Kış Mevsimi Çiçekleri! (Bölüm 3)

Kış Mevsimi Çiçekleri! (Bölüm 3)

16.09.2021

Merhaba Bitki Severler, bu blog yazımızda kış mevsimi çiçekleri serisinden devam ediyoruz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle!

Mutlu günler. Bildiğiniz gibi önümüz kış ve kış mevsimine giriş yapmadan sizlere “Kış Mevsimi Çiçeklerinden” bahsetmek istemiştik. Serinin devamı olan 3. bölümden devam ediyoruz, umuyoruz hoşunuza gider.

1. ATATÜRK Çiçeği (Poinsettia)

Poinsettia diğer bir deyişle ATATÜRK Çiçeği'nin anavatanı Meksika ve Orta Amerika olduğu biliniyor. Peki neden ATATÜRK Çiçeği deniliyor? Hemen anlatalım:

Ana vatanının Meksika ve Orta Amerika olduğunu söylemiştik. Bu sebepten ötürü ülkemizde Poinsettia çiçeği yetiştirilmiyordu. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, bu çiçeğin Türkiye'de üretilmesinde ön ayak olmuş ve çalışmalar başlatmış. Bunun üzerine  Poinsettia Çiçeği'nin çoğaltılmasında ve yayılmasında rol oynayan bitki bilimcileri, çiçeğin ismini ATATÜRK Çiçeği koymayı uygun görmüşler ve o günden sonra bu isimle anılmış, iyi ki de anılmış.

2. Nadide Güzellik: Orkide (Phaleonepsis)


                                                                                Görsel: Pixabay

Phaleonepsis Orkide Çiçeği, salepgiller ailesine ait gezegende 22 bin, Türkiye'de 20 ila 25 türü bulunan boynu bükük, ortası tomurcuklu yapıya sahip 4-5 yapraklı bir çiçek çeşididir. Yıllık otsu bir bitkidir. Hasas ve nadir çiçekler arasındadır aslında ve birçok yerde kullanılmaktadır. Genelde Anadolu'da yetiştirildiği ve farklı çeşitlerini üretildiği bilinmektedir. İyi bakıldığı takdirde uzun yıllar boyunca çiçeklerini açmaya devam eder. Phaleonepsis Orkide Çiçeği, renk renk ve desenli yaprak yapısıyla hem görenleri kendine hayran bırakıyor, hemde bulunduğu ortama farklı bir hava katıyor. Yabani olarak adlandırdığımız tropik orkideler doğada ağaçlar üzerinde yaşamını sürdürmekte, süs olanlar ise sera ve bahçelerimizde çoğaltılarak saksılık süs bitkiler olarak kullanılmaktadır.

3. Üzüm Sümbülü (Muscari) Nedir?


                                                                                    Görsel: Pexels

Sümbülgiller familyasına ait, Anadolu - Yunanistan'a has bir çiçek türüdür. Üzüme benzer, gövdeden çiçek başına kadar yaprak yapısıyla farklı otsu bitkidir. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. Üzüm Sümbülü denmesinin sebebi, üzüme benzer çiçek yapısından almıştır. Aynı zamanda Ermeni ÜzümüMuscari , Arap Sümbülü olarak da anılır. Kış sonu, sonbahar başı ekilir. Büyüdükten sonra çiçeklerini ilkbahar ortasına kadar verir, sonra da dökmeye başlar. İlk defa ekimini yapacaksanız, bitkinin solduğunu ya da kurduğunu sanmayın. Üzüm Sümbülü'nün (Muscari) dinlenme dönemleridir bu zamanlar. Dinlenme dönemlerinde fazla sulama yapmayın, mevsim tekrar döndüğünde bakım rutinini uygulayın ve tekrar çiçeklenmesini izleyin.

4. Açelya Çiçeği Nedir?

Açelya Çiçeği, fundagiller ailesine mensup, ormangülü türünden bazı çeşitlere verilen isimdir. Anayurdu Amerika ve Asya olan bu çiçek, tepelik ve yüksek yerlerde, dere yataklarında yetişir. Bahar ve yaz aylarında pembe, sarı, kırmızı ve tonlarında gür bi şekilde çiçek açar. Genellikle gölge yerlerde yetişirler fakat çiçeklenme döneminde güneşe ihtiyaç duyarlar. Çalı tipinde yayılırlar. Yetiştirilmesi diğer bitkilere nazaran zordur.

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.