Teraryum Nedir? Nasıl Teraryum Yapılır?

Teraryum Nedir? Nasıl Teraryum Yapılır?

18.04.2022

Merhaba bitki severler, birçoğunuzun ismine aşina olduğu "Teraryum" kelimesini bugün inceliyor olacağız. Nerden geldi, Nasıl yaparım gibi sorularınıza da cevap bulacağımız bu yazıda, Teraryum'un kelime anlamına kadar sizin için değindik. İyi okumalar!

Minik Dünya’nız: TERARYUM


Fiziksel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımızın da günden güne önem arz ettiği şu zaman zarfı içerisinde siz değerli dostlarım için okurken eğleneceğiniz ve bir o kadar da önem vereceğinizi düşündüğüm bir konuyu kaleme almak istedim. Mükemmel bir ekosistem içerisinde yaşadığımızı her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Her canlının yaşadığı bir ekosistem olduğunu en kapsamlı ve dinamik olan ekosistemin insanlar için olduğunu çok iyi biliyoruz.  Akvaryumda yaşayan canlıların da bir ekosistemi taklit etmekte. Büyük bir denizde ya da okyanusta yaşayan bu canlıları, küçük evlerimizde küçük odalarımızda küçük masalarımız üzerine yerleştirdiğimiz akvaryumlarda doğal yaşam alanlarını taklit ettiğimiz bir ortamda hayatlarını sürdürmelerini izliyoruz. Onların dünyasını her gün izliyoruz. Ve bundan keyif alıyoruz. Bu durum yeni bir akım olarak görülen Teraryum içinde geçerli. Bitkiler için ihtiyaç duyulan ortam sağlandıktan sonra bir akvaryum içerisinde yaşam şekillerini izlemek bazı kişilere huzur vermekte. 

Nedir bu Teraryum?


Teraryum (Terrarium), Kelimenin kendi kendini anlatmasına izin verirsek eğer şu şekilde cevap veriyor bizlere. “Terra” kelimesi Latince de toprak anlamına gelmekte, bu kelimenin arkasına daha sonra “Arium” kelimesi geliyor. Bu kelime de bildiğimiz akvaryum anlamında kullanılıyor. İki kelime birleşerek Teraryumu yani  “Toprak Akvaryumu” anlamını meydana getirmekte. Akvaryumların birer ekosistem taklitleri olduklarını söylemiştim. Teraryum da genellikle tropik veya egzotik ekosistemleri taklit etmekte. Bu ekosistem içerisine yerleştirilen bitkilerin kendi hayatlarını devam ettirebilmesi için gereken her şey bu sistem içerisinde bulunmakta.  Göze hitap eden bu akvaryumlar, kahve içmeye gittiğiniz komşunuzun salonunda bir köşede veya iş yeri ziyaretinde bulunduğunuz bir arkadaşınızın masasında bile olabilmekte.

Teraryum Akımı Nereden Geldi?


Yaşamımızı sürdürdüğümüz dünya da ekosistemimizi çok ciddi bir şekilde tehdit eden hava kirliliği her geçen gün artmakta. Alınan bazı önlemler bilinçlenme yolunda bir hız kazandırdı. Fakat bundan uzun zaman önce bu durum İngiltere gibi çok büyük bir ülke için oldukça zorlayıcı oldu. 1800’lü yıllarda çok büyük bir endüstri şehri olan Londra’da hava kirliliğinden dolayı bitkilerini hayatta tutamadığı için üzülen botanik  tutkunu Dr. Nathaniel Ward, içinde toprak kalmış kavanozlarda bitkilerin büyüdüğünü fark etti. Bu keşif sayesinde iç mekanlarda bakımı ve yaşam sürmesi çok zor olan bitki ve hayvan türlerinin gelişmesinde etkili oldu. Yıllardır bu şekilde yetiştirilen Teraryumlar kişilerin kendi istek ve arzularına göre şekillendi ve günümüzde artık dikkatleri üzerine çeken bir hobi halini aldı.

Nasıl Teraryum Yaparız?


Bitkiler: Bir Teraryum yapıp için domates biber yetiştiremiyoruz. Ne yazık ki her bitki Teraryumlarda yetişmiyor. Kurduğumuz ekosistem genelde sisli, puslu, nemli, sulak, ağaç gölgesinde yetişen bitkiler için olduğundan bu sistem içerisinde yetişebilecek bitkiler tercih edilmeli. İsterseniz şehrinizde bulunan parklarda, dere veya nemli alanlarda serpilip büyüdüğünü gördüğünüz bitkileri de seçebilirsiniz ama benim tavsiyem biraz botanik bahçe gezmek hem sizlere iyi gelecektir hem de çok daha farklı bitki türleri keşfedebileceğiniz bir dünya göreceksiniz. Pek çok çiçekçi ve serada bulabileceğiniz ve yaygın olarak kullanılan bitkiler şöyle; Fitonya, Arapsaçı, çeşitli tırmanıcı bitkiler, küçük eğrelti otları, bazı etobur bitkiler, minyatür menekşeler bunlardan bazıları.


Akvaryum: Cam Kap, Şekerleme Kutuları, Fanuslar ve hatta bir şişe bile olabilir. Bu noktada karar tamamen size ait. Üzerini rahatça kapatabildiğiniz genişçe olan derinliği bitkinize uygun her şeyi kullanabilirsiniz. Seçim sizin!


Çakıl taşları: Bu işi yapacaksanız dikkat edilmesi gereken noktaların en önemlileri arasında yer aldığını unutmayın. Çakıl taşları akvaryumun en alt kısmına koyacağımız sulama sırasında drenaj işlemini görecek en önemli materyalimiz. Burada renk ve büyüklüklerini seçmek tabi ki sizlere kalıyor.


Torf: Hemen hemen bütün salon bitkilerinde kullanılan bu malzemeyi Teraryumunuzda da kullanmakta fayda var. Bitkilerimiz bu malzeme üzerinde yaşamlarını sürdürecek. Bütün çiçekçi ve botanik bahçelerinden temin edebilirsiniz.


Sphagnum: Çakıl taşlarının üzerine eklenen ve filtre görevi gören bu ilginç maddeyi ismen bilmiyor olabilirsiniz ama mutlaka bir orkide saksısının dibinde görmüşsünüzdür. Bu canlı malzeme kendi ağırlığının yaklaşık 20 katı kadar su muhafaza edebilmesiyle biliniyor. Yani, Teraryumunuzun nem dengesini sağlarken ana rollerden birini oynayacak. Sphagnum'u bahçe malzemeleri satan dükkanlarda, çiçekçilerde veya internette bulabilirsiniz.


Aktif karbon: Aslında bildiğimiz kömür kırıntısı. Akvaryumlardan satın alabileceğiniz gibi kendiniz de kömür parçalarını toz haline getirmeden ama iyice un ufak ederek kullanmayı deneyebilirsiniz. Aktif karbon Teraryumunuzun havasını temizleyecek, bakteri ve küf oluşumunu engelleyerek uzun ömürlü olmasını sağlayacak.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.