Üzüm Sümbülü (Muscari) Soğanı Dikimi ve Bakımı

Üzüm Sümbülü (Muscari) Soğanı Dikimi ve Bakımı

2.02.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlerle birlikte ''Üzüm Sümbülü (Muscari) Soğanı Dikimi ve Bakımı'' konusunu ele alacağız.


                                                                                        Görsel: Pexels

Üzüm Sümbülü (Muscari) Nedir?

Sümbülgiller familyasına ait, Anadolu - Yunanistan'a has bir çiçek türüdür. Üzüme benzer, gövdeden çiçek başına kadar yaprak yapısıyla farklı otsu bitkidir. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. Üzüm Sümbülü denmesinin sebebi, üzüme benzer çiçek yapısından almıştır. Aynı zamanda Ermeni Üzümü, Muscari , Arap Sümbülü olarak da anılır. Kış sonu, sonbahar başı ekilir. Büyüdükten sonra çiçeklerini ilkbahar ortasına kadar verir, sonra da dökmeye başlar. İlk defa ekimini yapacaksanız, bitkinin solduğunu ya da kurduğunu sanmayın. Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) dinlenme dönemleridir bu zamanlar. Dinlenme dönemlerinde fazla sulama yapmayın, mevsim tekrar döndüğünde bakım rutinini uygulayın ve tekrar çiçeklenmesini izleyin.

Üzüm Sümbülü (Muscari) Soğanı Dikim ve Bakımı

Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi ''Üzüm Sümbülü (Muscari) soğanımı ektim, yeşil kökleri çıktı ama çiçek açmadı.'' ve türevleri oluyor. Üzüm Sümbülü (Muscari) soğanını çimlendirebilmek ve çiçek açtırabilmeniz için soğuk yerlerde muhafaza etmeniz gerekiyor. UnutmayınÜzüm Sümbülü (Muscari) güz döneminin, serin havaların, soğuk mevsimlerin çiçeğidir. Sonbahardan, ilkbahara kadar çimlenebilir. İsterseniz gelin sizin için listelendirdiğimiz dikim ve bakım aşamalarına geçelim.


                                                                                    Görsel: Pexels

Dikimi: Ekileceği yere göre Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) dikim şartları değişir. İlk önce nereye ekeceğinize karar verip, ona göre hazırlık yapmalısınız.

Eğer saksıda ekmeye karar verdiyseniz şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

1. Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir.

2. Mutlaka Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

3. Toprak seçimini; humuslu, kumlu (su tutmayan) topraktan yana yapmanız Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) çimlenmesinde önemli rol oynayacaktır.

4. Saksının yarısına kadar belirttiğimiz toprak çeşidiyle doldurup, Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) gövdesi tam ortaya gelecek şekilde saksıya konumlandırılmalıdır. Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) yerleştirdikten sonra üstünü dikkatlice kapatmalısınız. En çok yapılan hatalardan biri, Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) saksıdaki konumunu ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Bulunduğunuz iklim eğer ılıman bir iklimse Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) saksının yukarı kısmına ekebilirsiniz. Eğer karasal iklimdeyseniz ve çok sert donlara maruz kalıyorsanız, saksının biraz daha ekmeniz, Üzüm Sümbülü'nü (Muscari) gelişimi açısından önemli rol oynayacak ve dondan etkilenmeyecektir. Buraya dikkat edelim.

5. Son olarak, ektiğimiz Üzüm Sümbülü'nün (Muscari)  çimlenmesi için soğuk bir yerde bırakılması gerekiyor. Balkon, teras, bahçe gibi yerler uygun olabilir. Direkt olarak içerde oda sıcaklığında çimlenemez. Mutlaka soğuk alması gerekiyor.

Eğer bahçede ekmeye karar verdiyseniz: Yukarda belirttiğimiz toprak çeşitlerinden, bahçenizde uygun bir alan seçip yine Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) gövdesini bulunduğunuz iklime bağlı olarak ekiminizi yapabilirsiniz.

Üzüm Sümbülü (Muscari) Soğanı Bakımı, Sulama ve Gübreleme

Yukardaki işlemleri başarıyla yerine getirdik, bir zaman sonra Üzüm Sümbülümüz (Muscari) çimlenmeye başladı ve yeşil gövde kısmını bize gösterdi. Peki, ne yapacağız? Asıl macera şimdi başlıyor!

Sulama: Üzüm Sümbülü Soğanı (Muscari)çimlendikten hemen sonra 10-15 günde bir sulanmalıdır. Sulama aralıklarında düzenli olmanız ve aşırıya kaçmamanız gerekiyor. Her sulamada yüzeysel, köklere gelecek az miktarda su yeterli olacaktır.

Gübreleme: Üzüm Sümbülü Soğanı (Muscari) hemen çiçek dökmemesi ve istenilen kalibrede çiçek-gövde oluşturabilmesi için bitkinizi iyi beslemeniz gerekiyor. Bunun için dengeli kompoze gübreler (fosfor ve potasyum ağırlıklı) kullanmanız, kök gelişimini ve çiçek yapısında önemli rol oynayacaktır. 

PekiÜzüm Sümbülü Çiçeği Bakımı büyüdükten sonra nasıl olacak? Gelin sizin için onlardan da bahsedelim.


                                                                                     Görsel: Pexels

Üzüm Sümbülü Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Üzüm Sümbülü, soğuk mevsimlerde eylül ayından mart ayına kadar gelişim gösterir. Kış sonu-ortası çiçeklenmeye başlar. İyi bakıldığı bakıldığı takdirde 20-25 cm aralığında büyüme gösterir. Yılda 1 defa çiçek verir ve kış sonu, yaz sonu dönemlerinde çiçeklenmesi başlayıp sona erer.

Bulunması gereken ortam: Üzüm Sümbülü, güneşe bayılır. Ne kadar güneş ışığı alabilirse o kadar gelişimini hızla sürdürecektir. Saksı ve bahçe ekimlerinde bu detaya dikkat etmelisiniz. Sürekli olarak saksıda da olsa dışarda tutmalısınız.

Toprak ve Saksı Seçimi: Üzüm Sümbülü, toprak ayırt eder. Mineralli ve vitaminli topraklara bayılır. Tavsiyemiz kızıl toprak veya gübre karışımlı kumlu topraktan yana olacaktır. Bu sayede gelişimini 4 mevsim boyunca pürüzsüz bir şekilde gösterecektir. Üzüm Sümbülü'nün saksısının altı muhakkak delikli olmalıdır. Derin bir saksıya ekmenizi tavsiye ediyoruz. 1 parmak boyunca kökten pay bırakılıp, saksıya öyle ekilmelidir.

Sulama: En dikkat edilmesi gereken husus, Üzüm Sümbülü'nde sulamada aşırıya kaçınılmamalıdır. Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre, elle toprağa temas ederek çiçeğin su ihtiyacını ölçmelisiniz. Haftada en az 2 kere su verilmesini öneriyoruz fakat aşırıya kaçınılması durumunda Üzüm Sümbülü'nün soğanları çürüyecek ve maalesef solmasına neden olacaktır. Dikkat!

Dayanıklılık: -35 Dereceye kadar don olaylarına dayanıklılık gösterebilen bir bitki türüdür.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Üzüm Sümbülü Soğanı'na sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..