Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

29.01.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlerle birlikte ''Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı'' hakkında konuşacağız, isterseniz başlayalım.


                                                                                    Görsel: Pixabay

Ters Lale Nedir? İlk Önce Bununla Başlayalım

Zambakgiller familyasına ait, yüksek rakımlı yerlerde (genelde dağ ve bayırlarda) yetişir. Anadolu'ya has bir çiçek türüdür. 4-5 yapraklı ve boynu eğik çiçek yapısı vardır. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. Halk içinde ''Ağlayan Gelin, Ağlayan Lale'' olarak da bilinir. Genel olarak hüznü simgelediği söylense de, ilkbahar mevsiminin geldiğinin habercisidir Ters Lale. Soğuklar biter bitmez, ilkbahar mevsiminde o güzelim, gösterişli boynu bükük çiçeklerini açmaya başlar.

Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi ''Ters Lale soğanımı ektim, yeşil kökleri çıktı ama çiçek açmadı.'' ve türevleri oluyor. Ters Lale soğanını çimlendirebilmek ve çiçek açtırabilmeniz için soğuk yerlerde muhafaza etmeniz gerekiyor. Unutmayın, Ters Lale serin havaların, soğuk mevsimlerin çiçeğidir. Sonbahardan, ilkbahara kadar çimlenebilir. Yer yer yapılan hatalardan yine bahsedeceğiz, isterseniz gelin sizin için listelendirdiğimiz dikim ve bakım aşamalarına geçelim.

Dikimi: Elinizde bulunan Ters Lale soğanlarını nereye dikeceğimiz önemli detaylardan birtanesidir. Saksıda mı yetiştirmek istiyorsunuz, yoksa bahçe gibi açık alanlarda mı?

Eğer saksıda ekmeye karar verdiyseniz şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

1. Ters Lale'yi ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir.

2. Mutlaka Ters Lale Soğanı'nı ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

3. Toprak seçimini; humuslu, kumlu (su tutmayan) topraktan yana yapmanız Ters Lale Soğanı'nın çimlenmesinde önemli rol oynayacaktır.

4. Saksının yarısına kadar belirttiğimiz toprak çeşidiyle doldurup, Ters Lale Soğanı'nın sivri ucu yukarı gelecek şekilde saksı ortasına konumlandırılmalıdır. Ters Lale'yi yerleştirdikten sonra üstünü dikkatlice kapatmalısınız. En çok yapılan hatalardan biri, Ters Lale Soğanı'nın saksıdaki konumunu ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Bulunduğunuz iklim eğer ılıman bir iklimse Ters Lale Soğanları'nın ucu hafif açık kalmalıdır. Eğer karasal iklimdeyseniz tamamen kapatmanız gerekiyor. Buraya dikkat edelim.

5. Son olarak, ektiğimiz Ters Lale Soğanı'nın çimlenmesi için soğuk bir yerde bırakılması gerekiyor. Balkon, teras, bahçe gibi yerler uygun olabilir. Direkt olarak içerde oda sıcaklığında çimlenemez. Mutlaka soğuk alması gerekiyor.

Eğer bahçede ekmeye karar verdiyseniz: Yukarda belirttiğimiz toprak çeşitlerinden, bahçenizde uygun bir alan seçip yine Ters Lale Soğanı'nın ucu yukarı gelecek şekilde ekiminizi yapabilirsiniz.

Ters Lale Soğanı Bakımı, Sulama ve Gübreleme

Yukardaki işlemleri başarıyla yerine getirdik, bir zaman sonra Ters Lale Soğanlarımız çimlenmeye başladı ve yeşil gövde kısmını bize gösterdi. Peki, ne yapacağız? Asıl macera şimdi başlıyor!

Sulama: Ters Lale Soğanı, çimlendikten hemen sonra 15-20 günde bir sulanmalıdır. Sulama aralıklarında düzenli olmanız ve aşırıya kaçmamanız gerekiyor. Her sulamada yüzeysel, köklere gelecek az miktarda su yeterli olacaktır.

Gübreleme: Ters Lale Çiçeği'nin hemen çiçek dökmemesi ve istenilen kalibrede çiçek-gövde oluşturabilmesi için bitkinizi iyi beslemeniz gerekiyor. Bunun için dengeli kompoze gübreler (fosfor ve potasyum ağırlıklı) kullanmanız, kök gelişimini ve çiçek yapısında önemli rol oynayacaktır. 

Peki soğanımız yetişti, çiçeklerimiz açtı. Genel rutin bakımı bundan sonra nasıl seyredecek? İsterseniz gelin onu da sizlere açıklayalım.


                                                                                 Görsel:Pixabay

Ters Lale Bakımı

Yukardaki işlemlerden sonra Ters Lale Çiçeği'nin rutin bakımı sulama, bulunması gerek ortam ve besin ihtiyaçlarından oluşuyor. 

Bulunması gereken ortam: Ters Lale Çiçeği, gelişimini tamamladıktan sonra iç mekanlarda konumlandırılabilir. Güneşi seven bir yapısı olduğundan, ne kadar güneş ışığı alabilirse o kadar canlı kalacaktır. Saksı ve bahçe ekimlerinde bu detaya dikkat etmelisiniz.

Sulama: En dikkat edilmesi gereken husus, Ters Lale Çiçeği'nde sulamada aşırıya kaçınılmamalıdır. Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre, elle toprağa temas ederek çiçeğin su ihtiyacını ölçmelisiniz. Haftada en az 1 kere su verilmesini öneriyoruz fakat aşırıya kaçınılması durumunda Ters Lale Çiçeği'nin kökleri çürüyecek ve maalesef solmasına neden olacaktır. Dikkat!

Gübreleme: Yukarda soğan dikiminde bahsettiğimiz gübre çeşitleriyle gübrelemeye devam edebilirsiniz. Bu yöntem bitkinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Ters Lale Soğanı'na sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..