Gardenya (Gardenia) Çiçeği Bakımı

Gardenya (Gardenia) Çiçeği Bakımı

6.03.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlere ''Gardenya Çiçeği Bakımı'' hakkında kısa bilgiler vereceğiz. İyi okumalar.

gardenia çiçeği
                                                                                 Görsel: Pixabay

Gardenya (Gardenia) Çiçeği Nedir?

İlk önce Gardenya çiçeğimizi tanıyalım. Nedir bu gardenya çiçeği? Nereye özgüdür? Onu farklı kılan özellikler nelerdir? Gelin bunlardan bahsedelim.

Gardenya çiçeği, tüm yıl yeşil kalan gövde yapısına sahip, uzun ömürlü ve güzel kokulu bir çiçektir. Bakımı zahmetsiz olup, iç mekanlarda (ev,ofis,iş yeri) rahatlıkla yetiştirebileceğiniz çiçek türüleri arasındadır. Anavatanı Asya kıtasıdır. Vietnam, Kore, Çin gibi ülkelerde doğada yabani olarak yetişir. Genellikle çiçeklerinin rengi sarı-beyazdır ve beyaz olanların kokusu daha farklıdır. Bilinen 200'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bazılarının kozmetik sektöründe kullanıldığı bilinir.

Gardenya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gardenya Çiçeği'nin bakımının zahmetsiz olduğunu söylemiştik. Direkt olarak güneş sevmez, yarı aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Ortalama 15-20 derecelerde muhafaza edilmesi gerekir ve hava akımlarından hiç hoşlanmaz. Genellikle sera üreticiliğinde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve aynı zamanda güzel kokusu nedeniyle kozmetik ürünlerinde kullanılır. Uygun şartlar elde edildiğinde 4 mevsim çiçeklenebilir fakat narin yapısı yüzünden ilgiyi eksik etmemeniz gerekiyor.

Toprak seçimi: Gardenya Çiçeği, toprak ayırt eder. Su geçirgenliği fazla olan ve mineralli topraklarda hızla büyüyecek ve yaprakları hep yeşil kalacaktır. Senede 2 defa kompost takviyesi yapıldığı takdirde, olumlu yönde gelişim gösterecek ve çiçeğiniz daha canlı kalacaktır.

Saksı seçimi: Gardenya Çiçeği, fazla sulama sonucu köklerinden ve yapraklarından hasar alabilir. Bunu engellemek için saksının altında fazla suyu tahliye edecek deliklerin bulunması gerekir. Eğer saksıya ekecekseniz, bahsettiğimiz su tahliye kanalı olan saksılardan almanızı öneriyoruz.

gardenya çiçeği
                                                                                  Görsel: Pixabay

Bulunması gereken ortam: Gardenya Çiçeğinemli ve güneş alan aydınlık yerlerde yaşar. Fakat, direkt olarak güneş ışığına uzun süreler maruz kalmamalıdır. Kaldığı takdirde yaprakları yanacak ve zarar görecektir. soğuğa karşı dayanıklılardır ve tüm yıl yeşil kalabilirler. Hava sirkülasyonundan hiç hoşlanmazlar. İç mekanlarda yetiştirilmesi, Gardenya Çiçeği açısından doğru bir seçim olacaktır.

Budama: Birçok bitkinin aksine, Gardenya Çiçeği'ni budama ihtiyacı yok denilecek kadar azdır. Sadece gürleşen koyu dallarını (isteğe bağlı) ya da kuruyan gövde ve dalları dikkatli bir şekilde keserek budama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Sulama: Gardenya Çiçeği'nin su ihtiyacı yazın boldur, kışın yaşadığınız bölgeye göre değişmektedir. Kışın yüzeysel olacak şekilde ya da kökten hafif sulama yapılmasını öneriyoruz. Yapraklarına da su püskürtebilir ve yeşil kalmasını sağlayabilirsiniz. Genel olarak toprağı hiç susuz kalmamalı ve nemli tutulmalıdır. Verilecek su kireçsiz ve oda sıcaklığında olmalıdır.

Çoğaltma; Gardenya Çiçeği'ni, kökten ayırma işlemiyle dikkatli bir şekilde ayırıp başka bir saksıya ekerek çoğaltabilirsiniz. Bakım rutininize yukardaki işlemlerle devam ederek yeni gardenya çiçeğinize merhaba diyebilirsiniz.

Gardenya Çiçeği'nizin yaprakları sararıyor ya da dökülüyorsa bunun bir kaç sebebi bulunmaktadır:

1. Fazla sulama,

2. Direkt olarak güneş ışığı alması,

3. Hava akımları,

4. Saksı ve yanlış konumlandırma. 

Bu durumların yaşanmaması için, yukarda  belirttiğimiz bakım önerilerini takip ederek sağlıklı bir şekilde Gardenya Çiçeği'nizi yetiştirebilirsiniz.

fidebutik gardenya çiçeği
                                                                                 Görsel: Pixabay

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Gardenya (Gardenia) Çiçeği'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak  EN UYGUN FİYATLA siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..