Tatildeyken bitkileriniz solmasın: Evden uzaktayken bitkiler nasıl sulanır?

Tatildeyken bitkileriniz solmasın: Evden uzaktayken bitkiler nasıl sulanır?

27.07.2021

Merhaba bitki severler, evde olmadığınız durumlarda bitki bakımı nasıl olmalı, bitkiler nasıl sulanmalı gibi birkaç konuya değinip, ufak tüyolar vereceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.


                                                                                 Görsel: Pexels

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte doğal olarak tatil planları yapmaya başladık. Bayram seyran derken akraba ziyaretleri, arkadaşlarla planlar ya da iş seyahatleri..

Peki bir şey unutmuyor muyuz? Evimizdeki çiçek ve bitkiler, bahçemizdeki sebze ve meyve fide ve fidanları? Ya solarlarsa? Gideceğiniz yerlere götürme imkanınız yoksa, birilerinin muhakkak bitkilerinizle ilgilenmesi gerekiyor. Akraba, eş-dost, komşu bitkilerinize sizin gibi bakabilecek mi? Artık bunları düşünmenize gerek kalmadan kendi bakımınızı kendiniz yapabileceksiniz. Hemde evde yokken!

Sizde bizim gibi bitkilerinize düşkünseniz bu yazımız tam size göre olacak.

En bilinen yöntemlerden: Su ihtiyacı olan bitkilerinizi 4'te 1'i su dolu olan büyük bir leğene yerleştirmek.

Çoğu bitki sever tarafından bilinen bu yöntem kolay ve pratik bir yöntemdir. Su ihtiyacı olan bitkilerinizi büyükçe bir leğen içine yerleştirerek (bitkilerin birbiriyle temas etmemesi önerilir), leğen içine leğenin 4'te 1'ini dolduracak şekilde su koyabilirsiniz. Sizin yokluğunuzda bitkiler ihtiyacı kadar suyu kökten çekecek ve toprak hep nemli kalacaktır. Bu sizi 1-2 hafta idare edebilir.

Ayrıca su ihtiyacı çok olmayan bitkilerede, saksı altlığı yapıp, içine su doldurabilir ve saksıyı üstüne oturtabilirsiniz. Zaten az su ihtiyacı olacağından köklerden yeteri kadar suyu çekecek ve sorun oluşmayacaktır.


                                                                                     Görsel: Pexels

Diğer bilinen yöntemlerden birisi: Bahçenizde sebze-meyve fide-fidanı, çiçekli bitkiler varsa damlama yöntemiyle su ihtiyacını gidermek.

Diğer bilinen yöntemlerden birtanesiyse damlama uygulamasıdır. Bahçenizde ekili olan bitkilerin sırası ve bahçe boyutuna göre damlama sistemi yapıp, rahat bir şekilde bitkilerinizin su sıkıntısını çözebilirsiniz. Bu sistemi kendiniz de yapabilir, sulama sistemleri satan bayiilerden de edinebilirsiniz.

Eğer bunlarla uğraşamam diyorsanız, cam kavonoz, şişe vb. materyalllerin içine su doldurup bitkilerin toprağına ters bir şekilde yerleştirebilirsiniz.

En olumlu yöntemlerden birisiyse, su ihtiyacı az ya da çok olan bitkilerin saksı içine ya da toprağına cam kavonoz, şişe vb gibi materyallerin içine su doldurulup toprağa ters bir biçimde saplanmasıdır. İlk başta suyun bir kısmı toprağa dökülebilir fakat su dolu materyali toprağa sıkıştırdığınız anda içindeki basınç sayesinde geri kalan su hemen toprağa karışmayacak, zamanla bitki ihtiyacı kadar olanı tüketecektir.


                                                                              Görsel: Instructables

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.