Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği Bakımı

Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği Bakımı

1.11.2020

Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği ülkemizde 6'sı nadir tür, 4'ü herkes tarafından bilinen çeşitleriyle bulunuyor. Peki bakımı hakkında ne kadar çok bilgiye sahibiz?

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlere Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği bakımı hakkında birkaç bilgi vermek istiyoruz. 

Nedir bu Siklamen (Tavşan Kulağı) Çiçeği? Hemen Açıklayalım.

Siklamen Çiçeği, diğer bir deyişle Tavşan Kulağı Çiçeği ismini çiçeğinden ve yaprak yapısından almaktadır. Bu güzel çiçek, normal şartlarda dağlık ve ormanlık alanlarda yetişmektedir. Renk çeşitliliği genelde pembe,kırmızı ve pembe beyaz şeklindedir. Siklamen Çiçeği, soğuk havaları sever, kış mevsiminde çiçek açar. İlkbahar ve yaz aylarında yapraklarını döker ve uykuya geçer. Başka bir deyişle bu mevsimlerde Siklamen Çiçeği dinlenme dönemine girer. Tekrar çiçek açacağı zaman sonbahar ve kış aylarına denk gelir ve Tavşan Kulağı Çiçeği'nin yaşamı bu sirkülasyonda devam eder. Siklamen (Tavşan Kulağı) Çiçeği'nin bir diğer özelliği ise ''Aşk'ı'' sembolize etmesidir. Ülkemizde oldukça yaygın olan Siklamen Çiçeği'nin bilinen 10 türü ise ülkemizde bulunuyor ve bunların 6'sı nadir çeşit oldukları biliniyor.

Peki, Siklamen (Tavşan Kulağı) Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Siklamen (Tavşan Kulağı) Çiçeği, aslında dış mekan bitkisidir ve genelde hafif esintili ortamları sever. Soğuk havayla arası iyidir fakat, aşırı soğuk/sıcak rüzgarlar, çiçeklerine ve yapraklarına zarar verecektir. -20 ila -30 derecelere kadar hayatta kalmayı başarabilen Tavşan Kulağı Çiçeği, oda sıcaklığında da rahat bir şekilde gelişimini gösterebilir. Yaşam alanlarınızın her yerine konumlandırabilirsiniz. Siklamen Çiçeği ev, balkon, bahçe, iş yeri, ofis için ideal bitkilerden birtanesidir. Fakat, bulunduğu yer dar olmamalı, ferah ve hava alan bir yerde konumlandırılmalıdır. Mümkün oldukça diğer bitkilerden uzak tutmalısınız. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı, yarı aydınlık yerlerde konumlandırmalısınız. 

Toprak Seçimi:  Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği, mineral bakımından zengin toprakları sever. Humuslu yani diğer bir deyişle torf, kızıl toprak ve organik gübre karışımı tam da aradığınız toprak çeşidi olacaktır.

Saksı Seçimi ve Sulama: Siklamen Çiçeği, tahliye delikli ve tabaklı saksılarda konumlandırılmalıdır. Bu şart, bitkinin fazla suyu saksı altından rahatça tahliye edebilmesi için çok önemlidir. Aksi takdirde fazla suya maruz kaldığında, köklerden çürüme yapıp bitkinin solmasına neden olacaktır. Sulama hususuna gelirsek, toprağın kuruluğuna göre haftada 2-3 kere sulanabilir ve bu sulama şekli her seferinde aynı miktarda olmalıdır. Bitkinin yüzeyinden yapılması ve abartıya kaçılmaması gerekmektedir. Kışın bu sulama sıklığı yarıya düşecektir. 

Ayrıca, bakımı ile ilgili en doğru videolardan birini de sizlerle paylaşalım. Alt yazı türkçe seçeneği bulunuyor. Tek yapmanız gereken ayarlar çarkından otomatik çeviri sekmesinden Türkçe'yi seçmek. İyi seyirler.

Gelelim Çoğaltma İşlemine, Siklamen Çiçeği'ni Nasıl Çoğaltacağız?

Çoğaltma: Siklamen Çiçeğinizi 2 farklı şekilde çoğaltabilirsiniz. Bunlar;

- Tohum

- Kökten Ayrıştırma

Şeklinde olabilir. Siklamen çiçeğiniz mevsim geçişlerinde solmaya yakın bir meyve verir. Bu meyvenin içinde tohumlar bulunur. Tohumları ister saklayıp daha sonra ekebilir, isterseniz direkt olarak ekebilirsiniz. Ekerken serçe parmağınızın boyu kadar tohumu toprağa gömmeli ve toprağın hafif nemli olmasını sağlamalısınız. Hafif bir can suyu vererek işlemi tamamlamış olursunuz. Kökten ayrıştırma ise, bitkinin uyku döneminde yapılmalıdır. Dikkatlice kökteki toprak temizlenip, ayrıştırılmalı ve kurutulmalıdır. Köklere narin davranın ve zarar vermemeye özen gösterin. Köklerin bulunduğu soğan tam ortadan dik şekilde keskin bir bıçak ile ikiye ayırın. Bölme işlemi bittikten sonra bitkinizi oda sıcaklığında yarı aydınlık bir yerde 1 hafta bekletin ve dikim işlemine hazır olacaktır.

                                                                        Görsel:Commons.wikimedia

Yaşam Alanlarınızı Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği ile Güzelleştirin

Sizde bu güzel Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği'ne sahip olup, yaşam alanlarınızı güzelleştirmek istemez misiniz? O halde FideButik'in siz bitki severlere sağladığı ayrıcalıklardan hemen faydalanın. Tüm kredi kartlarına VADE FARKSIZ 3 AY TAKSIT, 12 AY TAKSIT imkanı sizleri bekliyor. Siz isteyin, biz yaşam alanlarınızı güzelleştirelim.

Hemen sipariş için BURAYA tıklayabilir ve Tavşan Kulağı (Siklamen) Çiçeği'ne sahip olabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.