Şubat Ayında Ekilebilecek Sebze ve Çiçek Önerileri

Şubat Ayında Ekilebilecek Sebze ve Çiçek Önerileri

8.02.2022

Şubat ayında ekilebilecek bazı sebze ve çiçek türlerini sizler için sıralamak istiyoruz. Eğer imkanınız olursa, özellikle sebze yetiştiriciliği kadar zevkli bir şey yoktur. Kendi yetiştirdiğiniz doğal sebzeleri ve meyveleri yemek ve sevdiklerinizle paylaşmak... Tarifsiz duygular. Umuyoruz okurken iyi vakit geçirirsiniz :)

Turp

Turp, herkes tarafından bilinen bir sebze. Turpgiller ailesine mensup, meyvesi yenilebilen bir bitkidir. Genelde içi beyaz, dışı kırmızı etli bir yapısı vardır. Bazıları acımsı olabilir, bazıları ise tatlımsıdır. Kara, kırmızı, beyaz gibi çeşitleri ülkemizde bulunmaktadır. Aslında turp, en iyi güneş altında yetişir. Ne kadar güneş ve su görürse o kadar iyidir fakat kışın da üretilip, tüketilebilir. Onun dışında sera altı, küçük çadırlarda üretilebilir.

Domates

Patlıcangiller ailesinden, meyvesi yenilebilen yıllık otsu bir bitkidir. Zaten domatesi herkes bilir, uzun uzun anlatmaya gerek yok. Güz döneminde, sera altı ekilişlerine uygundur. Soğuk hava koşullarında, açık tarlada olmaz ne yazıkki. Ufak çadırlar yapıp, evinizin bahçesinde yetiştirebilmeniz mümkün.

Havuç

Faydaları saymakla bitmeyen, 2 yıllık otsu kültür bitkisi olan havuç sera içinde yetişir güz döneminde. Evinizin bahçesi varsa, küçük çadırlar içerisine ekilebilir. Ufak bir bilgi verelim, havucun turuncu olmasının sebebi, içinde bulunan "karoten"dir. 

Marul

Papatyagiller ailesine mensup, yıllık veya altı aylık ılıman iklim sebzesidir. Genelde bizim ülkemizde yaprakları çiğ tüketilir ama bazı ülkelerde pişirerek tüketen çoğunlukta. Pek çok çeşidi var, bazısı soğuk havalara direnç gösterirken, bazısı da soğukta olmuyor. A ve C vitaminleri bakımından da zengindir marul. En kolay yetiştirebileceğiniz sebzelerden birtanesidir.

Biber

Biberin o kadar fazla türü ve çeşidi var ki, saymakla bitiremeyiz. Mor süs, sarı süs, paprika, dolmalık, sanayilik, kapya vs... Genel bir tanım yapacak olursak, yine patlıcangillerden çok yıllık otsu bitkinin meyvesidir. Tüm dünya tarafından kullanılmaktadır. Anavatanı'da Amerika'dır. Biber için ideal sıcaklık aslında 20 ve 30 derece ortalarıdır. Ama seranız varsa güz döneminde sera içi de yetiştirilebilir. Örtü altıda yapabilirsiniz. Yetiştirmesi kolaydır fakat işçiliği zor olabiliyor (büyük alan ekimlerinde).

Şubat Ayında Ekilebilecek Çiçekler

Karanfil

Karanfil Çiçeği olarak da bilinen Dianthus caryophyllus, latince adı ''Dianthus" ailesinden olan, rengarenk yaprak yapısıyla içimizi açan bir bitki türüdür. Kokulu çiçeklerdir. 1500'den fazla alt türü olduğu bilinir. Genelde karşılaştığımız renkleriyse; pembe, beyaz, bordo ve kırmızıdır. Tropikal, sıcak ve ılıman bölgelerde sıkça karşılaşabilirsiniz. Buna rağmen, güz döneminde sera ve kapalı alanlarda da yetişebilir. Hem süs bitkisi olarak üreticiler tarafından yetiştirilirler, hem de yabani yerlerde yetişirler. Bakımı çok kolaydır. 

Kasımpatı

Adındanda anlaşıldığı gibi Kasımpatı Çiçeği Kasım aylarında açtığı rengarenk çiçekleriyle bizi karşılar. Bazı kültürlerde ''ölüm çiçeği'' olarak adlandırılır. Katmerli bir yapıya sahip olan Kasımpatı Çiçeği, papatyagiller ailesindendir. Narin bir çiçek olmasına karşın, sonbahar ve kış aylarının en gözde çiçeklerinden biridir. Balkon, ev, ofis farketmeksizin her yerde rahatlıkla yetiştirilebilir fakat bakımına özen gösterilmesi gerekir.

Küpe Çiçeği

Küpeli Çiçeği, küpe çiçeğigiller ailesi olarak adlandırılan Fuchsia cinsini oluşturan bir çeşittir. Anavatanı Amerika'nın tropikal bölgeleridir. Genellikle mor, beyaz, pembe gibi renk çeşitleri bulunmaktadır. İsmini küpeye benzediği için almıştır ve çiçek yapısı gelişimini bitirdikten sonra aşağı doğru, eğik bir şekilde açar. Genellikle saksıda yetiştiriciliği yapılır ve saksıda konumlandırılır. 

Küpeli Çiçeği'nin bakımı zahmetsizdir. Yarı aydınlık-gölge yerlerde rahatlıkla gelişimini sürdürebilir. Saksı yetiştiriciliğine en uygun çiçek türlerinden birtanesidir. Bakımı doğru yapıldığı takdirde, her dalında birden fazla tomurcuk verir ve gür yapraklar açar. Çok yıllık bir bitki olup en fazla -10 derecelere kadar dayanıklılık gösterir.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.