Nadide Güzellik: Detaylı Orkide (Phaleonepsis) Bakımı

Nadide Güzellik: Detaylı Orkide (Phaleonepsis) Bakımı

6.01.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün sulamasından çoğaltmasına kadar Orkide (Phaleonepsis) çiçeğini ele alıyoruz.


                                                                                   Görsel: Pixabay

Phaleonepsis Orkide Çiçeği Nedir?

Phaleonepsis Orkide Çiçeği, salepgiller ailesine ait gezegende 22 bin, Türkiye'de 20 ila 25 türü bulunan boynu bükük, ortası tomurcuklu yapıya sahip 4-5 yapraklı bir çiçek çeşididir. Yıllık otsu bir bitkidir. Hasas ve nadir çiçekler arasındadır aslında ve birçok yerde kullanılmaktadır. Genelde Anadolu'da yetiştirildiği ve farklı çeşitlerini üretildiği bilinmektedir. İyi bakıldığı takdirde uzun yıllar boyunca çiçeklerini açmaya devam eder. Phaleonepsis Orkide Çiçeği, renk renk ve desenli yaprak yapısıyla hem görenleri kendine hayran bırakıyor, hemde bulunduğu ortama farklı bir hava katıyor. Yabani olarak adlandırdığımız tropik orkideler doğada ağaçlar üzerinde yaşamını sürdürmekte, süs olanlar ise sera ve bahçelerimizde çoğaltılarak saksılık süs bitkiler olarak kullanılmaktadır.

Nadide Güzellik Phaleonepsis Orkide Çiçeği'nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Phaleonepsis Orkide Çiçeği, güneş almadan çiçek açmaz. Fakat, aşırı sıcak/soğuk yerlerde bitki gelişim göstermeyecektir. Ne kadar güneşi sevsede, serin ortamlarda da hayatta kalabılır Phaleonepsis Orkide Çiçeği. Burdaki en önemli husus ''Denge''dir. İsterseniz gelin sizin için maddeler halinde hazırladığımız bakım listemize bir göz atalım.

Bulunması gereken ortam: Phaleonepsis Orkide Çiçeği, yukarda bahsettiğimiz gibi güneş almadan çiçek açmıyor ve aşırı soğuk/sıcak ortamlardan haz almıyor. Çiçeğimizin bulunması gereken ortam ortalama 20 ila 30 derece sıcaklığında (iç mekanlarda), eğer bahçeye ekilecekse 15 derecenin altında düşülmemelidir. Aksi takdirde, çiçeğimiz solacak ve çürüyecektir. Sabah ve akşam güneşlerini alması, Phaleonepsis Orkide Çiçeğimiz için çok önemlidir. Gün içinde sürekli ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu dengeyi iyi kurmanız gerekiyor.

Sulama: En önemli hususların başında gelen sulama, Phaleonepsis Orkide Çiçeği için hayati önem taşıyor. Fazla sulama yapıldığı takdirde, bitkinin kökü çürümeye başlayacak ve çiçeğiniz ölecektir. Bunun olmaması için, bitkinin toprağını sıkça gözlemlemeniz ve doğru oranda sulama yapmanız gerekiyor. Phaleonepsis Orkide Çiçeği'nin toprağını elleyerek, nem oranını hissedebilir ve ona göre sulama yapabilirsiniz. Kış ayları için haftada 1 sulamayı öneriyoruz. Yaz aylarında bu haftada 2'ye çıkabilir. Her sulamada aynı ölçüde sulama yapılması ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Suyun, bitkinin köküne kadar ulaştırılması ve her tarafa eşit olarak dağılacak şekilde verilmesi, bitkiniz için önemli bir detay.


                                                                               Görsel: Pixabay

Toprak ve Saksı Seçimi: Hayati değer taşıyan ikinci konumuzsa saksı ve toprak seçimi. Phaleonepsis Orkide Çiçeği'nin köklerini rahatça salması ve yayılması, bitkinin gelişimi açısından çok önemlidir. Eğer saksıya ekecekseniz önerimiz, köklerinin rahatça yayılacağı, altında fazla suyu tahliye edebileceği delikleri olan büyük ve geniş saksılardır. Toprak seçimindeyse, orkideler için özel olarak üretilen ''Orkide Toprağı'' olacaktır. Neden derseniz, orkide toprağındaki mineral, lif ve torf karışımı farklıdır ve Orkide Çiçeğimiz her toprakta yetişmez, toprak ayırt eder. Bitki yapı marketlerinden kolayca bulabilirsiniz. 

Çoğaltma: Phaleonepsis Orkide Çiçeği'ni birkaç farklı yöntemle çoğaltabilirsiniz. Bunlardan en bilinenleri: ''Çelikleme'' ve ''Kökten Ayırma'' işlemleridir.

Çelikleme: Çelikleme nedir diye soracak olursanız basit bir şekilde ''çoğaltılacak bitkiden gövde, kök veya yaprak parçasını tekrar filizlendirme işlemidir'' diyebiliriz. Bu işlemi yapabilmeniz için örnek bitkinin gelişimini tamamlamış olması gerekir.

- Bitkinin dinlenme dönemlerinde, aynı budama yaparmış gibi yeşil yapraklarından veya köklenmiş başka bir gövde üzerinden, boğumun bir kaç santim yukarıdan kesmek suretiyle filizlenecek örneğimizi alıyoruz. Burda bıçağın ya da bahçe makasınızın temiz olması çok önemlidir.

- Kestiğimiz örneğin kesildiği yeri (yaprak veya gövde) bahçe sülfürü ile kapatıyoruz ki hastalık ve mikrop kapmasın, kaparsa filiz vermeyecektir.

- Güneş almayan yerde (gölge yerde) beklettikten sonra filiz vermesini bekleyeceksiniz.

- Filiz verdikten sonra bir saksıya konumlandırarak tekrar orkidenizin gelişmesini zevkle izleyebilirsiniz.

Kökten ayırma işlemi: Aslında en kolay çoğaltma yöntemidir kendisi. Orkideler zaman zaman köklerinden yavru verebiliyor. Bunlarıda dikkatli bir şekilde farklı bir saksıya aldığımız takdirde yeni Orkidelerimize kavuşmuş oluyoruz.

- Orkidemizi dikkatlice saksısından çıkartıp toprağını temizliyoruz.

Yavruları dikkatlice ayırıp kenara aldıktan sonra, küçük saksılara köklenmeleri için ekip yukardaki bakım işlemlerini aynı şekilde bu minik yavrularımıza da uyguluyoruz.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Phaleonepsis Orkide Çiçeği'ne sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..