ATATÜRK Çiçeği (Poinsettia) Bakımı

ATATÜRK Çiçeği (Poinsettia) Bakımı

15.11.2020

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlere ATATÜRK Çiçeği'nin (Poinsettia) ne olduğunu ve nasıl bakılması gerektiği hakkında bilgi ve ipuçları vereceğiz.


                                                                                     Görsel: Pexels

Aylardan Kasım... Kasım ayının en anlamlı çiçeğiyle bugün birlikteyiz. ATATÜRK Çiçeği (Poinsettia) sonbahar ve kış aylarında yetişen azınlık çiçek grubu içinde. Yeşil yapraklarının olgunlaşınca kırmızılaşan yapısıyla sonbaharın kasvetini alıp götürüyor, aynı zamanda derin anlamıyla bi yandan içimizde burukluk bırakıyor... Dilerseniz ATATÜRK Çiçeğinden biraz bahsedelim.

ATATÜRK ÇİÇEĞİ (POINSETTIA) NEDIR? 

Poinsettia diğer bir deyişle ATATÜRK Çiçeği'nin anavatanı Meksika ve Orta Amerika olduğu biliniyor. Peki neden ATATÜRK Çiçeği deniliyor? Hemen anlatalım:

Ana vatanının Meksika ve Orta Amerika olduğunu söylemiştik. Bu sebepten ötürü ülkemizde Poinsettia çiçeği yetiştirilmiyordu. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, bu çiçeğin Türkiye'de üretilmesinde ön ayak olmuş ve çalışmalar başlatmış. Bunun üzerine  Poinsettia Çiçeği'nin çoğaltılmasında ve yayılmasında rol oynayan bitki bilimcileri, çiçeğin ismini ATATÜRK Çiçeği koymayı uygun görmüşler ve o günden sonra bu isimle anılmış, iyi ki de anılmış.

Taç halinde sivri uçlu ve yeşil yaprakları, ilerleyen dönemlerde pembe-kırmızı tonlarına dönüyor ve ortasında bulunan saçaklarıyla bulunduğu ortama çok güzel bir hava katıyor ATATÜRK Çiçeği...

ATATÜRK ÇİÇEĞİ (POINSETTIA) BAKIMI

Peki, sonbahar ve kış aylarında yetişen ATATÜRK Çiçeği'nin bakımı nasıl olmalı? İsterseniz detaylara geçelim.

Toprak ve Saksı Seçimi: ATATÜRK Çiçeği, mineral ve vitamin bakımından zengin topraklarda yetişir. Genellikle torfla karışık kızıl toprak bu bitki için en ideal olanıdır. Nasıl bulacağım diye düşünmeyin, her yapı markette bulunuyor bu yazdıklarımız. Saksı seçimindeyse, tahliye delikleri olan saksı seçimi yapmanızı öneriyoruz, saksı köklerini salacak biçimde geniş olmalı ayrıca. Bitkiniz büyüdükçe saksı boyutlarını da genişletmeniz, ATATÜRK Çiçeği'nin köklerinin rahatça salması ve gelişimi açısından çok önemlidir.

Ortam: Atatürk Çiçeği, aşırı soğuk/sıcak havalardan hoşlanmaz. Rüzgar ve rutubet olan yerlerde yaprak döker. 10 dereceye kadar dayanıklığı olduğu biliniyor fakat oda sıcaklığında muhafaza edilmesini öneriyoruz. Direkt olarak güneş ışığından hoşlanmayan Atatürk Çiçeği (Poinsettia), yarı aydınlık ortamlarda gelişimini sürdürmektedir.


                                                                                 Görsel: Pixabay

Sulama: Yaz aylarında sulaması, toprağın kuruluğuna göre haftada 2 olabilir, kışın bu sıklık yarıya düşer. Olabildiğince aynı gün ve saat aralığında, aynı miktarda ILIK su vermeye çalışın. Fazla sulama bitkinin köklerinde çürümeye en iyi ihtimal hastalık kapmasına sebebiyet verir. O yüzden sulamanızı doğru oran ve zamanda yapmanız ATATÜRK Çiçeği için çok önemlidir.

Budama: Kış çiçeği olan ATATÜRK Çiçeği, bahar aylarında yaprak dökmeye başlar. Sakın çiçeğinizin öldüğünü düşünmeyin, özenle budamasını yapın ve bir dahaki mevsime çiçeklenmesini bekleyin.

Sizde bu güzel Atatürk Çiçeği'ne (Poinsettia) sahip olup, yaşam alanlarınızı güzelleştirmek istemez misiniz? O halde FideButik'in siz bitki severlere sağladığı ayrıcalıklardan hemen faydalanın. Tüm kredi kartlarına VADE FARKSIZ 3 AY TAKSIT, 12 AY TAKSIT imkanı sizleri bekliyor. Siz isteyin, biz yaşam alanlarınızı güzelleştirelim.

Hemen Sipariş vermek için BURAYA tıklayıp, FideButik ailesinin avantajlarından yararlanmaya başlayın!

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.