Yaşam Alanlarınızda Bitki Bulundurmanın Faydaları Nelerdir?

Yaşam Alanlarınızda Bitki Bulundurmanın Faydaları Nelerdir?

17.01.2022

Yeni bir haftadan herkesi selamlıyoruz. Bugün, yaşam alanlarımızın olmazsa olmazları "Bitkilerin" neden çevremizde bulunması gerektiğini sizlere anlatıyor olacağız. Aynı zamanda faydalarından da bahsedeceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Birçoğumuz genelde bitkilerin oksijen ürettiğini bilir. Fakat sadece oksijenle kalmıyor, birçok faydasını da beraberlerinde getiriyor bitkiler. Yapılan araştırmalara göre, bitkiler oksijen üretip, havadaki kötü gazları temizleyebiliyor. Yüksek desibel sesleri emebiliyor ve hatta hafıza güçlendirdiği bile söyleniyor. Hasta olmaya karşı ihtimalleri düşürüyor ve yaratıcı olmaya yardımcı oluyor.


                                                                                    Görsel: Pexels

Evde bitkinin bulunması, güzel ortam oluşturmaktan daha fazla yarar sağlar. Bunların belkide en büyük özelliklerinden birtanesi havayı temizliyor olmalarıdır. Yaşam alanlarınızdaki mobilyalarda, duvarlarda kimyasal ya da uçucu zararlı gazlar sağlığımızı kötü etkiler. Ne kadar ortam temizliğine önem versek ve bulundurduğumuz yeri bu maddelerden arındırmaya çalışsak da, yeterli kalmıyor. İşte tam bu noktada havayı temizleyen bitkiler yardımcı rol oynuyor. Hem havayı temizlemeye yardımcı olurken, hemde görsel olarak keyifli zamanlar yaşatıyorlar bize.

Belli başlı araştırmalarda (NASA), evde bitki bulundurmanın ciddi faydalarından bahsediliyor. Yapılan araştırmada, havadaki zararlı gazlardan kolay bir şekilde kurtulabileceğimiz kanıtlandı. 2 yıl boyunca 70'ten fazla bitki üzerinde yapılan araştırma sonucunda; bu zararlı gazları en iyi absorbe edebilen 10'dan fazla bitki bulundu. Bunlardan bazıları; Areca palm (Areka Palmiyesi), Spat (Barış-Yelken Çiçeği), Dracaena çeşitleri, Sansevieria ve sarmaşık grupları.


                                                                                  Görsel: Pexels

Bu bahsedilen bitkiler %80 oranında tam 1 günde havadaki zararlı gazları temizleyebiliyor. Fakat bu bitkilerden temin edecekseniz, ideal boylarının en az 15-20 cm olması gerekiyor. İstenilen etkiye ulaşılması için aynı odada birden fazla bitki tavsiye ediliyor. Yaşadığınız kişi sayısına ve evinizin ölçülerine göre de bu bitki sayısı değişebilmektedir.

Peki bitkiler nasıl hafıza güçlendiriyor?

Her bir bitkinin kendine has sulama ve toprak değişimi, besin vb zamanları vardır. Ne zaman suladığınızdan tutun, ne zaman saksı değiştirip, gübre verdiğinize kadar her bir bitki için not almanız veyahutta aklınızda yer etmeniz gerekiyor. Bu da aslında beyin jimnastiği gibi, hafızanızı birazda olsa güçlendirecek bir etki sağlamış oluyor.

Aynı zamanda bir diğer artısı ise, ruhu ve zihninizi dinlendirmesi bitkilerinizin. Onlarla ilgilenirken daha sakin daha iletişime açık olursunuz. Bitkilerle ilgilenmek ve onlarla konuşmak bir nevi rehabilite yolu olarak da biliniyor. Bitki yetiştirenlerin kendini daha iyi ifade edebildiği ve iletişim kurmakta zorlanmadığı biliniyor.


                                                                                 Görsel: Pexels

 

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.