Kraton Bitkisi (Croton Excellent) Bakımı

Kraton Bitkisi (Croton Excellent) Bakımı

22.11.2020

Merhaba sevgili bitki severler, bugün sizlere Kraton Bitkisi (Croton Excellent) bakımı hakkında bilgiler vereceğiz.


                                                                                 Görsel: Pexels

Öncelikle Kraton (Croton Excellent) Bitkisini Tanıyalım.

Kraton bitkisi, yelkene benzeyen yaprak yapısıyla rengarenk, tatlı mı tatlı bir bitki çeşididir. Gelişimiyle birlikte, yeşil olan yaprak yapısı sonradan farklı renklere bürünür ve bulunduğu ortama farklı bir hava katar. Tropik bir bitki çeşididir ve iç mekan bitkisidir. Genelde yaprakları için üretilen Kraton bitkisi, peyzaj uygulamalarında kullanılmaktadır. Son dönemlerde popülerleşen ev ve ofis içi saksı bitkilerinden birtanesidir.

Peki, Kraton (Croton Excellent) Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Bulunması gereken ortam ve koşullar: Kraton (Croton Excellent) Bitkisi, doğrudan güneş ışığı istemeyen bir bitkidir. Fakat, gölge yerde de tutulmasını önermiyoruz. Yarı aydınlık ortamlarda rahatça gelişimini sürdürebilir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda bitkiyi uzun süre dışarda bırakmak, bitkinin yapraklarının solmasına neden olur. İdeal sıcaklık, oda sıcaklığı olmalıdır. Maksimum 9-10 derecelere kadar dayanabilir ama kısa süreli olacaktır. Hava akımlarından kolayca etkilenebilen Kraton (Croton Excellent), hava akışı olmayan bir yere konumlandırılmalıdır. Konumlandırıldığı yerde, herhangi bir cisimle teması olmamalıdır. 

Sulama: Kraton (Croton Excellent), suyu seven bir bitkidir. Yaz aylarında susuz bırakılmamalı, köklere ulaşacak şekilde sulama yapılmalıdır. Bunun haricinde, yapraklarına su püskürtülmelidir. Sulama yapacağınız alanın güneş ışığı almamasına dikkat edin çünkü Kraton (Croton Excellent) Bitkisi'nin yapraklarına su püskürttüğünüzde, yaprak üstünde kalan su damlacıklarının güneş ışığıyla teması yüzünden bitkinizin yaprakları yanabilir ve solmasına sebebiyet verebilir. Kışın, Kraton (Croton Excellent) Bitkisi'nin su ihtiyacı düşeceğinden, toprağını haftada 1-2 kez kontrol ederek nemini anlayıp, yüzeysel sulama yapılmasını öneriyoruz. 


                                                                             Görsel: Pixabay

Toprak Seçimi: Mineral bakımından zengin, vitaminli topraklarda çok rahat gelişimini sürdürür. Kızıl toprak, torf karışımı Kraton (Croton Excellent) için ideal olacaktır.

Saksı Değişimi: Her 1 senede 1 defa ve ilkbahar aylarında saksı değişiminin yapılması bitkinin uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir, toprağı tazelenmelidir.

Kraton (Croton Excellent) Bitkisini Nasıl Çoğaltabiliriz?

Aslında Kraton (Croton Excellent) bitkisini çoğaltmak çok basittir. Hemen anlatalım:

- Bitki aydınlık olmayan bir yerde, saksıdan çıkartılır.

- Dikkatlice köklerindeki toprak temizlenir.

- Köklerdeki toprak temizlendikten sonra, dikkatli bir şekilde kökleri ayırıp hızlı bir şekilde başka bir saksıya alınır. Kökler açıkta uzun süre kalmamalıdır.

- 2. Bitkimizin ekimi yapıldıktan sonra, kök kısmının hava almadığından ve toprağını iyi sıkıştırdığınızdan emin olun ve can suyu verin.

Bu yöntem herkesin bildiği ''kökten ayırma'' işlemidir. Diğer saksıya ekilen bitki en kısa sürede kök saçaklarını bir daha salacak ve gelişim göstermeye başlayacaktır.

Aynı bakım işlemlerini 2. saksıya ektiğimiz Kraton (Croton Excellent) bitkisine de uygulamalısınız.

Umuyoruz, bu yazımız siz bitki severler için yararlı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde hemen Kraton (Croton Excellent) bitkisine sahip olmak isterseniz, BURADAN sipariş verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz.