Çiçek Çayları!

Çiçek Çayları!

3.01.2022

Herkese mutlu yıllar! Yarınlarına umutla bakacağımız, çiçekli- böcekli günler olsun! Yeni yılın ilk blog yazısıyla karşınızdayız. Bu yazımızda çiçekleri ve yaprakları kurutularak yapılan çiçek çaylarından bahsedeceğiz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.


                                                                              Görsel : Pixabay

Ihlamur Nedir?

Tilia olarak da bilinen, Malvaceae ailesine mensup, ılıman ve yarı tropik bölgelerde yetişen ağacımsı cinstir. Hemen hemen 30'a varan türü bulunmaktadır ve boyları 15 ila 35 metreleri bulabilir. Yaprakları kalp şeklindedir. Kokulu çiçekleri olduğundan dolayı, gölge ağacı olarak yetiştirilir ve yapraklarından çay üretilir. Çiçek verdiği dönemlerde çiçekleri toplanarak daha fazla çiçeklenmesi arttırılır.

Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?

1- Kış Hastalıklarının Korkulu Rüyası

Bildiğiniz gibi ıhlamur, soğuk algınlıklarına etkili bir çözüm olarak kabul ediliyor. Grip, nezle, balgam, öksürük gibi soğuk algınlığı belirtilerine iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ateş düşürücü ve terletici özellikleri de bulunan ıhlamur, solunum yolu gibi rahatsızlıklarda iyileştirici özelliğe sahip.

2- Sindirimi Düzenler

Kabızlık, şişkinlik veya hazımsızlık gibi durumlarda, tüketilmesi halinde sindirim sistemini rahatlatacak ve şikayetleriniz azalacaktır.

3- Toksin Atıcı 

Ihlamur, içerisinde bulundurduğu kumarik asit sayesinde, tüketildiği andan itibaren terletici özelliğini gösterir. Bu sayede terlerken vücudumuzdaki zararlı toksinleri atmamızı sağlayacaktır.

Kuşburnu Nedir?


                                                                               Görsel : Pixabay

Gülgiller ailesine mensup, yabani güller türüne ait bir bitkinin meyvesidir. 2 ila 4 metrelere kadar bitki boyu bulunuyor. Dikenli gövdesi vardır. Meyvelerini eylül-kasım ayları arasında verir. Meyveler küçük ve ovaldir, buruşmamış bir zeytin gibi düşünebilirsiniz. Meyvelerinin rengi kırmızı ve turuncudur. Kuşburnu bitkisinin Anayurdu Türkiye'dir. 

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu, saymakla bitmeyen faydasıyla kış çayı olarak biliniyor. Besin değeri yüksek ve antioksidan içeren bu meyve, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. 

1- En güçlü Antioksidan Meyvelerinden Birtanesi

C, E ve karotenoid gibi antioksidanları yüksek oranlarda içeren kuşburnu meyvesi, çayı yapılıp tüketildiğinde oksidatif stresi azaltır. Dolayısıyla buna bağlı olan kanser hastalıklarının oranlarını düşürür ve bazı kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.

2- Kan Şekerini Dengeler

Kuşburnu, insulin duyarlılığını arttırır. Kan şekerini düzenler. 

3- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C vitamini yönünden zengin olan Kuşburnu, A,E vitaminleri ve diğer polifenoller açısından da zengin içeriğe sahip olduğu için, enfeksiyon hastalıklarına karşı çok güçlü bir koruyucudur.

Papatya Nedir?


                                                                                Görsel : Pixabay

Papatya, papatyagiller ailesinden ve bir sürü farklı türü olan ve bu bitki türlerine verilen ortak isimdir. Çiçek başları, çiçek açmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Uçucu yağlar, rezin, acı maddeler ve fenolik bileşikler bulunur içeriğinde. Sabah aç karnına tüketildiği takdirde idrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü özelliklere sahiptir.

Papatya Çayı Faydaları

1- Uykusuzluğun En Büyük Düşmanı

Papatya çayı, uyku sorunu çeken insanlar için mükemmel bir içecektir. Eski tıp uygulamalarında da kullanılan papatya, içerdiği antioksidanlar sayesinde kronik uykusuzluklara iyi geldiği bilinmektedir.

2- Sindirim Sistemini Düzenler

Papatya çayının, gaz ve bulantı sorunlarına iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İshale karşı koruma sağladığı da bilinmektedir.

3- Kan Şeker Kontrolünü Sağlar

Papatya çayı içerek, kan şekeri seviyelerinizi aşağıya çekebilirsiniz. Ayrıca içerdiği antienflamatuar özellikler sayesinde kronik olarak kan şekeri yükseldiğinde ortaya çıkan pankreas hücre zararına karşı koruma sağlayabilir.

Siklamen Nedir?


                                                                                Görsel : Pixabay

Siklamen Çiçeği, diğer bir deyişle Tavşan Kulağı Çiçeği ismini çiçeğinden ve yaprak yapısından almaktadır. Bu güzel çiçek, normal şartlarda dağlık ve ormanlık alanlarda yetişmektedir. Renk çeşitliliği genelde pembe,kırmızı ve pembe beyaz şeklindedir. Siklamen Çiçeği, soğuk havaları sever, kış mevsiminde çiçek açar. İlkbahar ve yaz aylarında yapraklarını döker ve uykuya geçer. Başka bir deyişle bu mevsimlerde Siklamen Çiçeği dinlenme dönemine girer. Tekrar çiçek açacağı zaman sonbahar ve kış aylarına denk gelir ve Tavşan Kulağı Çiçeği'nin yaşamı bu sirkülasyonda devam eder.

Sindirim problemleri yaşayanlar için özellikle tavsiye edilen Siklamen çayı, doğru demlenip tüketildiği takdirde sindirim sistemini düzeltmede büyük bir rol oynuyor. Aynı zamanda aromatik tatlar sevenler bu çiçeğin yaprağını kurutup, zevkle tüketebilirler.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.