Fil Ayağı (Nolina) Bakımı

Fil Ayağı (Nolina) Bakımı

19.12.2020

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlere ''Nolina Bakımı Nasıl Olmalıdır?'' konusuna değineceğiz.


                                                                                      Görsel: Pexels

Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi Nedir?

Fil ayağı veya at kuyruğu isimleriyle anılan Nolina bitkisinin ana vatanı Meksika'dır. Estetik olarak eşsiz olan bu türün kökeni uzun yıllara dayanır. Nolina bitkisi yaşlı bir türdür. Nolina bitkisi, adını baş kısmından çıkan kıvrımlı gür ve açık yeşil tonlarındaki yapraklarından alır. Nolina bitkisi, havayı temizleme özelliğine sahiptir. Bulunduğu ortamı ferahlatır ve mükemmel bir göz zevki yaşatır. 2'li ve 3'lü gövdelerden oluşan türleri de bulunur. Bunlara Çatal Gövdeli Fil Ayağı Bitkisi veya Çatal Gövde Nolina denir. Eğer göz gezdirmek isterseniz BURADAN Çatal Gövde Nolina bitkisine ulaşabilirsiniz.

Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalı?

Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi'nin bakımı zahmetsizdir. Her bitkiye göstermemiz gereken ilgi ve alakayı göstersek yeter, ekstra bir şeye ihtiyacımız yok. Sadece sulama hususunda ve bulunduğu ortama dikkat etmek gerekiyor. Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi, aşırı soğuk/sıcak hava akımlarından kolayca etkilenir. Yaprakları sarılaşır ve yaprak uçlarından bitkinin kurumaya başladığını anlarsınız. Sulama hususunda da aynı sorunlarla karşılaşmanız mümkün. Fazla sulama, bitkiyi kökten çürütecek ve bir zaman sonra yapraklarındaki değişimi göreceksiniz. Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi'ne iyi bakıldığı takdirde 5 metrelere kadar uzayabiliyor, bunuda belirtelim. İsterseniz detaylıca tüm hususlara değinelim, buyrun.

Bulunması gereken ortam: Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi, direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Yarı aydınlık yerlerde gelişimini daha etkili bir şekilde gösterecektir. Konumlandırdığınız ortamda, diğer çiçek ve bitkilerle temas etmeyecek aralıklarda olmalıdır. Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi'nin, kendine ait alanı olmalıdır. Çok soğuk/sıcak hava akımlarından etkilenen Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi, oda sıcaklığında yeri sürekli değiştirilmeyecek şekilde konumlandırılmalıdır. Buna ek olarak bir ayrıntı paylaşmak gerekirse; doğada (ılıman iklimde) 5 metrelere kadar gelişim sağlayabilmiş Nolina Türleri bulunuyor. Eğer ılıman iklime sahip bir bölgedeyseniz, bahçenize de ekebilmeniz mümkün. Fakat dışarda daha çok ilgi bekleyecektir Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi, bizden söylemesi.

Sulama: Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi'nin aşırı su ihtiyacı yoktur. Sadece dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var. Örneğin: Kışın yaptığınız sulamada bitki eğer soğuğa maruz kalırsa ve çok sulanırsa, çürümeye başlayacaktır. Fakat, soğuktan koruyacağım diye de hiç su vermemezlik olmaz tabii ki! Yazın haftada en az 2 kere sulanması gerekirken, kışın haftada 1 kez yeterli gelecektir Nolina bitkinize. Tabii bulunduğunuz şehire göre şartlar değişebilir, en iyisi bitkinizin toprağını kontrol edip, sulamanızdır. Sulamayı yaparken aşırıya kaçılmamalı, yüzeysel olarak bitkinin her tarafına eşit bir şekilde yapılmalıdır.

Toprak Seçimi ve Saksı Değişimi: Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi, toprak ayıran bir bitkidir. Mineralli toprağa ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Kızıl toprak, kumlu toprak, gübre ve torf karışımı toprakları öneriyoruz. Ekildiği yerde bolca toprağa ihtiyaç duyar ve en kaliteli gelişimi saydığımız toprak çeşitlerinde gösterir. Senede 1 defa toprak ve saksısının değişmesini öneriyoruz. Yine aynı şekilde senede 1 defa vitamin ve gübre takviyesi yapılmalıdır.

Çoğaltma Yöntemi: En kolay ve zahmetsiz şekilde, kökten ayırma yöntemi ile Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi çoğaltmak isterseniz, şu yolları izleyebilirsiniz;

- Bitkinin kökten yukarıya (gövdesine) doğru yeni çıkan ince kısım saçakları bulunur.

Bu saçakları dikkatlice ayırıp, hafif suladıktan sonra bir kaç saat güneş görmeyen bir yerde dinlendirin.

- İşlemi uyguladığınız saçakları alıp yeni bir saksıya ekerek köklenmesi bekleyebilirsiniz.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Fil Ayağı (Nolina) Bitkisi'ne sahip olmak isterseniz BURAYA'dan sipariş verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..