Tohum Çıkartma ve Saklama Yöntemleri

Tohum Çıkartma ve Saklama Yöntemleri

5.12.2020

Merhaba bitki severler, bugün tohum çıkartma ve saklama yöntemleri altında sizlere ufak bilgi ve tüyolar vermeyi hedefliyoruz.


                                                                              Görsel: Pexels

Tohum Nedir? İlk Önce Bununla Başlayalım..

Basit bir şekilde Tohum, bitkilerin üremesini sağlayan tanecik olarak bilinir. Bitkiler, insanlar ve hayvanlar gibi canlı varlıklardır ve kalıntılarını sürdürmeleri gerekir. Tohumları sayesinde, soylarını devam ettirebiliyorlar. Fakat günümüzde işler biraz değişti ve doğal tohum bulmak zorlaştı. Laboratuvarda genetiği değiştirilerek, istenilen özellikler tohum içine ekleniyor. Doğal olarak GDO'lu ürünler tüketmek zorunda kalıyoruz. İşte bu noktada, sağlığınız için kendinize zaman ayırarak -eğer imkan varsa- kendi doğal tohumlarınızı saklayabilir ve doğal mahsüller elde edebilirsiniz.

Bir önceki blog yazımızda (buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz), ''Organik ve doğal tohum nedir, nasıl temin edebiliriz?'' gibi sorulara değinmiştik. Bugünde kendiniz bunu nasıl başarabilirsiniz, ufak tüyo ve bilgilerle en doğru şekilde sizlere aktaracağız.

Tohumluk Her Meyve ve Sebzeden Olur Mu? Tohumluk Ürün Nasıl Olmalı?

Herkesin aklında bu soru vardır. ''Tohumluk'' diye tabir ettiğimiz tohum çıkaracağımız ürünler, türünün en iyisi yani en iyi bakılmış olanı olmalıdır. Genellikle sebzelerde ve meyvelerde bu durum ilk hasat mahsüllerinde olur. İlk hasat mahsülleri her zaman daha iri ve gösterişlidir ve tohumluğa müsaittir.  

Dikkat edilecek hususlara gelirsek

-Tohumluk olarak seçtiğimiz ürünü, dış ortamdan izole etmemiz gerekiyor. 

-Tohumluk olarak seçtiğimiz bitkinin olgunlaşmış olması gerekir. Zaman önemlidir.

-Genellikle biber, domates ve patlıcan gibi ürünlerde tohumluk bitki üstünde kurur ya da ayırarak siz kurutursunuz. Çeşitli yöntemlerle de tohumlarını çıkarırsınız.


                                                                                     Görsel:Pexels

Peki, Tohumluk İçin Ürünümüzü Seçtik. Tohumu Nasıl Çıkaracağız?

Örnek olarak Domates tohumu üzerinden gidelim. Tohumluk kriterine uyan, gözümüze kestirdiğimiz domateslerimizin olgunlaşmasına kadar bekliyoruz. İlk hasattan olması çok önemli bir kriter, çünkü en düzgün ürünler ilk ürünlerdir bunu da unutmayalım. Seçtiğimiz ürünü dalından koparıyoruz ve birkaç gün serin bir yerde beklettikten sonra güzelce yıkıyoruz. Bundan sonraki etap; tohum çıkarma işlemi.

Öncelikle şunu belirtelim, tohumu çıkaracağımız ortam hijyenik olmalıdır. Aynı şekilde el ve kullanacağımız araç, gereçlerin hijyeni de çok önemlidir. Tohum çıkartırken herhangi bir hastalık bulaştırmak istemeyiz. (mantar vb.)

- Tohumluk için seçtiğimiz domatesleri, bir bıçak vasıtasıyla ortadan ikiye ayırıyoruz.

- Ayırdıktan sonra, bir kap veya bardağa (tohumları saklamak için) bir kaşık yardımıyla tohumları aktarıyoruz.

- Aktarma işlemi bittikten sonra tohumları fermante etmek için biraz dinlendireceğiz. Tohumların biraz hava alması gerekiyor. İster delikli bir kapak, ister peçete yardımıyla tohumları koyduğunuz kabın ağzını hava alacak şekilde örtün. Serin ve gölge bir yerde muhafaza etmeniz gerekiyor.

- Fermantasyon için bıraktığımız tohumların üzerinde küf tabakası oluşabilir, bunu bir kaşık yardımıyla alıp, süzgeçten geçirmemiz gerekiyor tohumları.

- Süzgeçten geçirirken tohumlara zarar vermeyecek şekilde domates kalıntılarını da temizleyin. Sonrasında tazyikli olmayan suyla tohumlarınızı yıkayın.

- En son işlem ise tohumları dezenfekte etmek olacak, bunun için sirkeli su en ideal olanıdır. Bunu da yaptıktan sonra tohumlarımızı kuruyana kadar serin ve kesinlikle güneş ışığı almayacak bir yerde bekletiyoruz ve tohumlarımız hazır!


                                                                                        Görsel: Pexels

Tohumlar kuruduktan sonra ister cam kavanoz, ister plastik kaplara koyulabilir. Serin bir yerde muhafaza ederek uzun süreler boyunca zarar görmeden saklayabilirsiniz.

Eğer yoğun bir temponuz var, bu yöntemlerle uğraşacak zamanınız yoksa tabii ki hazır bir şekilde alabilirsiniz. Bazı Organik ve Yerli tohum çeşitlerimize BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz. Organik tohumlarımız zaman içerisinde dönemsel olarak çeşitlik gösterebiliyor, mevsiminde ne çeşit sebze ve meyvelerimiz varsa onları koymaya özen gösteriyoruz.

Geleneksel tohum çıkarma, doğal tohum elde etme konularını detaylı bir şekilde ele aldık, umuyoruz hoşunuza gitmiş ve yararlı olmuştur.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bizim gibi düşünüyor ve bir yerden üretime başlamak istiyorsanız,  BURAYA' dan sipariş verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..