Areka Palmiyesi (Dağ Palmiyesi) Bakımı

Areka Palmiyesi (Dağ Palmiyesi) Bakımı

1.01.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün Areka Palmiyesi (Dağ Palmiyesi) Bakımı hakkında sizleri bilgilendireceğiz. İyi okumalar.

Areka (Dağ Palmiyesi) Nedir?

Areka Palmiyesi (Dağ Palmiyesi), palmiyegillerdendir ve palmiyeye benzeyen yapraklarıyla bu adı almıştır. Anavatanı Madagaskar'dır. Çoklu kök yapısı ve göz estetiği açısından daha çok iç mekan bitkilerinde en çok tercih edilenlerden birtanesidir. Areka Palmiyesi, dış mekan peyzajında da kullanılır. Tropikal bölgelerde sıkça görülen Areka Palmiyesi (Dağ Palmiyesi) , diğer iç mekan ve dış mekan bitkilerine göre daha çok ilgi ister. Areka Palmiyesi'ne eğer gereken ilgi gösterilmezse, bitki strese girer ve yaprakları solmaya başlar. Havayı temizleyen bitkiler arasındadır.

Peki, Areka'nın (Dağ Palmiyesi) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Areka (Dağ Palmiyesi), özel ilgi isteyen bir bitkidir. Geniş alanlarda konumlandırılmalıdır, etrafında başka bitki olmaması Areka Palmiyesi için daha iyi olacaktır. Kuruyan yaprakları bahçe makası yardımıyla özenle budanmalıdır. Yılda bir defa toprak ve saksı değişimi yapmanız önerilir. Cereyan, haddinden fazla sıcak-soğuk havaları sevmez. Areka Palmiyesi, direkt olarak gün ışığı sevmez (uzun süre), yarı aydınlık ortamda bakılması önerilir. Sulamasıysa, toprak nemini kaybettikçe yapılmalıdır. Bol ve sık sulama, Areka Palmiyesi'nin dallarının çürümesine neden olacaktır. İsterseniz detaylıca değinelim, buyrun

Bulunması gereken ortam: Areka (Dağ Palmiyesi), daha önce de bahsettiğimiz gibi, geniş alanlarda konumlandırılmalıdır. Yanında başka bitkinin bulunması, Areka'nın gelişimini olumsuz etkileyebilir. Areka (Dağ Palmiyesi), güneşi seviyor, eşit aralıklarda saksının yönünü değiştirerek olumlu sonuçlar alabilirsiniz fakat, uzun süre güneş altında kalması yapraklarının yanmasına sebep olabilir. O yüzden önerimiz, yarı aydınlık yerlerde konumlandırmanızdır. Kesinlikle karanlık bir yerde konumlandırmayın, direkt yaprakları solacaktır. Aşırı soğuk/sıcak cereyan, rüzgar ve esintilerden hoşlanmaz Areka (Dağ Palmiyesi). Bulunduğu ortamın hava sirkülasyonu değişkenlik göstermemelidir. 

Sulama: Areka'nın (Dağ Palmiyesi), bulunduğunuz iklime göre sulama sıklığı değişkenlik gösterir. Yaz mevsiminde haftada 2-3 kere yüzeysel ve köklere ulaşacak şekilde sulama yapılmalıdır. Kışın bu sulama aralığı 1'e düşer. Tabii sulama yapmadan önce toprağın nem oranını elinizle ölçerseniz, bitkinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu anlayarak su miktarını ayarlayabilirsiniz. Aşırı sulama ve soğuk havalarda bitkinin saksıdan dışarıya fazla suyu tahliye edememesi, kökten çürümesine ve Areka'nın (Dağ Palmiyesi) ölmesine neden olacaktır.

Toprak ve Saksı Seçimi: Areka (Dağ Palmiyesi), mineral ve vitamin bakımından zengin toprakları sever. Torf-gübre-kızıltoprak veya kumlu toprak en güzel seçimlerden birtanesi olacaktır. Saksı seçiminde ise, geniş ve altta tahliye delikleri olan saksılara konumlandırmanızı öneriyoruz. Areka (Dağ Palmiyesi), gelişimini hızlı bir şekilde gösterir ve köklerini dağıtmaya başlar. Geniş saksı kök salımını rahat ettirmek açısından doğru tercih olacaktır, tahliye kanalları ise fazla sulama yapıldığı zaman aşağıdan suyu tahliye ederek bitkinin çürümesini engelleyecektir.

Çoğaltma: Areka'nızı (Dağ Palmiyesi) çoğaltmak isterseniz ve hali hazırda bir Areka Palmiyeniz varsa, kökten ayırma yöntemiyle çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Burdaki önemli husus, bitkinin köklerinden dikkatlice toprağı temizleyip, ayırdıktan sonra hava almasını engelleyerek hemen başka bir saksıya ekip, toprakla buluşturmanızdır.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Areka'ya (Dağ Palmiyesi) sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak istediğiniz boyda Areka siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..