Sonbahar Geldi Çattı! Bitkileriniz Hazır Mı? İşte Sonbaharda Bitki Bakımı

Sonbahar Geldi Çattı! Bitkileriniz Hazır Mı? İşte Sonbaharda Bitki Bakımı

5.11.2021

Merhaba bitki severler, bugün sizlere “Sonbaharda bitkileriniz için yapılması gerekenler” başlığı altında birkaç bilgi ve tüyo vereceğiz. Şimdiden iyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Yavaş yavaş sıcaklıklar düşerken, bazı bitkileriniz için durumlar kötüleşiyor. Güneş artık erken doğup, erken batıyor. Haliyle hayatımızı güzelleştiren bu canlıların bakımlarına biraz daha dikkat edip, özenmemiz gerekiyor.
İsterseniz gelin, nasıl yapacağınız hakkında bilgi verelim.

 


                                                                                     Görsel: Pexels

Temizlik Şart! Dökülen Yapraklar Sorun Yaratabilir

Sararan yapraklar, dökülür ve hastalık yaymaya başlar. Dışardaki bitkileriniz için budama yapmalı ve dökülen yaprakları temizlemelisiniz. Aksi takdirde biriken yapraklar hastalığa ve zararlı böceklerin çoğalmasına sebep olabilir. 

Toprak Temizliği

Zamanı gelince toprak ve saksı temizliği yapılmalıdır. En uygun zaman Ekim sonu-Kasım başıdır. Toprak temizliği, toprağın işlevini devam ettirebilmesi ve bitkilerinize ev sahipliği yapabilmesi açısından çok önemlidir. Bir çapa yardımıyla toprağı ters-düz yapıp, bir süre hava almasını sağlamanız toprak açısından çok önemlidir. Bu işlem yapıldıktan sonra hafif gübre ve torfla toprağınızı güçlendirebilirsiniz. Buna ek olarak; aldığınız gübre ve torfun içeriğinden emin olmanız çok önemlidir. İçerisini kontrol edip, karıştırarak böcek, yabancı madde vs. gibi şeylerin olmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde toprağınızda böceklenmeler ve hastalıklar görülebilir. 

Önlem Almayı Unutmayın!

Dışarıdaki soğuğa karşı narin bitkilerinizin üstünü hava alacak şekilde örtmeli, gerekli nemli ortam sağlanmalıdır. Bunun dışında ağaç, fidan gibi odunsu gövdeli bitkileriniz için kök kısmına ve gövde altına torf-toprak karışımı dökerek, soğuk havalara karşı biraz daha dirençli olmasını sağlayabilirsiniz.

Olmazsa Olmaz: Budama

Kurumuş dallar, biriken yabancı otlar, cansız yapraklar vb. gibi durumlarda bitkilerinizi hemen budamalı ve temizlemelisiniz. Bitkinin kendini yenilemesi açısından bu detay çok önemlidir. 

Ayrıca sonbahar bitki önerilemiz:

1- Kasımpatı 

Adındanda anlaşıldığı gibi Kasımpatı Çiçeği Kasım aylarında açtığı rengarenk çiçekleriyle bizi karşılar. Bazı kültürlerde ''ölüm çiçeği'' olarak adlandırılır. Katmerli bir yapıya sahip olan Kasımpatı Çiçeği, papatyagiller ailesindendir. Narin bir çiçek olmasına karşın, sonbahar ve kış aylarının en gözde çiçeklerinden biridir. Balkon, ev, ofis farketmeksizin her yerde rahatlıkla yetiştirilebilir fakat bakımına özen gösterilmesi gerekir.

2- Paşa Kılıcı 

Paşa Kılıcı(Sansevieria Superba) Bodur, havayı temizleyen bitkilerin en başında gelir. Uzun ve geniş dalları, koyu yeşil gövde rengi ve sarı kenar cizgileriyle bulunduğu ortamın hem havasını değiştirir, hemde tropik bir görüntü sağlar. Ana vatanı Batı Afrika bölgesidir. Paşa Kılıcı(Sansevieria Superba), her türlü kokuyu absorbe edebilir. Yaşam alanlarınızın karbondioksit oranını düşürür ve oksijen seviyesini arttırır, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Her türlü ortama uyum sağlayabilir ve soğuğa karşı dirençli bir bitkidir. 

3- Kalanchoe 

Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği, küçük yaprakları olan minimal bir çiçek türüdür. Bakımı ve yetiştiriliciği çok kolaydır. Sukulent familyasından bir türdür ve yaklaşık 120 çeşidinin olduğu bilinir. Ana vatanı Afrika'dır. Çiçeğinin dışında yaprakları etli bir yapıya sahiptir. Kalanşo (Kalanchoe) Çiçeği'nin renk çeşitliliği genellikle kırmızı, pembe, turuncu, sarı ve beyazdır. Sonbaharda çiçek açar ve yıl sonuna kadar çiçeklenmesi devam eder. 

 

Şimdilik bu kadar, umuyoruz yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. Lütfen bitkilerimizi ihmal etmeyelim, onlarında birer canlı olduklarını unutmayalım! :)

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer süs bitkileri hakkındaki blog yazılarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.