Ananas Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ananas Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

13.12.2021

Merhabalar, son dönemde oldukça popülerleşen ve hatta "Ananas Çiçeği" olarak süs bitkisi satılan Ananas Bitkisi'nin, bakımına göz atacağız. Büyüme sürecinde, meyve alınana kadar neler yapılmalıdır bunlardan bahsedeceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Ananas Fidesi Nedir?

Ananas fidesi, ananasgiller ailesine ait, sivri ve uzun yapraklı bitkidir. Tropikal bölgelerde yetişir. Sıcak ve nem ihtiyacı oldukça fazladır. Anavatanı Amerika olup, ülkemizde çeşitli yerlerde (kapalı seralarda) üretimi yapılmaktadır. Meyvesi büyük, iri ve lezzetlidir. Aroması yoğun, kokulu ve suludur. Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir. Bu yüzden ekilişler dönüm başına çok sık olmaktadır. 3 bin ila 15 bin arasında ekim sıklığı vardır.

Ananas Fidesi Bakımı

Ananas, yukarda da bahsettiğimiz gibi doğada tropikal bölgelerde yetişmektedir. Ev ortamında saksıda, sıcak ve nemli yerlerde yetiştirebilirsiniz. Soğuk yerlerde sera ya da örtü altında yetiştirebilirsiniz.

Bulunması gereken ortam: Ananas, sıcak ve nemli bölgelerin bitkisidir. Bu yüzden, sürekli güneş ışığı alan, nemli yerlerde yetiştirilmesi ve konumlandırılması çok önemlidir. Fide halinde alındıysa, büyüyene kadar sıcağa ve neme maruz kalmalıdır. Büyüdükten sonra, yarı aydınlık bölgelere de konumlandırılabilir. Bitkinin bulunduğu ortam kış aylarında 15 derecenin altına düşmemelidir. Saksıda, örtü altında, sera altında yetiştirebilirsiniz. Fakat az önce bahsettiğimiz şartları yerine getirmeniz gerekecek.

Hava koşulları: Aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava akımlarına maruz kalmamalıdır. Eğer kalırsa, bunun sonucunda kökten çürüme ve yapraklarda sararmalar, yanıklar görülebilir. Sıcak ve nemli bölgelerde en iyi gelişimi gösterecektir.

Toprak isteği: Ananas fidesi, mineralli (humuslu) toprağa ihtiyaç duyar. Kızıl toprak, torf, gübreli toprak ve nemi korumak için bu karışımlar içerisine perlit konulabilir. Senede 1 defa toprak değişimi yapılmalıdır. Fakat ekim bahçe, sera altı yada örtü altı yapıldıysa toprak değişimine ihtiyaç yoktur.

Saksı isteği: Ananas fidesi, saksı içerisinde yetişecekse, plastik olmayan, altında tahliye deliklerine sahip (fazla suyu tahliye edecek kanalları olan) geniş saksılar tercih edilmelidir.

Sulama isteği: Ananas fidesinin kış mevsiminde sulanma ihtiyacı yaz mevsime göre daha azdır. Sulama kışın, toprak kurudukça yapılmalı ve bitki soğuğa maruz kalmadan yapılmalıdır. Sulama yapıldığındaysa, toprağın her yerine eşit seviyede sulama yapılmalıdır. Verilen su, oda sıcaklığında olmalı, soğuk olmamalıdır. 

Çoğaltılması: Gövdeye yakın kısımlarından, yaprakları kesilerek suda köklendirme işlemi yapılır. Ortalama 1-3 hafta süren köklendirme işleminden sonra bitki kök verirse, toprağa direkt olarak ekilir ve yukardaki işlemler uygulanır. 


                                                                                Görsel: Pexels

 

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Sizde ananas fidemizden satın almak isterseniz BURAYA tıklayarak sepete atabilir ve size sağladığımız kolaylıklardan yararlanabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.