Telgraf Çiçeği (Tradescantia Nanouk) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Telgraf Çiçeği (Tradescantia Nanouk) Bakımı Nasıl Olmalıdır?

14.01.2021

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlerle Kara Sevda Çiçeği olarak da bilinen Telgraf Çiçeği bakımını ele alacağız.

Telgraf Çiçeği (Tradescantia Nanouk) Nedir?

Kara Sevda çiçeği olarak da bilinen Telgraf Çiçeği'nin (Tradescantia nanouk) anavatanı Güney Amerika ve Meksika'dır. Motifli, pembe mor çizgili, yumurtaya benzer yaprak şekli vardır. 60 çeşit türü olduğu bilinmektedir. Cinsine göre Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk), beyaz-pembe-mor çiçek açar ve çiçek başları eğik formda olur. Sukulent gövdeli, yaprakları etli yapıya sahip ve suyu gövdesinde depolayabilen bir çiçek türüdür. Büyüdükçe yavaş yavaş çalı formunu alır. Ev, ofis, iş yeri, balkon, teras kısacası her yerde bakılabilir bitki çeşididir. Güneş ışığını çok sever, aksi takdirde çiçek açmaz.

Peki, Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Aslında Telgraf Çiçeği'nin zor bir bakımı yok. Daha önceden belirttiğimiz gibi, her türlü konuma uyan bir bitkidir. Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk), güneş ışığı görmeden gelişim göstermez ve çiçek açmaz. Fakat, direkt olarak saatlerce kavurucu güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Sabah ve akşam ışık alabileceği yerlerde konumlandırılmalıdır. Özel ilgi istemez, bakımı kolaydır. Havadar (çok sıkı olmayan) topraklarda gelişim gösterir. İsterseniz gelin, sizin için oluşturduğumuz listede bunlardan bahsedelim.

Bulunması gereken ortam: Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk), akşam güneşine bayılır. Güneş almadan kolay kolay çiçek açmaz, fakat önceden de belirttiğimiz gibi kavurucu sıcağın altında bırakılmamalı, sabah ve akşamüstü güneşi alabilecek yerlere konumlandırılmalıdır. Oda sıcaklığında rahatlıkla bakılabilir. Bahçeye ekilecekse, 10-15 derecelerin altına düşmeyecek şekilde korunmalıdır. Derece önerilenin altında olursa fazla dayanamaz, köklerden çürüme yapmaya başlar ve yaprak döker. Bunlara ek olarak, nemli ortamları çok sever ama böyle bir imkanınız yoksa oda sıcaklığı nem ve sıcaklık konusunda yeterli olacaktır.

Sulama: Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk), sukulent gövdeli bir yapıya sahip olduğundan, suyu gövdesine depolayabiliyor. Bu yüzden çok sık sulamalar, çiçeğimizin çürümesine neden olacaktır. Toprak kurudukça, elinizle de toprağı kontrol ederek bulunduğunuz şehire göre kışın haftada 1, yazın haftada 2 sulama aralığını öneriyoruz. Çok sulanması takdirde, bitki kökten çürüme yapacak ve yapraklar büzüşüp çürüyecektir. O yüzden her sulama özenle ve aynı oranda yapılmalı, yani yüzeysel olmalıdır.

Toprak Seçimi: Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk), çok sık olmayan ve havadar toprakları sever. Tavsiyemiz bahçe toprağı, torf-gübre karışımı ya da kızıl toprak tarafından olacaktır. Torf ve gübreli toprak karışımını kolaylıkla bitki yapı marketlerinden edinebilirsiniz. Fakat kaliteli olmasına özen gösterin.

Saksı Seçimi: Kendi seçiminize göre Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk) çiçeğini istediğiniz saksıya yerleştirebilirsiniz. Fakat önemli bir husus var, yerleştirdiğiniz saksının altında su tahliye delikleri olmalı. Aksi takdirde fazla suyu tahliye edemeyecek ve bitki kökten çürüyecektir. Yukarda gördüğünüz resmimizde askılı bir saksıya konumlandırılmış bir Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk) çiçeği görüyorsunuz. Başarılı bir büyüme göstermiş olup, askılı saksıda sarmaşık haline getirdik. Siz isteğe bağlı, normal seramik saksılara da ekip, bir dal parçası yardımıyla yapraklarını yukarıya doğru konumlandırabilirsiniz.

Çoğaltma: Telgraf Çiçeği'nin (Tradescantia nanouk) çoğaltılması beklediğinizden çok daha kolaydır. Sukulent formlu bir bitki olduğu için, herhangi bir daldan taze bir yaprağı kopartıp başka saksıya ekip, sulamanız yeterli olacaktır. Aşağıda 5.5cm saksılarda yetiştirdiğimiz Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk) görebilirsiniz.

Budama: Kara Sevda çiçeğine budama yapmaktan hiç çekinmeyin. İstemediğiniz dalları bitkinin boy kısmından özenle kesip, bahçe kükürtüyle kapatabilirsiniz. Bahçe kükürtü bulamıyorsanız mumlayabilirsiniz. Kestiğiniz yerden yeni bir dal çıkması biraz uzun sürecektir bunu da belirtelim.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde Telgraf Çiçeği (Tradescantia nanouk) sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..