırsa, bunun sonucunda kökten çürüme ve yapraklarda sararmalar, yanıklar görülebilir.

Toprak isteği: Şeker Otu, mineralli (humuslu) toprağa ihtiyaç duyar. Kızıl toprak, torf, gübreli toprak ve nemi korumak için bu karışımlar içerisine perlit konulabilir. Senede 1 defa toprak değişimi yapılmalıdır.

Saksı isteği: Şeker Otu, saksı içerisinde yetişecekse, plastik olmayan, altında tahliye deliklerine sahip (fazla suyu tahliye edecek kanalları olan) geniş saksılar tercih edilmelidir.

Sulama isteği: Şeker Otu, kış mevsiminde sulanma ihtiyacı yaz mevsime göre daha azdır. Sulama kışın, toprak kurudukça yapılmalı ve bitki soğuğa maruz kalmadan yapılmalıdır. Sulama yapıldığındaysa, toprağın her yerine eşit seviyede sulama yapılmalıdır. Verilen su, oda sıcaklığında olmalı, soğuk olmamalıdır. 

Çoğaltılması: Gövdeye yakın kısımlarından, köklerden ayırarak ekme işlemi yapılır. Kökler oluştuktan sonra yukarıdaki işlemler aynen uygulanır.

Şeker Otu (Stevia) Faydaları Nelerdir?

Şeker otu bitkisinin faydalarından kısa bir şekilde bahsetmek gerekirse;

- Cildi beslediği görülmüştür.

- Şeker hastalığı tedavisinde büyük role sahip olduğu bilinir.

- Tansiyon hastalarına iyi geldiği gözlemlenmiştir.

- Kabızlığa karşı etkilidir.

- Nikotin isteğini azaltması sayesinde sigarayı bıraktırma özelliğine de sahip olduğu bilinmektedir.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.