Zamia (Zamioculcas) Bitkisi Bakımı

Zamia (Zamioculcas) Bitkisi Bakımı

23.12.2020

Merhaba Bitki Severler, bugün Zamia (Zamioculcas) Bitkisi Bakımı'nı ele alıyoruz.


                                                                             Görsel: Pixabay

Zamia Bitkisi Nedir?

Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi, iç mekan bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ayrık dallarından uzanan, parlak ve sık yaprakları bulunmaktadır. Etli bir yapıya sahiptir. Ana vatanı Güney Afrika'dır. Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi, Araceae familyasındandır. Gövdesiyle suyu depolayabilir. Açık yeşil tonlarında, parlak yaprak yapısıyla yakın zamanda en çok tutulan tür haline gelmiştir. Bakımı zahmetsizdir. Kolaylıkla çoğaltılabilir. Dayanıklı bir bitki türüdür. Uzun süre sussuz kalabilir.

Peki, Zamia (Zamioculcas) Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Zamia (Zamioculcas) Bitkisi'nin, dayanıklı olduğundan bahsetmiştik. 3-4 ay sureyle kupkuru toprakta yaşayabilir. Fakat, dikkatsiz ve özensiz sulamalar, sık sulamalar bitkiyi çürütebilir. Gövdesiyle gelişimini sürdürecek kadar suyu depolayabilir. -4 ve -5 derecelere kadar kuru toprakta kış şartlarına dayanabilir. Bu dönemde yaprak dökebilir, normal sürecidir. Bahar ayında tekrar gürleşerek yaprak vermeye devam eder. İyi bakıldığı takdirde, ortalama bir insan boyu kadar boylanabilir. Gelelim detaylara:

Bulunması gereken ortam: Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi,  aydınlığı sever fakat direkt olarak güneş ışığına ihtiyacı yoktur, yarı aydınlık ve nemli ortamlarda çok rahat bir şekilde gelişimini gösterir. Aşırı soğuk/sıcağı sevmez, cereyan olan yerlerden hiç hoşlanmaz. Bulunduğu yerin geniş ve hafif havadar olması çok önemlidir. Gelişimi için önemli bir rol oynar. İstenildiği takdirde bahçede yetiştirilebilir ya da büyük bir saksıda muhafaza edebilirsiniz. Bahçeye ekilen Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi, çok soğuk havalara ve direkt olarak güneş ışığına uzun bir süre maruz kalmamalıdır. Bu hususa dikkat!

Sulama: Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi, kış şartlarına dayanıklı bir bitkidir. Kışın toprak kuruduğu takdirde sulama yapılmasını öneriyoruz. Yüzeysel ve az bir şekilde bitkinin her tarafına eşit verilmelidir su. Diğer bir yandan fazla sulama yapar ve bunu düzensiz yaparsanız, bitkiniz kökten çürüyecek, yaprakları solacaktır. Yazın haftada en az 1 kere, bulunduğunuz ile göre Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi'nin toprağının nemini elinizle ölçmek suretiyle öngörüp, sulayabilirsiniz.


                                                                                Görsel: Pexels

Toprak Seçimi ve Saksı: Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi, toprak ayırt ediyor. Toprağı kum-torf-çakıl taşı karışımı olabilir. Çakıl taşı yerine kil de kullanabilirsiniz. Besin takviyesi yapmak isterseniz, bunu yaz aylarında yapmanızı öneriyoruz. Saksı hususunda da, büyük bir saksıya ekmenize ihtiyaç yok. Aşırı köklenen bir bitki değildir. Köklerinin sığdığı kadar büyüklükte bir saksı yeterli olacaktır. Sadece yaprakları, gövdesi etli ve su depoladığından, o ağırlığı taşıyacak saksıları öneriyoruz. (Çömlek veya Seramik saksı vb). Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisinin toprağı, 2 yılda bir değiştirilmelidir. Bitki o esnada sussuz bırakılmalıdır. Böylece toprak değişimini daha kolay yapabilirsiniz.

Çoğaltılması: Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) bitkisi, fazladan kök verip, dallarından fazla yaprak veriyorsa dikkatlice yumruları ayırarak başka bir saksıya ekebilirsiniz. Çelikleme yöntemiyle, yapraklarla çoğaltılabilir. Uzun saplı bir yaprağın, sapa birleşen diğer bir yaprakçıları kesip alınmasıyla yapılır bu işlem. Kestiğiniz yaprakçığı birkaç saat beklettikten sonra, dip kısımları toprağa ekin. Toprak nemli olmalı ve ekim sırasında can suyu verilmemelidir. 1-2 ay sonra ektiğiniz yaprakçık köklenecektir. Bir gelişme gördüğünüzde ufak bir sulama yapabilirsiniz.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Zamia(Zamioculcas Zamiifolia) Bitkisi'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak sipariş verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..